Kalafior zapiekany z serem

Kalafior zapiekany z serem

Kalafior zapiekany z serem to połączenie idealne. Dodatkowo to danie składa się z trzech głównych składników: kalafiora, sera oraz mleka. Osobiście najbardziej zasmakowała mi wersja na zimno, gdy ser stwardnieje, ale na ciepło jest równie dobry. Gorąco polecam, korzystajcie póki trwa sezon na kalafior!


Składniki

  • ½ główki kalafiora (400 g)
  • 70 g sera żółtego krowiego lub wegańskiego
  • ¼ szklanki mleka krowiego lub wegańskiego (60 g)
  • przyprawy

Czas przygotowania: 20 + 20 minut pieczenia 
Liczba porcji: 4 porcje 


Przygotowanie

  1. Kalafior rozdzielamy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie al dente.
  2. Następnie wykładamy kalafiorem naczynie żaroodporne (polecam przekroić różyczki na pół, by zwiększyć powierzchnię która przylega do naczynia)
  3. Całość polewamy mlekiem, oraz posypujemy startym żółtym serem i przyprawami (u mnie są to sól i pieprz).
  4. Kalafior zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż dopóki ser się dobrze nie przypiecze (około 20 minut).

Kalafior zapiekany z serem podajemy jako samodzielne danie, lub jako dodatek do dania głównego.

Kalafior zapiekany z serem
Wartość odżywczaw całościw 1 porcji
Wartość energetyczna362 kcal91 kcal
Białko31 g8 g
Tłuszcze18 g5 g
Węglowodany netto13 g3 g
Błonnik10 g<2,5 g

*Powyższe wartości odżywcze dla wersji z serem gouda i mlekiem 2%.


Zobacz również inne przepisy na wegetariańskie dania główne lub przepisy niskowęglowodanowe jak keto lub Low Carb!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
0/5 (0 ocen)
Podsumowując
recipe image
Przepis na
Kalafior zapiekany z serem
klaudi23a
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity


1 thought on “Kalafior zapiekany z serem”

Dodaj komentarz