Gzik z rzodkiewką, czyli keto po wielkopolsku
Gzik z rzodkiewką to popularna odmiana tradycyjnego gziku, czyli sera twarogowego ze śmietaną i cebulą. W związku z tym, że jestem rodowitą poznanianką, danie to jest mi szczególnie bliskie. Tradycyjnie podawany jest w towarzystwie ziemniaków, ale świetnie smakuje również solo jak i jako dodatek do pieczywa. Ponadto gzik charakteryzuje się dużą zawartością białka i tłuszczy, idealny dla osób będących na diecie niskowęglowodanowej (ketogenicznej lub Low Carb) jak również cukrzycowej lub bezglutenowej.
Gorąco polecam również przepis na tradycyjny gzik 🙂
Przepis na gzik z rzodkiewką
Składniki
- opakowanie twarogu tłustego (250 g)
- pół szklanki śmietany 18% (140 g)
- ćwierć cebuli (25 g)
- pół pęczka rzodkiewek (100 g)
- szczypiorek lub koperek (2-3 łyżeczek)
- sól i pieprz wedle uznania
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 4 porcje (około 130 g każda)
Przygotowanie
- Twaróg mieszamy ze śmietaną.
- Następnie cebulę drobno siekamy, rzodkiewkę kroimy w kostkę oraz siekamy zioła (szczypiorek lub koperek).
- Warzywa wraz z ziołami dodajemy do twarogu, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Do przepisu możecie również wykorzystać twaróg półtłusty lub chudy, a także śmietanę zastąpić mlekiem, chociaż osobiście polecam tą bardziej tłustą wersję gdyż jest najsmaczniejsza 😉
Gzik z rzodkiewką świetnie smakuje solo, na pieczywie lub klasycznie jako dodatek do ziemniaków.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 628 kcal | 157 kcal |
Białko | 45 g | 11 g |
Tłuszcze | 42 g | 11 g |
Węglowodany netto | 20 g | 5 g |
Błonnik | 3 g | 0,75 g |
Wypróbuj również: gzik podstawowy!
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
A może wegetariańskie słodkości?
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Nie pomyślałam ze mój ulubiony gzik nada się na keto. Super pomysł
Dziękuję! 🙂
Pozdrawiam
Klaudia