Jajecznica z awokado
Jajecznica z awokado, czyli dużo zdrowych tłuszczy. Przyznam szczerze, że fanką awokado na surowo nie jestem, ale z jajkami idealnie się komponuje 🙂
Składniki
- 3 jajka
- pół awokado (70g)
- pół łyżki oliwy z oliwek lub oleju (5ml)
- przyprawy wedle uznania
Czas przygotowania: 5-10 minut
Liczba porcji: 2 porcje
Kalorie: 398 kcal całość/ 199 kcal porcja
Białka: 22 g całość/ 11 g porcja
Tłuszcze: 32 g całość/ 16 g porcja
Węglowodany: 6 g całość/ 3 g porcja
Błonnik: 2 g całość/ 1 g porcja
Przygotowanie
Roztrzepane jajka smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek, w tym czasie kroimy awokado w kostkę. Do gotowej jajecznicy dodajemy awokado i mieszamy (ważne by awokado nie podgrzewać za bardzo, nie ma sensu niszczyć jego wartości odżywczych). Przyprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Jajecznica z awokado doskonale smakuje w towarzystwie pieczywa.
Zobacz również inne pomysły na śniadania wegetariańskie!
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!