Burgery z fasoli (wegańskie, bezglutenowe)
Burgery z fasoli są szybkie i składniki do ich przygotowania zwykle posiadacie w domu. Brzmi jak ideał? Takie też są! Duża ilość przypraw sprawia, że naprawdę ciężko się od nich oderwać. Burgery możecie zamrozić, co więcej świetnie smakują również odgrzane na grillu! Są wegańskie (bez jajek, bez nabiału), niskowęglowodanowe (low carb) oraz bez glutenu. Wprost idealne dla każdego, gorąco polecam 🙂
Zobacz również pozostałe przepisy na burgery, oraz przepisy na bułki, przepisy na sosy.
Przepis na burgery z fasoli
Składniki
- ½ szklanki nasion słonecznika (75 g)
- puszka czerwonej fasoli (240 g)
- 3 łyżki sosu sojowego* (60 g)
- 4 łyżki mąki bezglutenowej** (60 g)
- łyżeczka papryki wędzonej
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki kuminu
- 2 łyżki oleju (20 g)
* dla osób z nietolerancją glutenu należy użyć sosu bezglutenowego!
** dla osób bez nietolerancji glutenu może być zwykła mąka pszenna albo pełnoziarnista
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość: 4 kotlety
Przygotowanie
- Na suchej patelni prażymy nasiona słonecznika dopóki się nie zarumienią.
- W misie blendera umieszczamy nasiona słonecznika, czerwoną fasolę (bez zalewy), sos sojowy i całość blendujemy.
- Następnie dodajemy składniki suche (mąkę, paprykę wędzoną, paprykę ostrą, majeranek, kumin) i całość dobrze mieszamy. Dobrze jest sprawdzić smak, jeśli chcecie możecie je dodatkowo posolić lub dodać więcej papryki ostrej.
- Na patelni rozgrzewamy olej, masę dzielimy na 4 porcje i z każdej z nich formujemy burgera.
- Podsmażamy z obu stron na średniej mocy palnika około 2-3 minut, dopóki się nie zarumienią.
- Podajemy na ciepło w bułce w towarzystwie warzyw i sosu. Świetnie smakują również odgrzane na grillu!
Wartości odżywcze | w całości | w 1 sztuce |
Wartość energetyczna | 1120 kcal | 289 kcal |
Białko | 48 g | 12 g |
Tłuszcze | 64 g | 16 g |
Węglowodany netto | 52 g | 13 g |
Błonnik | 28 g | 7 g |
Z powyższego przepisu powstaje około 4 burgerów. Kaloryczność obliczona dla zastosowania mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850.
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Wyszły przepyszne!
Bardzo się cieszę!
Pozdrawiam
Klaudia