Pulpety z kaszy jaglanej – jak mięsne, a jednak wegańskie!

Pulpety z kaszy jaglanej – jak mięsne, a jednak wegańskie!

Pulpety z kaszy jaglanej smakują jak mięsne, ale są w 100% wegańskie! Moja druga połowa szaleje za spaghetti, aż w końcu stwierdziłam, że czas stworzyć alternatywę dla wspólnych posiłków. Aby uzyskały twardszą strukturę dodajemy nasiona słonecznika. Z kolei duża ilość przypraw, w szczególności papryki wędzonej, sprawia, że przypominają dobrze przyprawione mięso. Tak przygotowane pulpety idealnie pasują do wszelkich sosów pomidorowych, śmietanowych, grzybowych, a co więcej możemy je mrozić. Koniecznie wypróbujcie 🙂

Więcej przepisów na zamienniki mięsa znajdziecie tutaj, a na sosy do obiadu tutaj.


Przepis na pulpety z kaszy jaglanej


Składniki

  • ½ szklanki suchej kaszy jaglanej (90 g) lub 1,5 szklanki ugotowanej kaszy (290 g)
  • ¼ szklanki nasion słonecznika (44 g)
  • ¼ szklanki siemienia lnianego (35 g)
  • 3 łyżki sosu sojowego (30 g)
  • 2 łyżki oleju (20 g) + do smażenia, świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 5 łyżek mąki pszennej (75 g)

Przyprawy

  • 2 łyżeczki oregano
  • 3 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej lub ostrej
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki kuminu
  • sól i pieprz wedle uznania

Czas przygotowania: 15 minut + 20 minut gotowania + 15 minut smażenia
Liczba pulpetów:
około 30-50 pulpetów


Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną gotujemy w 2,5 razy większej objętości (pół szklanki kaszy – 1,5 szklanki wody) lub według zaleceń producenta.
  2. W międzyczasie mielimy nasiona słonecznika i siemie lniane.
  3. Po ugotowaniu kaszy dajemy jej czas na wchłonięcie całej wody, a następnie dodajemy zmielone nasiona słonecznika i siemie lniane, sos sojowy, olej, płatki drożdżowe, mąkę i bardzo dobrze wyrabiamy. Gdy masa jest zbyt lepka dodajemy więcej mąki (ilość mąki głównie zależy od wilgotności kaszy. Doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem.
  4. Z masy lepimy pulpety, najlepiej wielkości orzecha laskowego lub włoskiego. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju często poruszając patelnią dopóki się mocno nie zarumienią.

W ten sposób przygotowane pulpety z kaszy jaglanej możemy dodać do sosu pomidorowego lub nawet zamrozić. Uwaga bo szybko znikają! 🙂

Pulpety z kaszy jaglanej

Zobacz przepis na sos pomidorowy do spaghetti do którego pulpety idealnie pasują!

Sos pomidorowy do spaghetti

Jeszcze więcej wegańskich przepisów


A może coś wegańskiego na słodko?


Zobacz również

>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
4.8/5 (6 ocen)


8 thoughts on “Pulpety z kaszy jaglanej – jak mięsne, a jednak wegańskie!”

  • Znalazłam Pani bloga relatywnie niedawno i już wypróbowałam kilka przepisów. Jak do tej pory nie podeszły mi tylko placki bananowe, ale może dlatego, że dodałam mąkę kokosową, zamiast pszennej i moje banany nie były takie bardzo dojrzałe, dlatego ich smak mocno się wybijał. Natomiast pizzerinkami na serku wiejskim zajadała się ze smakiem moja koleżanka, która wszelkie pizzopodobne dania uważa za “zwykłe podróbki” . A tu miłe zaskoczenie – bardzo jej smakowały i nawet uznała, że w sumie taką “pizzę” to ona może jeść 🙂 Serdecznie pozdrawiam,
    Ela

    • Mąka kokosowa jest bardzo trudna w kuchni, niestety wiele przepisów z nią wypróbowałam i nie trafiły tutaj 🙂 Cieszę się, że pizzerinki tak bardzo Wam smakowały, również je uwielbiamy!

      Pozdrawiam
      Klaudia

    • Cześć Julita!

      Akurat kasza jaglana jest dość lepka, ale zamiast niej możesz spróbować z ryżem ugotowanym w małej ilości wody (ryż długoziarnisty w proporcji 1:1,5 wody).

      Pozdrawiam 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.