Burgery z fasoli (wegańskie, bezglutenowe)

Burgery z fasoli (wegańskie, bezglutenowe)

Burgery z fasoli są szybkie i składniki do ich przygotowania zwykle posiadacie w domu. Brzmi jak ideał? Takie też są! Duża ilość przypraw sprawia, że naprawdę ciężko się od nich oderwać. Burgery możecie zamrozić, co więcej świetnie smakują również odgrzane na grillu! Są wegańskie (bez jajek, bez nabiału), niskowęglowodanowe (low carb) oraz bez glutenu. Wprost idealne dla każdego, gorąco polecam 🙂

Zobacz również pozostałe przepisy na burgery, oraz przepisy na bułki, przepisy na sosy.


Przepis na burgery z fasoli


Składniki

  • ½ szklanki nasion słonecznika (75 g)
  • puszka czerwonej fasoli (240 g)
  • 3 łyżki sosu sojowego* (60 g)
  • 4 łyżki mąki bezglutenowej** (60 g)
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • łyżeczka majeranku
  •  ½ łyżeczki kuminu
  • 2 łyżki oleju (20 g)

* dla osób z nietolerancją glutenu należy użyć sosu bezglutenowego!
** dla osób bez nietolerancji glutenu może być zwykła mąka pszenna albo pełnoziarnista


Czas przygotowania: 25 minut
Ilość: 4 kotlety


Przygotowanie

  1. Na suchej patelni prażymy nasiona słonecznika dopóki się nie zarumienią.
  2. W misie blendera umieszczamy nasiona słonecznika, czerwoną fasolę (bez zalewy), sos sojowy i całość blendujemy.
  3. Następnie dodajemy składniki suche (mąkę, paprykę wędzoną, paprykę ostrą, majeranek, kumin) i całość dobrze mieszamy. Dobrze jest sprawdzić smak, jeśli chcecie możecie je dodatkowo posolić lub dodać więcej papryki ostrej.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej, masę dzielimy na 4 porcje i z każdej z nich formujemy burgera.
  5. Podsmażamy z obu stron na średniej mocy palnika około 2-3 minut, dopóki się nie zarumienią.
  6. Podajemy na ciepło w bułce w towarzystwie warzyw i sosu. Świetnie smakują również odgrzane na grillu!
Burgery z fasoli
Burgery z fasoli
Wartości odżywczew całościw 1 sztuce
Wartość energetyczna1120 kcal289 kcal
Białko48 g12 g
Tłuszcze64 g16 g
Węglowodany netto52 g13 g
Błonnik28 g7 g

Z powyższego przepisu powstaje około 4 burgerów. Kaloryczność obliczona dla zastosowania mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850.


Jeszcze więcej wegańskich przepisów


A może coś wegańskiego na słodko?


Zobacz również

>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)


2 thoughts on “Burgery z fasoli (wegańskie, bezglutenowe)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.