Kotlety z buraka i kaszy jaglanej – pieczone
Kotlety z buraka i kaszy jaglanej, czyli jak łatwo stworzyć z buraków aromatyczne, chrupiące kotlety. Po pierwszym gryzie byliśmy z moim mięsożercom mocno zaskoczeni, gdyż przerosły one nasze oczekiwania. Co więcej, wychodzi ich całkiem spora ilość, którą (jeżeli się uda nie zjeść od razu) można zamrozić. Do tego przepisu możecie wykorzystać surowe buraki, lub pieczone. Dodatkowo przepis ten jest wegański, bez glutenu, bez jajek i bez laktozy. Korzystajcie póki trwa sezon na buraki! 🙂
Więcej kotletów znajdziecie tutaj a zamienników mięsa znajdziecie tutaj.
Przepis na kotlety z buraka i kaszy jaglanej
Składniki
- szklanka kaszy jaglanej (180 g) lub 3 szklanki ugotowanej (570 g)
- 4 małe buraki (500 g) mogą być surowe lub pieczone
- 1 cebula (100 g)
- 2 ząbki czosnku (10 g)
- ½ szklanki nasion słonecznika (70 g)
- ½ szklanki płatków owsianych (60 g) lub pół szklanki mąki* (60 g)
- ¼ szklanki oleju czyli 7 łyżek (70 g); świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
- 3 łyżki sosu sojowego (45 g)
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego (to nie kminek!)
- ½ łyżeczki chilli
- sól i pieprz wedle uznania
Opcjonalnie
- kilka łyżek mąki
*wykorzystując mąkę przepis nie będzie bezglutenowy!
Czas przygotowania:
30 minut + 40 minut pieczenia
Średnica kotleta: 10 cm
Liczba kotletów: 12
Przygotowanie
- Kaszę gotujemy według zaleceń producenta (zwykle na szklankę kaszy 2,5 szklanki wody).
- W międzyczasie obieramy buraki i ścieramy ja na tarce o dużych oczkach.
- Następnie obieramy i drobno siekamy cebulę oraz czosnek.
- Nasiona słonecznika podprażamy na patelni dopóki się nie zarumienią.
- Jeżeli używamy płatków owsianych mielimy je (można również zmielić trochę nasion słonecznika).
- Wszystkie składniki dodajemy do buraków, jak również olej, sos sojowy, kolendrę, kmin i chilli.
- Ugotowaną kaszę dodajemy do pozostałych składników i bardzo dobrze wyrabiamy. Na końcu próbujemy i jeżeli jest konieczność to doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczenie
- Piekarnik nagrzewamy do 200 °C (u mnie termoobieg plus opiekanie górne na połowie piekarnika).
- W międzyczasie lepimy kotlety, o dowolnej wielkości (u mnie 10 cm bo to wielkość bułek go burgerów) i układamy je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia w niezbyt dużych odległościach.
- Pieczemy 20 minut z jednej strony po czym przewracamy je na drugą i pieczemy kolejne 20 minut.
- Kotlety z buraka i kaszy jaglanej najlepiej podawać na ciepło do obiadu lub też z pieczywem. Można je również zamrozić.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 sztuce |
Wartość energetyczna | 2277 kcal | 190 kcal |
Białko | 65 g | 5 g |
Tłuszcze | 116 g | 10 g |
Węglowodany netto | 227 g | 19 g |
Błonnik | 29 g | < 2 g |
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Przepyszne!!!
:))
Pozdrawiam
Klaudia
Te kotlety są przepyszne!!!!. Robie je już od dawna i bardzo polecam.Dziękuję bardzo za wspaniały przepis. Pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że Ci zasmakowały 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia
Mam takie pytanie. czy można użyć gotowych buraków parzonych ? Przyznam, że obieranie i tarcie surowych ziemniaków mnie zniechęca, po prostu bardzo tego nie lubię , przyznaję się od razu 😉
Jak najbardziej można! Doskonale Cię rozumiem, ja uwielbiam buraki pieczone ale zdecydowanie nie ich przygotowywanie 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia
Genialne w smaku, nawet dzieciaki co nie ruszają warzyw wszystko zjadły
To super!
Pozdrawiam,
Klaudia
zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie ale dałam pół łyżeczki kminu. Mężowi i synkowi smakowało bardzo, ale dla mnie ten posmak kminu jest niefajny. Następnym razem zrobię z majerankiem i/lub rozmarynem i/lub lubczykiem. I oczywiście chili. Ogólnie są bardzo fajne te kotlety. Konsystencja idealna nawet bez dodatku mąki. Polecam.
Każdy ma inne preferencje smakowe, doskonale to rozumiem 🙂 Mam nadzieję, że zamiana kminku na inną przyprawę pomogła.
Pozdrawiam,
Klaudia
Czy można dodać płatki jaglane bądź drożdżowe? Ewentualnie jakiej mąki mogę dodać zamiast płatków? Pozdrawiam
Płatki jaglane można dodać zamiast kaszy jaglanej (dodać te samą wagę i ewentualnie dodać kilka łyżek wody, bez gotowania). Z kolei płatki drożdżowe to zawsze dobry pomysł aby je dodać jako przyprawę, niekoniecznie jako zastępnik kaszy jaglanej.
Ciężko mi wytypować inne mąki, kasza jaglana jest bardzo lepka więc może mąka pszenna lub ryżowa.
Pozdrawiam,
Klaudia
Kotlety już zrobiłam. Dodałam mąki jaglanej. Wyszły bardzo dobre i zostały jeszcze na dzisiaj:) Bardzo ciekawy smak z tym prażonym słonecznikiem. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie, Ania
Ostatnio robiłem podobne, rzeczywiście kotlety z buraków są rewelacyjne! 🙂
My je uwielbiamy!
Pozdrawiam,
Klaudia