Turecki sos marchewkowy, czyli havuç salatası
Havuç salatası poznałam dzięki przyjaciółce Włoszce, która miała okazję mieszkać kilka lat w Turcji. Sos przygotowywany jest z tartej podsmażonej marchewki z dodatkiem jogurtu, majonezu i przypraw. Jego dokładne tłumaczenie to “sałatka marchewkowa”. Havuç salatası jest niewyobrażalnie prosty do przygotowania i świetnie pasuje nie tylko do kuchni tureckiej, ale również wegetariańskiej. Przy zastosowaniu jogurtu i majonezu wegańskiego, będzie on odpowiedni również dla wegan.
Jeżeli nie mieliście okazji go jeszcze spróbować to koniecznie go przygotujcie 🙂
Przepis na Havuç salatası
Składniki
- 1 marchew (100 g)
- 2 łyżki oleju (20 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
- 6 łyżek jogurtu naturalnego* (150 g)
- 4 łyżki majonezu* (100 g)
- łyżka pietruszki lub koperku
- przyprawy wedle uznania (sól i pieprz)
*w wersji wegańskiej należy użyć wegańskich zamienników
Czas przygotowania: 15-25 minut
Ilość: około 370 g
Przygotowanie
- Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju lub oliwie.
- Przenieść smażoną marchew do miseczki i odczekać chwilę aż ostygnie.
- Następnie dodać jogurt i majonez, a także zioła i przyprawy.
- Całość dokładnie wymieszać.
Havuç salatası świetnie pasuje do burgerów i pieczywa.
Bardzo dziękuję Veronice za pokazanie tego przepisu, jak i wielu innych! Poza jej wielką pasją którą są podróże, zajmuje się ona również fotografią. Chętnych do obejrzenia zdjęć jej autorstwa zapraszam na konto na instagramie storie_photo_journey 🙂
Wartości odżywcze | w całości | w 100 g |
Wartość energetyczna | 1029 kcal | 278 kcal |
Białko | 9 g | 2 g |
Tłuszcze | 102 g | 28 g |
Węglowodany netto | 17 g | 5 g |
Błonnik | 4 g | 1 g |
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
Fritatta ze szpinakiem (keto) Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej
A może wegetariańskie słodkości?
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Ciasteczka orzechowe Orzechowy deser śmietankowy z góry Maślane ciasteczka owsiane z czekoladą
Przepisy sezonowe
Burgery z buraka Beza z owocami Stir fry ze szparagami i tofu Jajecznica ze szparagami Koktajl truskawkowy Gzik z rzodkiewką Ciasto z rabarbarem
Najnowsze przepisy
- Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem (keto, wegańskie)
- Ciasto kokosowe bez pieczenia z kaszy manny
- Sernik królewski
- Bułki wrocławskie
- Kotlety jajeczne
- Sałatka grecka (keto, low carb)
- Mizeria – tradycyjny przepis (keto)
- Szybkie ciasto Lion bez pieczenia
- Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
pyszności!