Turecki sos marchewkowy, czyli havuç salatası
Havuç salatası poznałam dzięki przyjaciółce Włoszce, która miała okazję mieszkać kilka lat w Turcji. Sos przygotowywany jest z tartej podsmażonej marchewki z dodatkiem jogurtu, majonezu i przypraw. Jego dokładne tłumaczenie to “sałatka marchewkowa”. Havuç salatası jest niewyobrażalnie prosty do przygotowania i świetnie pasuje nie tylko do kuchni tureckiej, ale również wegetariańskiej. Przy zastosowaniu jogurtu i majonezu wegańskiego, będzie on odpowiedni również dla wegan.
Jeżeli nie mieliście okazji go jeszcze spróbować to koniecznie go przygotujcie 🙂
Przepis na Havuç salatası
Składniki
- 1 marchew (100 g)
- 2 łyżki oleju (20 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
- 6 łyżek jogurtu naturalnego* (150 g)
- 4 łyżki majonezu* (100 g)
- łyżka pietruszki lub koperku
- przyprawy wedle uznania (sól i pieprz)
*w wersji wegańskiej należy użyć wegańskich zamienników
Czas przygotowania: 15-25 minut
Ilość: około 370 g
Przygotowanie
- Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju lub oliwie.
- Przenieść smażoną marchew do miseczki i odczekać chwilę aż ostygnie.
- Następnie dodać jogurt i majonez, a także zioła i przyprawy.
- Całość dokładnie wymieszać.
Havuç salatası świetnie pasuje do burgerów i pieczywa.
Bardzo dziękuję Veronice za pokazanie tego przepisu, jak i wielu innych! Poza jej wielką pasją którą są podróże, zajmuje się ona również fotografią. Chętnych do obejrzenia zdjęć jej autorstwa zapraszam na konto na instagramie storie_photo_journey 🙂
Wartości odżywcze | w całości | w 100 g |
Wartość energetyczna | 1029 kcal | 278 kcal |
Białko | 9 g | 2 g |
Tłuszcze | 102 g | 28 g |
Węglowodany netto | 17 g | 5 g |
Błonnik | 4 g | 1 g |
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
A może wegetariańskie słodkości?
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
pyszności!