Suszone kanie smażone w panierce
Suszone kanie smażone w panierce to rewelacyjny pomysł jak zachować te pyszne grzyby na dłużej! Spytacie czym się różnią od świeżych kani? Są nieco bardziej zwarte oraz płaskie, a także nie aż tak kruche i delikatne jak świeże kanie. Moim zdaniem smakują jak kompletnie inne grzyby, ale najlepiej oceńcie sami 🙂
Pamiętajcie, że grzybów leśnych nie podajemy niemowlętom i dzieciom do co najmniej 12 roku życia! Jeśli masz wątpliwości, spytaj pediatrę.
Koniecznie zobacz więcej przepisów na grzyby oraz grzyby leśne!
Przepis na suszone kanie smażone w panierce
Składniki
- 6-8 małych suszonych kani*
- szklanka mleka (250 ml)
- 1 duże jajko
- łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ¾ szklanki bułki tartej (82 g)
- olej do smażenia** (około 100 ml)
Dodatkowo
- papierowy ręcznik do odsączenia kani
* średnica około 10 cm, jeśli posiadasz większe, przygotuj 4-5 sztuk
** można użyć masła klarowanego
Czas przygotowania:
10 minut
Czas smażenia:
20 minut
Ilość: 2 porcje
Przygotowanie
- Mleko przelewamy do szerokiej miseczki i zanurzamy w nim kilka kani, pozwalając aby wsiąknęło w nie mleko i lekko napęczniały.
- W międzyczasie do jajka dodajemy sól oraz pieprz i rozbełtujemy je.
- Gdy pierwsze kanie zmiękną przekładamy je na papierowy ręcznik aby lekko je osuszyć, a następnie dodajemy kolejne kanie do namoczenia.
- W międzyczasie przygotowujemy szeroką miseczkę z bułką tartą oraz podgrzewamy na dużej patelni kilka łyżek oleju.
- Osuszone kanie zanurzamy w jajku, potem panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia (około 4-6 minut).
- Suszone kanie smażone w panierce podajemy na ciepło z dodatkiem sałatki lub surówki.
Więcej przepisów z grzybami leśnymi
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
A może wegetariańskie słodkości?
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!