Turecki sos marchewkowy, czyli havuç salatası
Havuç salatası poznałam dzięki przyjaciółce Włoszce, która miała okazję mieszkać kilka lat w Turcji. Sos przygotowywany jest z tartej podsmażonej marchewki z dodatkiem jogurtu, majonezu i przypraw. Jego dokładne tłumaczenie to “sałatka marchewkowa”. Havuç salatası jest niewyobrażalnie prosty do przygotowania i świetnie pasuje nie tylko do kuchni tureckiej, ale również wegetariańskiej. Jeżeli nie mieliście okazji go jeszcze spróbować to koniecznie go przygotujcie 🙂
Przepis na Havuç salatası
Składniki
- 1 marchew (100 g)
- 2 łyżki oleju (20 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
- 6 łyżek jogurtu naturalnego/wegańskiego (150 g)
- 4 łyżki majonezu (100 g)
- łyżka pietruszki lub koperku
- przyprawy wedle uznania (sól i pieprz)
Czas przygotowania: 15-25 minut
Ilość: około 370 g
Kalorie: 1029 kcal całość/ 278 kcal w 100 g
Białko: 9 g całość/ 2 g w 100 g
Tłuszcze: 102 g całość/ 28 g w 100 g
Węglowodany: 21 g całość/ 6 g w 100 g
Błonnik: 4 g całość/ 1 g w 100 g
Przygotowanie
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju lub oliwie.
Przenieść smażoną marchew do miseczki i odczekać chwilę aż ostygnie. Następnie dodać jogurt i majonez, a także zioła i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.
Havuç salatası świetnie pasuje do burgerów i pieczywa.

Bardzo dziękuję Veronice za pokazanie tego przepisu, jak i wielu innych! Poza jej wielką pasją którą są podróże, zajmuje się ona również fotografią. Chętnych do obejrzenia zdjęć jej autorstwa zapraszam na konto na instagramie storie_photo_journey 🙂

Zobacz również inne przepisy na sosy i dipy wegańskie lub wegetariańskie!
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
pyszności!