Kotlety z białej fasoli
Kotlety z białej fasoli to idealny przepis na wykorzystanie pozostałej fasoli i przygotowanie bardzo białkowego zastępnika mięsa. Przy zastosowaniu większej ilości bułki tartej mają bardziej miękką strukturę (jak kotlety mielone), z kolei gdy dodacie więcej mąki będą nieco twardsze. Można dodać do nich dowolne przyprawy. Tym razem przygotowałam je z białej fasoli z dodatkiem oregano, ale zapraszam również do poprzedniej wersji z czerwoną fasolą i pietruszką 🙂
Składniki
- puszka fasoli białej/czerwonej (240 g)
- duża cebula (100 g)
- 1 jajko
- pół szklanki mąki lub bułki tartej (70 g)
- kilka łyżek oleju do smażenia (10 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
- przyprawy (oregano, sól, pieprz)
Czas przygotowania: około 20-30 minut
Liczba sztuk: 15 sztuk
Liczba porcji: 5 porcji
Przygotowanie
Cebulę kroimy w kostkę i prażymy na suchej patelni dopóki nie zmięknie. Następnie dodajemy łyżkę oleju i lekko zrumieniamy cebulę.
W międzyczasie odsączamy fasolę z zalewy i miksujemy ją w blenderze. Następnie do masy dodajemy cebulę oraz jajko i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę lub bułkę tartą (można dodać więcej przy problemach z lepieniem) i przyprawy (u mnie są to oregano, sól i pieprz).
Lepimy kotlety i smażymy na niewielkiej ilości oleju do zarumienienia. Kotlety białej fasoli podajemy z sosem, sałatką i/lub ziemniakami.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 672 kcal | 134 kcal |
Białko | 32 g | 6 g |
Tłuszcze | 18 g | 4 g |
Węglowodany netto | 89 g | 18 g |
Błonnik | 3 g | < 1 g |
Z powyższego przepisu powstaje około 15 kotletów, porcja stanowi 3 kotlety.
Zobacz również
#kotlety #wegetariańskie #bezlaktozy #bezorzechów #wegegrill #naimprezy #domrożenia #ekonomicznegotowanie #czasochłonne #fasola #jajko
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Pierwszy raz widze taki przepis, kusi mnie żeby spróbowac