Kotlety jajeczne
Kotlety jajeczne, czyli wegetariańska jajeczna wersja tradycyjnych mielonych. Przyznam, że jest to przepis mojej teściowej, za którego możliwość udostępnienia bardzo dziękuję! Jak się dowiedziałam, moja teściowa przygotowuje je jak tradycyjne mielone, po prostu zamiast mięsa są dodane posiekane w kostkę ugotowane na twardo jajka. Wielokrotnie miałam okazję się nimi zajadać i stwierdziłam, że pora podzielić się przepisem z innymi 🙂
Zobacz również więcej przepisów na kotlety lub zamienniki mięsa!
Przepis na kotlety jajeczne
Składniki
- bułka (najlepiej czerstwa, typu kajzerka)
- woda* lub mleko do namoczenia bułki
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- łyżka majonezu (25 g)
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
do smażenia
- jajko
- bułka tarta
- olej
*w wersji bez laktozy użyjcie mleka
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 5 kotletów
Przygotowanie
- Bułkę zalewamy wodą lub mlekiem i odstawiamy na 10-15 minut.
- W międzyczasie jajka drobno siekamy, dodajemy do nich majonez, sól, pieprz, natkę pietruszki oraz odciśniętą bułkę. Całość dobrze mieszamy.
- Przygotowujemy miskę z roztrzepanym jajkiem, oraz osobną z bułką tartą do obtoczenia kotletów.
- Łyżką nabieramy porcje ciasta, formujemy kotlety i obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Najlepiej często moczyć dłonie, gdyż masa bardzo się lepi.
- Kolety smażymy na rozgrzanym oleju na nieco większym ogniu, dopóki się nie zarumienią.
- Podajemy na ciepło do obiadu jako zamiennik mięsa. Najlepiej w towarzystwie ziemniaków, sałatki lub surówki.
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
A może wegetariańskie słodkości?
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Bardzo fajny przepis, wykorzystałam przy nim w końcu nadmiar jajek
Dziękuję, faktycznie jest idealny przy dużym zapasie jajek 🙂
Pozdrawiam
Klaudia