Kotlety z buraka i kaszy jaglanej – pieczone
Kotlety z buraka i kaszy jaglanej czyli jak łatwo stworzyć z buraków aromatyczne, chrupiące kotlety. Po pierwszym gryzie byliśmy z moim mięsożercom mocno zaskoczeni, gdyż przerosły one nasze oczekiwania. Co więcej, wychodzi ich całkiem spora ilość, którą (jeżeli się uda nie zjeść od razu) można zamrozić i trzymać w pogotowiu. Tak więc korzystajcie póki trwa sezon na buraki! 🙂
Składniki
- szklanka kaszy jaglanej (180 g) lub 3 szklanki ugotowanej (570 g)
- 4 małe buraki (500 g)
- 1 cebula (100 g)
- 2 ząbki czosnku (10 g)
- 1/2 szklanki nasion słonecznika (70 g)
- 1/2 szklanki płatków owsianych (60 g) lub pół szklanki mąki (60 g)
- 1/4 szklanki oleju/7 łyżek (70 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
- 3 łyżki sosu sojowego (45 g)
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego (to nie kminek!)
- 1/2 łyżeczki chilli
- sól i pieprz wedle uznania
opcjonalnie
- kilka łyżek mąki
Czas przygotowania: 30 minut + 40 minut pieczenia
Średnica kotleta: 10 cm
Liczba kotletów: 12
Przygotowanie
- Kaszę gotujemy według zaleceń producenta (zwykle na szklankę kaszy 2,5 szklanki wody).
- W międzyczasie obieramy buraki i ścieramy ja na tarce o dużych oczkach.
- Następnie obieramy i drobno siekamy cebulę oraz czosnek.
- Nasiona słonecznika podprażamy na patelni dopóki się nie zarumienią.
- Jeżeli używamy płatków owsianych mielimy je (można również zmielić trochę nasion słonecznika).
- Wszystkie składniki dodajemy do buraków, jak również olej, sos sojowy, kolendrę, kmin i chilli.
- Ugotowaną kaszę dodajemy do pozostałych składników i bardzo dobrze wyrabiamy. Na końcu próbujemy i jeżeli jest konieczność to doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczenie
- Piekarnik nagrzewamy do 200 °C (u mnie termoobieg plus opiekanie górne na połowie piekarnika).
- W międzyczasie lepimy kotlety, o dowolnej wielkości (u mnie 10 cm bo to wielkość bułek go burgerów) i układamy je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia w niezbyt dużych odległościach.
- Pieczemy 20 minut z jednej strony po czym przewracamy je na drugą i pieczemy kolejne 20 minut.
- Kotlety z buraka i kaszy jaglanej najlepiej podawać na ciepło do obiadu lub też z pieczywem. Można je również zamrozić.


Wartości odżywcze | w całości | w 1 kotlecie |
Wartość energetyczna | 2277 kcal | 190 kcal |
Białko | 65 g | 5 g |
Tłuszcze | 116 g | 10 g |
Węglowodany netto | 227 g | 19 g |
Błonnik | 29 g | < 2 g |
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
Zobacz również
#kotlety #wegetariańskie #wegańskie #bezjajek #bezglutenu #bezlaktozy #bezorzechów #LowCarb #wegegrill #domrożenia #buraki #kaszajaglana #nasionasłonecznika #czasochłonne
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!

Genialne w smaku, nawet dzieciaki co nie ruszają warzyw wszystko zjadły
To super!
Pozdrawiam,
Klaudia
zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie ale dałam pół łyżeczki kminu. Mężowi i synkowi smakowało bardzo, ale dla mnie ten posmak kminu jest niefajny. Następnym razem zrobię z majerankiem i/lub rozmarynem i/lub lubczykiem. I oczywiście chili. Ogólnie są bardzo fajne te kotlety. Konsystencja idealna nawet bez dodatku mąki. Polecam.
Czy można dodać płatki jaglane bądź drożdżowe? Ewentualnie jakiej mąki mogę dodać zamiast płatków? Pozdrawiam
Płatki jaglane można dodać zamiast kaszy jaglanej (dodać te samą wagę i ewentualnie dodać kilka łyżek wody, bez gotowania). Z kolei płatki drożdżowe to zawsze dobry pomysł aby je dodać jako przyprawę, niekoniecznie jako zastępnik kaszy jaglanej.
Ciężko mi wytypować inne mąki, kasza jaglana jest bardzo lepka więc może mąka pszenna lub ryżowa.
Pozdrawiam,
Klaudia
Kotlety już zrobiłam. Dodałam mąki jaglanej. Wyszły bardzo dobre i zostały jeszcze na dzisiaj:) Bardzo ciekawy smak z tym prażonym słonecznikiem. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie, Ania
Ostatnio robiłem podobne, rzeczywiście kotlety z buraków są rewelacyjne! 🙂