Gzik z rzodkiewką, czyli keto po wielkopolsku

Gzik z rzodkiewką, czyli keto po wielkopolsku

Gzik z rzodkiewką to popularna odmiana tradycyjnego gziku, czyli sera twarogowego ze śmietaną i cebulą. W związku z tym, że jestem rodowitą poznanianką danie to jest mi szczególnie bliskie. Tradycyjnie podawany jest w towarzystwie ziemniaków, ale świetnie smakuje również solo jak i jako dodatek do pieczywa. Ponadto gzik charakteryzuje się dużą zawartością białka i tłuszczy, idealny dla osób będących na diecie niskowęglowodanowej (ketogenicznej lub Low Carb).


Przepis na gzik z rzodkiewką


Składniki

  • opakowanie twarogu tłustego (250 g)
  • pół szklanki śmietany 18% (140 g)
  • ćwierć cebuli (25 g)
  • pół pęczka rzodkiewek (100 g)
  • szczypiorek lub koperek (2-3 łyżeczek)
  • sól i pieprz wedle uznania

Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 4 porcje (około 130 g każda)
Kalorie: 628 kcal całość/ 157 kcal porcja
Białka: 45 g całość/ 11 g porcja
Tłuszcze: 42 g całość/ 11 g porcja
Węglowodany: 20 g całość/ 5 g porcja
Błonnik: 3 g całość/ 0,75g porcja


Przygotowanie

Twaróg mieszamy ze śmietaną. Następnie cebulę drobno siekamy, rzodkiewkę kroimy w kostkę oraz siekamy zioła (szczypiorek lub koperek). Warzywa wraz z ziołami dodajemy do twarogu, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Do przepisu możecie również wykorzystać twaróg półtłusty lub chudy, a także śmietanę zastąpić mlekiem, chociaż osobiście polecam tą bardziej tłustą wersję gdyż jest najsmaczniejsza 😉

Gzik z rzodkiewką świetnie smakuje solo, na pieczywie lub klasycznie jako dodatek do ziemniaków.

Gzik z rzodkiewką
Gzik z rzodkiewką

Zobacz również podstawowy przepis na gzik!

Spodobał Ci się przepis?
5/5 (3 ocen)

PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Podsumowując
recipe image
Przepis na
Gzik z rzodkiewką
klaudi23a
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity


Dodaj komentarz