Kotlety z fasoli
Kotlety z fasoli to przepis znaleziony w książce po babci. Nie myślałam, że w książce starszej ode mnie znajdę taki typowo wegetariański przepis, a jednak! Oczywiście musiałam kilka rzeczy zmodyfikować, autor uparł się dodawać smalec. Kotlety z fasoli moim zdaniem są smaczniejsze niż sojowe, łatwiej się je robi i wychodzi ich całkiem spora ilość jak na jedną puszkę fasoli. Polecam nie tylko na wegetariańskie obiady 😉
Składniki
- puszka fasoli białej/czerwonej (240 g)
- dwie cebule (150 g)
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej (35 g)
- natka pietruszki
- 5 łyżek oleju (40 g)
- przyprawy
Czas przygotowania: około 20-30 minut
Liczba porcji: 4-6 porcji
Liczba sztuk: 14 sztuk
Przygotowanie
Cebulę kroimy w kostkę, solimy i prażymy na suchej patelni dopóki nie zmięknie. Następnie dodajemy łyżkę oliwy i lekko zrumieniamy cebulę.
W międzyczasie odsączamy fasolę z zalewy i miksujemy ją w blenderze (lub mielimy w maszynce do mięsa jak podaje autor). Następnie do masy dodajemy cebulę, jajka, 3 łyżki bułki tartej (można dodać więcej przy problemach z lepieniem), natkę i przyprawy (u mnie są to sos sojowy i pieprz).
Lepimy kotlety, obtaczamy w pozostałej bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Kotlety z fasoli podajemy z sosem, sałatką i ziemniakami.
Zobacz również pozostałe przepisy na kotlety wegańskie lub kotlety wegetariańskie!
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Pyszne kotlety, mają super konsystencję. Mój mięsożerca wziął dwie dokładki 🙂
Bardzo się cieszę, że Wam smakowały 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia
Kotlety są rewelacyjne , wszyscy moi mężczyźni zjadają ze smakiem ,a są mięsożerni .Odkąd znalazłam ten przepis robię często .Podaję z sałatką z brokułu i kaszy jęczmiennej także z twojej strony, która już wcześniej skradła nasze serca. Dziękuję .
Bardzo się cieszę, że wam smakują!
Pozdrawiam Was gorąco,
Klaudia