Kotlety z włoszczyzny po bulionie
Kotlety z włoszczyzny to świetny pomysł jak zagospodarować pozostałe po bulionie warzywa. Według mojej ankiety na Instagram Stories 40% z Was przygotowuje z warzyw sałatkę jarzynową, 20% pasztet, 5% przygotowuje coś innego i niestety aż 35% wyrzuca! Już ja Wam znajdę super przepisy, aby ich nie marnować 🙂 Swoją drogą zapraszam do obserwacji mojego profilu na Instagramie @wegeprzepis !
Zobacz także inne pomysły na wykorzystanie włoszczyzny: pasztet jaglano-soczewicowy z włoszczyzną oraz keto sałatkę jarzynową.
Przepis na rosół wegański znajdziecie tutaj. Zobacz również więcej przepisów na kotlety 🙂
Przepis na kotlety z włoszczyzny
Składniki
- 550 g warzyw z bulionu*
- jajko
- łyżeczka soli**
- 1½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej*** (195 g)
- łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
- 3 łyżki oleju (30 g)
Opcjonalnie
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (45 g)
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- łyżka suszonej natki pietruszki
* 2 duże marchewki, ¼ selera, 3 małe korzenie pietruszki, ½ pora
** 1½ łyżeczki jeśli warzywa nie były solone przy gotowaniu bulionu!
*** możecie użyć zwykłej mąki pszennej
Czas przygotowania:
10 minut
Czas smażenia:
2 x 8 minut
Ilość: 20 sztuk
Przygotowanie
- Warzywa z bulionu dobrze odcedzamy, dodatkowo możecie lekko ścisnąć w rękach por i seler, gdyż lubią nasiąkać wywarem.
- Następnie por kroimy na jak najcieńsze plastry, w związku z tym, że posiada on łykowatą strukturę i jego zblendowanie może nie być możliwe.
- Wszystkie warzywa blendujemy na gładką masę. Opcjonalnie możecie również część z nich zetrzeć na tarce, albo drobno posiekać 🙂
- Następnie do warzyw dodajemy jajko, mąkę, paprykę wędzoną i opcjonalnie koncentrat pomidorowy, paprykę ostrą i suszoną natkę pietruszki, całość dobrze mieszamy.
- Na patelni dobrze rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcję ciasta do smażenia, delikatnie rozpłaszczamy. Najlepiej smażyć na dużej patelni, po około 10 kotletów.
- Smażymy do zarumienienia z obu stron.
Oczywiście kotlety z włoszczyzny doskonale smakują w towarzystwie wszelkiego rodzaju sosów lub dipów (u mnie z sosem czosnkowym!), jak również jako dodatek do tradycyjnego obiadu, np. ziemniaków puree i surówki 🙂
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
A może wegetariańskie słodkości?
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!