Pulpety z kaszy jaglanej – jak mięsne, a jednak wegańskie!
Pulpety z kaszy jaglanej smakują jak mięsne, ale są w 100% wegańskie! Moja druga połowa szaleje za spaghetti, aż w końcu stwierdziłam, że czas stworzyć alternatywę dla wspólnych posiłków. Aby uzyskały twardszą strukturę dodajemy nasiona słonecznika. Z kolei duża ilość przypraw, w szczególności papryki wędzonej, sprawia, że przypominają dobrze przyprawione mięso. Tak przygotowane pulpety idealnie pasują do wszelkich sosów pomidorowych, śmietanowych, grzybowych, a co więcej możemy je mrozić. Koniecznie wypróbujcie 🙂
Więcej przepisów na zamienniki mięsa znajdziecie tutaj, a na sosy do obiadu tutaj.
Przepis na pulpety z kaszy jaglanej
Składniki
- ½ szklanki suchej kaszy jaglanej (90 g) lub 1,5 szklanki ugotowanej kaszy (290 g)
- ¼ szklanki nasion słonecznika (44 g)
- ¼ szklanki siemienia lnianego (35 g)
- 3 łyżki sosu sojowego (30 g)
- 2 łyżki oleju (20 g) + do smażenia, świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- 5 łyżek mąki pszennej (75 g)
Przyprawy
- 2 łyżeczki oregano
- 3 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej lub ostrej
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki kuminu
- sól i pieprz wedle uznania
Czas przygotowania: 15 minut + 20 minut gotowania + 15 minut smażenia
Liczba pulpetów: około 30-50 pulpetów
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną gotujemy w 2,5 razy większej objętości (pół szklanki kaszy – 1,5 szklanki wody) lub według zaleceń producenta.
- W międzyczasie mielimy nasiona słonecznika i siemie lniane.
- Po ugotowaniu kaszy dajemy jej czas na wchłonięcie całej wody, a następnie dodajemy zmielone nasiona słonecznika i siemie lniane, sos sojowy, olej, płatki drożdżowe, mąkę i bardzo dobrze wyrabiamy. Gdy masa jest zbyt lepka dodajemy więcej mąki (ilość mąki głównie zależy od wilgotności kaszy. Doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem.
- Z masy lepimy pulpety, najlepiej wielkości orzecha laskowego lub włoskiego. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju często poruszając patelnią dopóki się mocno nie zarumienią.
W ten sposób przygotowane pulpety z kaszy jaglanej możemy dodać do sosu pomidorowego lub nawet zamrozić. Uwaga bo szybko znikają! 🙂
Zobacz przepis na sos pomidorowy do spaghetti do którego pulpety idealnie pasują!
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Znalazłam Pani bloga relatywnie niedawno i już wypróbowałam kilka przepisów. Jak do tej pory nie podeszły mi tylko placki bananowe, ale może dlatego, że dodałam mąkę kokosową, zamiast pszennej i moje banany nie były takie bardzo dojrzałe, dlatego ich smak mocno się wybijał. Natomiast pizzerinkami na serku wiejskim zajadała się ze smakiem moja koleżanka, która wszelkie pizzopodobne dania uważa za “zwykłe podróbki” . A tu miłe zaskoczenie – bardzo jej smakowały i nawet uznała, że w sumie taką “pizzę” to ona może jeść 🙂 Serdecznie pozdrawiam,
Ela
Mąka kokosowa jest bardzo trudna w kuchni, niestety wiele przepisów z nią wypróbowałam i nie trafiły tutaj 🙂 Cieszę się, że pizzerinki tak bardzo Wam smakowały, również je uwielbiamy!
Pozdrawiam
Klaudia
Czy płatki są niezbędne?:))
Jak najbardziej można je pominąć 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia
Hej Klaudia! Nie mam kaszy jaglanej aktualnie w domu. Myślisz, że można ją zastąpić inna kaszą?
Cześć Julita!
Akurat kasza jaglana jest dość lepka, ale zamiast niej możesz spróbować z ryżem ugotowanym w małej ilości wody (ryż długoziarnisty w proporcji 1:1,5 wody).
Pozdrawiam 😉
Czy można upiec klopsiki?
Myślę, że tak. Tylko koniecznie daj znać jak wyszły 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia