Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
Kozia broda a’la schabowy, czyli siedzuń sosnowy, bądź szmaciak w panierce. Grzyb ten dzięki swojej strukturze po usmażeniu jest rewelacyjnym wegetariańskim zamiennikiem schabowego. W środku miękki i soczysty, a z zewnątrz chrupiący, rewelacyjnie smakuje zwłaszcza z sosem śmietanowo-koperkowym.
Zobacz również więcej przepisów na zamienniki mięsa oraz przepis na flaki z koziej brody. Pozostałe przepisy z grzybami znajdziecie tutaj 🙂
Pamiętajcie, że grzybów leśnych nie podajemy niemowlętom i dzieciom do co najmniej 12 roku życia! Jeśli masz wątpliwości, spytaj pediatrę.
Przepis na kozią brodę a’la schabowy
Składniki
- duża kozia broda (siedzuń sosnowy, wielkości melona)
- 2 jajka
- 1-1½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- kilka łyżek bułki tartej
- 5-7 łyżek oleju (50-70 ml)
opcjonalnie
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
- łyżeczka płatków drożdżowych
- ½ łyżeczki papryki wędzonej
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 4-5 kotletów
Przygotowanie
- Kozią brodę dobrze oczyszczamy, ja zwykle wkładam ją do miski z wodą i lekko potrząsam aby wypłukać pozostałości z lasu. Następnie osuszamy na ręczniku.
- Do szerokiej miski wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz i opcjonalnie czosnek, płatki drożdżowe i paprykę wędzoną, całość dobrze mieszamy.
- Do drugiej miski dodajemy bułkę tartą, a na patelni rozgrzewamy olej.
- Kozią brodę kroimy na plastry grubości 1-1,5 cm. Nie przejmujcie się jeżeli boki grzyba się ułamią, z natury jest on bardzo kruchy. Możecie je wykorzystać jako dodatek do jajecznicy 🙂
- Każdy z plastrów koziej brody zamaczamy w jajku i polewamy go pozostałym jajkiem w misce i delikatnie obracamy.
- Następnie przekładamy do miski z bułką tartą i delikatnie panierujemy posypując bułką tartą.
- Na rozgrzanym oleju układamy opanierowaną kozią brodę i smażymy na średniej mocy palnika do zarumienienia, po czym obracamy na drugą stronę (około 5-6 minut z każdej ze stron).
- Kozia broda a’la schabowy świetnie smakuje podana z ziemniakami i surówką, albo jako samodzielne danie np. z sosem śmietanowo-koperkowym.
Zobacz koniecznie przepis na flaki z koziej brody!
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
A może wegetariańskie słodkości?
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!