Kotlety jaglane z soczewicą, wegańskie
Kotlety jaglane z soczewicą są delikatnie chrupiące i miękkie w środku, oczywiście można je również utwardzić dodając mąki – jak kto lubi. Są tak dobre, że prawie nie byłoby czego smażyć gdy zaczęłam się zajadać masą przed smażeniem 🙂 Wciąż szaleję na punkcie papryki wędzonej więc dzisiaj właśnie z nią, a także dodatkiem curry 🙂
Zobacz również więcej przepisów na kotlety, zamienniki mięsa, lub przepisów wegańskich!
Składniki
- 2/3 szklanki kaszy jaglanej (150g)
- pół szklanki czerwonej soczewicy (100g)
- niecałe 2 szklanki wody (około 450ml)
- cebula (100g)
- 8 łyżek oleju (80g)
- przyprawy
- 4 łyżki bułki tartej (32g)
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba kotletów: 20 kotletów
Przygotowanie
- Kaszę i soczewicę przepłukujemy, a następnie gotujemy w niecałych 2 szklankach wody około 15 minut od momentu zagotowania.
- Na koniec można gotować bez przykrywki i intensywnie mieszać, by odparowała jak największa ilość wody.
- Następnie na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę do momentu zeszklenia, po czym dodajemy ją do pozostałych składników i całość doprawiamy.
- Masa powinna być bardzo gęsta, aby po ostygnięciu umożliwiać swobodne lepienie.
- Później uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
- Podajemy na ciepło z dodatkami typu sałatki lub sosy.
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!