Suszone kanie smażone w panierce

Suszone kanie smażone w panierce

Suszone kanie smażone w panierce to rewelacyjny pomysł jak zachować te pyszne grzyby na dłużej! Spytacie czym się różnią od świeżych kani? Są nieco bardziej zwarte oraz płaskie, a także nie aż tak kruche i delikatne jak świeże kanie. Moim zdaniem smakują jak kompletnie inne grzyby, ale najlepiej oceńcie sami 🙂

Pamiętajcie, że grzybów leśnych nie podajemy niemowlętom i dzieciom do co najmniej 12 roku życia! Jeśli masz wątpliwości, spytaj pediatrę.

Koniecznie zobacz więcej przepisów na grzyby oraz grzyby leśne!


Przepis na suszone kanie smażone w panierce


Składniki

  • 6-8 małych suszonych kani*
  • szklanka mleka (250 ml)
  • 1 duże jajko
  • łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ¾ szklanki bułki tartej (82 g)
  • olej do smażenia** (około 100 ml)

Dodatkowo

  • papierowy ręcznik do odsączenia kani

* średnica około 10 cm, jeśli posiadasz większe, przygotuj 4-5 sztuk
** można użyć masła klarowanego


Czas przygotowania: 
10 minut
Czas smażenia:
20 minut
Ilość: 2 porcje

Przygotowanie

  1. Mleko przelewamy do szerokiej miseczki i zanurzamy w nim kilka kani, pozwalając aby wsiąknęło w nie mleko i lekko napęczniały.
  2. W międzyczasie do jajka dodajemy sól oraz pieprz i rozbełtujemy je.
  3. Gdy pierwsze kanie zmiękną przekładamy je na papierowy ręcznik aby lekko je osuszyć, a następnie dodajemy kolejne kanie do namoczenia.
  4. W międzyczasie przygotowujemy szeroką miseczkę z bułką tartą oraz podgrzewamy na dużej patelni kilka łyżek oleju.
  5. Osuszone kanie zanurzamy w jajku, potem panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia (około 4-6 minut).
  6. Suszone kanie smażone w panierce podajemy na ciepło z dodatkiem sałatki lub surówki.
Suszone kanie smażone w panierce
Suszone kanie smażone w panierce

Więcej przepisów z grzybami leśnymi


Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!


A może wegetariańskie słodkości?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
0/5 (0 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.