Turecki sos marchewkowy, czyli havuç salatası

Turecki sos marchewkowy, czyli havuç salatası

Havuç salatası poznałam dzięki przyjaciółce Włoszce, która miała okazję mieszkać kilka lat w Turcji. Sos przygotowywany jest z tartej podsmażonej marchewki z dodatkiem jogurtu, majonezu i przypraw. Jego dokładne tłumaczenie to “sałatka marchewkowa”. Havuç salatası jest niewyobrażalnie prosty do przygotowania i świetnie pasuje nie tylko do kuchni tureckiej, ale również wegetariańskiej. Przy zastosowaniu jogurtu i majonezu wegańskiego, będzie on odpowiedni również dla wegan.

Jeżeli nie mieliście okazji go jeszcze spróbować to koniecznie go przygotujcie 🙂


Przepis na Havuç salatası


Składniki

  • 1 marchew (100 g)
  • 2 łyżki oleju (20 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego* (150 g)
  • 4 łyżki majonezu* (100 g)
  • łyżka pietruszki lub koperku
  • przyprawy wedle uznania (sól i pieprz)

*w wersji wegańskiej należy użyć wegańskich zamienników


Czas przygotowania: 15-25 minut
Ilość: około 370 g


Przygotowanie

  1. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju lub oliwie.
  3. Przenieść smażoną marchew do miseczki i odczekać chwilę aż ostygnie.
  4. Następnie dodać jogurt i majonez, a także zioła i przyprawy.
  5. Całość dokładnie wymieszać.

Havuç salatası świetnie pasuje do burgerów i pieczywa.

Havuç salatası

Bardzo dziękuję Veronice za pokazanie tego przepisu, jak i wielu innych! Poza jej wielką pasją którą są podróże, zajmuje się ona również fotografią. Chętnych do obejrzenia zdjęć jej autorstwa zapraszam na konto na instagramie storie_photo_journey 🙂

Havuç salatası
Wartości odżywczew całościw 100 g
Wartość energetyczna1029 kcal278 kcal
Białko9 g2 g
Tłuszcze102 g28 g
Węglowodany netto17 g5 g
Błonnik4 g1 g

Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!


A może wegetariańskie słodkości?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (3 ocen)
Podsumowując
recipe image
Przepis na
Havuç salatası
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity


1 thought on “Turecki sos marchewkowy, czyli havuç salatası”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.