Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce

Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce

Kozia broda a’la schabowy, czyli siedzuń sosnowy, bądź szmaciak w panierce. Grzyb ten dzięki swojej strukturze po usmażeniu jest rewelacyjnym wegetariańskim zamiennikiem schabowego. W środku miękki i soczysty, a z zewnątrz chrupiący, rewelacyjnie smakuje zwłaszcza z sosem śmietanowo-koperkowym.

Zobacz również więcej przepisów na zamienniki mięsa oraz przepis na flaki z koziej brody. Pozostałe przepisy z grzybami znajdziecie tutaj 🙂

Pamiętajcie, że grzybów leśnych nie podajemy niemowlętom i dzieciom do co najmniej 12 roku życia! Jeśli masz wątpliwości, spytaj pediatrę.


Przepis na kozią brodę a’la schabowy


Składniki

  • duża kozia broda (siedzuń sosnowy, wielkości melona)
  • 2 jajka
  • 1-1½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • kilka łyżek bułki tartej
  • 5-7 łyżek oleju (50-70 ml)

opcjonalnie

  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • łyżeczka płatków drożdżowych
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej

Czas przygotowania:  20 minut
Ilość: 4-5 kotletów

Przygotowanie

  1. Kozią brodę dobrze oczyszczamy, ja zwykle wkładam ją do miski z wodą i lekko potrząsam aby wypłukać pozostałości z lasu. Następnie osuszamy na ręczniku.
  2. Do szerokiej miski wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz i opcjonalnie czosnek, płatki drożdżowe i paprykę wędzoną, całość dobrze mieszamy.
  3. Do drugiej miski dodajemy bułkę tartą, a na patelni rozgrzewamy olej.
  4. Kozią brodę kroimy na plastry grubości 1-1,5 cm. Nie przejmujcie się jeżeli boki grzyba się ułamią, z natury jest on bardzo kruchy. Możecie je wykorzystać jako dodatek do jajecznicy 🙂
  5. Każdy z plastrów koziej brody zamaczamy w jajku i polewamy go pozostałym jajkiem w misce i delikatnie obracamy.
  6. Następnie przekładamy do miski z bułką tartą i delikatnie panierujemy posypując bułką tartą.
  7. Na rozgrzanym oleju układamy opanierowaną kozią brodę i smażymy na średniej mocy palnika do zarumienienia, po czym obracamy na drugą stronę (około 5-6 minut z każdej ze stron).
  8. Kozia broda a’la schabowy świetnie smakuje podana z ziemniakami i surówką, albo jako samodzielne danie np. z sosem śmietanowo-koperkowym.
siedzuń kozia broda
siedzuń kozia broda przecięty
Kozia broda a'la schabowy
Kozia broda a'la schabowy


Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!


A może wegetariańskie słodkości?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
0/5 (0 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.