Pulpety z kaszy jaglanej – jak mięsne, a jednak wegańskie!
Pulpety z kaszy jaglanej smakują jak mięsne, ale są w 100% wegańskie! Moja druga połowa szaleje za spaghetti, aż w końcu stwierdziłam, że czas stworzyć alternatywę dla wspólnych posiłków. Aby uzyskały twardszą strukturę dodajemy nasiona słonecznika. Z kolei duża ilość przypraw, w szczególności papryki wędzonej, sprawia, że przypominają dobrze przyprawione mięso. Tak przygotowane pulpety idealnie pasują do wszelkich sosów pomidorowych, śmietanowych, grzybowych, a co więcej możemy je mrozić. Koniecznie wypróbujcie 🙂
Więcej przepisów na zamienniki mięsa znajdziecie tutaj, a na sosy do obiadu tutaj.
Przepis na pulpety z kaszy jaglanej
Składniki
- ½ szklanki suchej kaszy jaglanej (90 g) lub 1,5 szklanki ugotowanej kaszy (290 g)
- ¼ szklanki nasion słonecznika (44 g)
- ¼ szklanki siemienia lnianego (35 g)
- 3 łyżki sosu sojowego (30 g)
- 2 łyżki oleju (20 g) + do smażenia, świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- 5 łyżek mąki pszennej (75 g)
Przyprawy
- 2 łyżeczki oregano
- 3 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej lub ostrej
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki kuminu
- sól i pieprz wedle uznania
Czas przygotowania: 15 minut + 20 minut gotowania + 15 minut smażenia
Liczba pulpetów: około 30-50 pulpetów
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną gotujemy w 2,5 razy większej objętości (pół szklanki kaszy – 1,5 szklanki wody) lub według zaleceń producenta.
- W międzyczasie mielimy nasiona słonecznika i siemie lniane.
- Po ugotowaniu kaszy dajemy jej czas na wchłonięcie całej wody, a następnie dodajemy zmielone nasiona słonecznika i siemie lniane, sos sojowy, olej, płatki drożdżowe, mąkę i bardzo dobrze wyrabiamy. Gdy masa jest zbyt lepka dodajemy więcej mąki (ilość mąki głównie zależy od wilgotności kaszy. Doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem.
- Z masy lepimy pulpety, najlepiej wielkości orzecha laskowego lub włoskiego. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju często poruszając patelnią dopóki się mocno nie zarumienią.
W ten sposób przygotowane pulpety z kaszy jaglanej możemy dodać do sosu pomidorowego lub nawet zamrozić. Uwaga bo szybko znikają! 🙂
Zobacz przepis na sos pomidorowy do spaghetti do którego pulpety idealnie pasują!
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Kotlety z buraka (wegańskie) Zupa dyniowa (wegańska) Burgery z buraka Puree z dyni Sałatka z buraków Chłodnik litewski z burakami Buraki pieczone Pierogi z dynią piżmową Kremowy sos dyniowy Szakszuka z dynią piżmową
Najnowsze przepisy
- Curry wegańskie z papryką
- Gofry z cukinii
- Kotlety z włoszczyzny po bulionie
- Piernik bananowy z czekoladowym ganache
- Gofry twarogowe
- Brownie idealne
- Sernik snickers
- Keto placki twarogowe wysokobiałkowe (bezglutenowe)
- Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym (bez laktozy)
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Czy płatki są niezbędne?:))
Jak najbardziej można je pominąć 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia
Hej Klaudia! Nie mam kaszy jaglanej aktualnie w domu. Myślisz, że można ją zastąpić inna kaszą?
Cześć Julita!
Akurat kasza jaglana jest dość lepka, ale zamiast niej możesz spróbować z ryżem ugotowanym w małej ilości wody (ryż długoziarnisty w proporcji 1:1,5 wody).
Pozdrawiam 😉
Czy można upiec klopsiki?
Myślę, że tak. Tylko koniecznie daj znać jak wyszły 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia