Kalafior zapiekany z serem
Kalafior zapiekany z serem to połączenie idealne. Dodatkowo to danie składa się z trzech głównych składników: kalafiora, sera oraz mleka. Osobiście najbardziej zasmakowała mi wersja na zimno, gdy ser stwardnieje, ale na ciepło jest równie dobry. Gorąco polecam, korzystajcie póki trwa sezon na kalafior!
Składniki
- ½ główki kalafiora (400 g)
- 70 g sera żółtego krowiego lub wegańskiego
- ¼ szklanki mleka krowiego lub wegańskiego (60 g)
- przyprawy
Czas przygotowania: 20 + 20 minut pieczenia
Liczba porcji: 4 porcje
Przygotowanie
- Kalafior rozdzielamy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie al dente.
- Następnie wykładamy kalafiorem naczynie żaroodporne (polecam przekroić różyczki na pół, by zwiększyć powierzchnię która przylega do naczynia).
- Całość polewamy mlekiem, oraz posypujemy startym żółtym serem i przyprawami (u mnie są to sól i pieprz).
- Kalafior zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż dopóki ser się dobrze nie przypiecze (około 20 minut).
Kalafior zapiekany z serem podajemy jako samodzielne danie, lub jako dodatek do dania głównego.
Wartość odżywcza | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 362 kcal | 91 kcal |
Białko | 31 g | 8 g |
Tłuszcze | 18 g | 5 g |
Węglowodany netto | 13 g | 3 g |
Błonnik | 10 g | <2,5 g |
*Powyższe wartości odżywcze dla wersji z serem gouda i mlekiem 2%.
Zobacz również inne przepisy na wegetariańskie dania główne lub przepisy niskowęglowodanowe jak keto lub Low Carb!
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
moje smaki <3