Kawa kuloodporna czekoladowa
Kawa kuloodporna czyli kawa z dodatkiem tłuszczy, zwykle masła. Szczególną popularnością cieszy się wśród osób na diecie ketogenicznej lub prowadzących post okresowy (intermittent fasting), zapewniając poczucie nasycenia oraz prostego dostarczenia zdrowych tłuszczy.
Początkowo się przed nią wzbraniałam przez złe wspomnienia sprzed kilku lat. Później na jednym z forów znalazłam ten przepis i od razu go pokochałam. Czekoladowa kawa kuloorporna smakuje według mnie nieco jak płynna czekolada. Jeśli lubicie smak kokosa koniecznie wykonajcie ją w wariancie z mleczkiem kokosowym oraz nierafinowanym olejem kokosowym!
Przepis na czekoladową kawę kuloodporną
Składniki
- szklanka świeżo przygotowanej kawy (200 – 250 ml)
- 5 łyżek śmietanki 30% lub mleczka kokosowego (50 g)
- 3 łyżki oleju kokosowego/ MCT/ lub masła (20 g)
- łyżeczka kakao (5 g)
- szczypta soli
opcjonalnie
- słodzik wedle uznania
- szczypta cynamonu
Czas przygotowania: 5 minut
Liczba porcji: kubek kawy 250-300 ml
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze kielichowym lub wysokim i wąskim naczyniu do blendera ręcznego. Następnie blendujemy do momentu połączenia składników i utworzenia pianki.
Kawa kuloodporna najlepiej smakuje podawana od razu po przygotowaniu.
Zobacz również inne przepisy na napoje wegańskie lub napoje wegetariańskie!
Wartości odżywcze | w całości |
Wartość energetyczna | 350 kcal |
Białko | 2 g |
Tłuszcze | 36 g |
Węglowodany netto | 4 g |
Błonnik | 0 g |
Kaloryczność obliczona dla śmietanki 30% i oleju kokosowego.
Pochodzenie kawy kuloodpornej
Ojcem kawy kuloodpornej oraz jej propagatorem jest Amerykanin Dave Asprey, który w 2004 roku będąc w Tybecie miał okazję spróbować napojów herbacianych z masłem jaka. Po powrocie do Stanów Zjednoczonych testował przepisy łączące kawę z masłem i w 2009 opublikował je na swoim blogu [1].
Oficjalną stronę Dave’a Asprey’a zawierająca więcej informacji, przepisy oraz w sprzedaży wyselekcjonowane ziarna kawy oraz dodatki do niej w postaci olei znajdziecie pod adresem www.bulletproof.com.
Właściwości kawy kuloodpornej
Cała magia kawy kuloodpornej polega na dostarczeniu naszemu organizmowi kwasów tłuszczowych omega-3. Organiczne masło jest szczególnie w nie bogate. Jak sam autor twierdzi, zdrowe tłuszcze mogą przekształcić ciało w maszynę do spalania tłuszczu w odpowiednich warunkach. Dieta o niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości tłuszczu może również osłabić głód, sprzyjać odchudzaniu i zapobiegać chorobom związanym ze starzeniem się.
Poza kwasami omega-3 masło jest również bogate w witaminy A, D, E oraz K, a także w kwas linolowy (CLA) oraz kwas masłowy.
Masło, olej MCT czy olej kokosowy?
W oryginalnym przepisie na którym wzorował się Asprey powinniśmy do kawy dodać masło organiczne od krów karmionych świeżą trawą. Dla osób z nietolerancją laktozy zaleca masło klarowane (ghee).
Jednakże obecnie w sprzedaży na stronie znajduje się Brain Octane oil składający się z trójglicerydów o średniej długości łańcucha (ang. medium chain triglicerydes, MCT) a dokładnie kwasu kaprylowego o długość 8 atomów węgla (C8). Według autora kawy kuloodpornej jest to najlepszy olej, który może zostać zmetabolizowany do ketonów.
Ostatnią popularną możliwością jest olej kokosowy, z którego jest pozyskiwany kwas kaparylowy (zawartość około 7% [2]).
Jeśli interesuje Cię więcej przepisów niskowęglowodanowych, koniecznie sprawdź przepisy Keto lub Low Carb!
Jeszcze więcej keto słodyczy!
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto muffinki brownie Gofry białkowe Orzechowy deser śmietankowy Trufle kokosowe (keto) Chałwa domowa bez cukru Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami Keto brownie Gofry orzechowe, bez mąki Ciasteczka orzechowe Keto batony snikers Pudding chia orzechowy Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe
Zobacz również
>> Keto słodycze <<
>> Keto weganizm <<
>> Keto śniadanie <<
>> Keto obiad <<
>> Keto zupy <<
>> Przepisy poniżej 5 g węglowodanów <<
>> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) <<
A może coś keto na słono?
Keto naleśniki na mascarpone Bułki z babki jajowatej Keto chleb z siemieniem lnianym Frittata ze szpinakiem Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sos serowo-śmietanowy Keto bułki z siemieniem lnianym Puree z kalafiora Bułki bez drożdży Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Pizzerinki na serku wiejskim Boczniaki ala strogonow Keto panini Gnocci kalafiorowe
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Super kawa, super prosty przepis. Kawa bardzo mi smakowała i na pewno zostaje ze mną na dłużej.
Cieszę się, że trafiłam na Twój blog! Mam otwartych ze dwadzieścia zakładek w telefonie z przepisami, które chcę spróbować i zachęcona przepisem na tę kawę idę po kolei próbować inne przepisy! 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Ja również uwielbiam tę kawę, chociaż króluje u mnie kuloodporna z odżywką białkową (która nadaje jej smaku białej czekolady ❤️).
Bardzo się cieszę, że Ci się tu podoba! Dziękuję za te miłe słowa 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia