Sałatka z kapusty pekińskiej z oliwkami i suszonymi pomidorami

Sałatka z kapusty pekińskiej z oliwkami i suszonymi pomidorami

Sałatka z kapusty pekińskiej to specjał mojego taty, który sprawił, że zamiast podawać ją jako dodatek do dania głównego jemy ją jak samodzielny posiłek. Kapusta pekińska poza tym, że jest bardzo zdrowa ma niewiele kalorii. W połączeniu z odrobiną majonezu oraz po dodaniu przypraw ciężko 

Majonez domowy, ekspresowy i niezawodny

Majonez domowy, ekspresowy i niezawodny

Majonez domowy od lat przygotowuję według starego domowego przepisu wykorzystującego wyłącznie żółtka jaja. Jednakże mieszkając w Portugalii, próbując go zrobić w innej kuchni i innym sprzętem, miałam duży problem ze zwarzaniem się majonezu. Wówczas starsza Portugalka pokazała mi inną metodę na jego przygotowanie, która skradła 

Turecki sos marchewkowy, czyli havuç salatası

Turecki sos marchewkowy, czyli havuç salatası

Havuç salatası poznałam dzięki przyjaciółce Włoszce, która miała okazję mieszkać kilka lat w Turcji. Sos przygotowywany jest z tartej podsmażonej marchewki z dodatkiem jogurtu, majonezu i przypraw. Jego dokładne tłumaczenie to “sałatka marchewkowa”. Havuç salatası jest niewyobrażalnie prosty do przygotowania i świetnie pasuje nie tylko 

Jak zrobić masło orzechowe

Jak zrobić masło orzechowe

Jak zrobić masło orzechowe? Nie ma nic prostszego! Jedyne czego potrzebujemy to paczki orzechów solonych, trochę oliwy/oleju no i chęci. Jeżeli posiadacie miskę do ucierania to śmiało wykorzystajcie ją, dobre ćwiczenie dla rąk i zero ryzyka zniszczenia blendera. Niestety nie każdy blender to wytrzymuje. Ostrzegam, 

Jajecznica z awokado

Jajecznica z awokado

Jajecznica z awokado, czyli dużo zdrowych tłuszczy. Przyznam szczerze, że fanką awokado na surowo nie jestem, ale z jajkami idealnie się komponuje 🙂

Kalafior zapiekany z serem

Kalafior zapiekany z serem

Kalafior zapiekany z serem to połączenie idealne. Dodatkowo to danie składa się z trzech głównych składników: kalafiora, sera oraz mleka. Osobiście najbardziej zasmakowała mi wersja na zimno, gdy ser stwardnieje, ale na ciepło jest równie dobry. Gorąco polecam, korzystajcie póki trwa sezon na kalafior!

Sos pieprzowy, majonezowy

Sos pieprzowy, majonezowy

Sos pieprzowy to zdecydowanie jeden z moich ulubionych sosów do kanapek, kotletów lub pizzy. Dobrze znany w kuchni amerykańskiej, zwłaszcza fanom fast foodów. Jego przygotowanie trwa zaledwie 5 minut, i jedynym znanym mi minusem jest kaloryczność 🙂 Zobaczcie również inne przepisy na sosy i dipy!

Sałatka z ogórkiem kiszonym, jajkiem i selerem naciowym

Sałatka z ogórkiem kiszonym, jajkiem i selerem naciowym

Sałatka z ogórkiem kiszonym, jajkiem i selerem naciowym to moje połączenie idealne. W skrócie – jest niskowęglowodanowa, nie dodaję do niej ziemniaków, makaronu, ryżu ani chleba. Z kolei jajko i kiełki to duża dawka witamin i minerałów oraz białka. Do tego odrobina majonezu własnej roboty