Kotlety z białej fasoli

Kotlety z białej fasoli

Kotlety z białej fasoli to idealny przepis na wykorzystanie pozostałej fasoli i przygotowanie bardzo białkowego zastępnika mięsa. Przy zastosowaniu większej ilości bułki tartej mają bardziej miękką strukturę (jak kotlety mielone), z kolei gdy dodacie więcej mąki będą nieco twardsze. Można dodać do nich dowolne przyprawy. Tym razem przygotowałam je z białej fasoli z dodatkiem oregano, ale zapraszam również do poprzedniej wersji z czerwoną fasolą i pietruszką 🙂


Składniki

  • puszka fasoli białej/czerwonej (240 g)
  • duża cebula (100 g)
  • jajko
  • pół szklanki mąki lub bułki tartej (70 g)
  • kilka łyżek oleju do smażenia (10 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
  • przyprawy (oregano, sól, pieprz)

Czas przygotowania: około 20-30 minut
Liczba sztuk: 15 sztuk
Liczba porcji: 5 porcji


Przygotowanie

Cebulę kroimy w kostkę i prażymy na suchej patelni dopóki nie zmięknie. Następnie dodajemy łyżkę oleju i lekko zrumieniamy cebulę

Kotlety z białej fasoli

W międzyczasie odsączamy fasolę z zalewy i miksujemy ją w blenderze. Następnie do masy dodajemy cebulę oraz jajko i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę lub bułkę tartą (można dodać więcej przy problemach z lepieniem) i przyprawy (u mnie są to oregano, sól i pieprz)

Kotlety z białej fasoli

Lepimy kotlety i smażymy na niewielkiej ilości oleju do zarumienienia. Kotlety białej fasoli podajemy z sosemsałatką i/lub ziemniakami.

Kotlety z białej fasoli
Wartości odżywczew całościw 1 porcji
Wartość energetyczna672 kcal134 kcal
Białko32 g6 g
Tłuszcze18 g4 g
Węglowodany netto89 g18 g
Błonnik3 g< 1 g

Z powyższego przepisu powstaje około 15 kotletów, porcja stanowi 3 kotlety.


Spróbuj również innych przepisów na wegańskie lub wegetariańskie kotlety!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
0/5 (0 ocen)


1 thought on “Kotlety z białej fasoli”

Dodaj komentarz