Kawa kuloodporna czekoladowa

Kawa kuloodporna czekoladowa

Kawa kuloodporna czyli kawa z dodatkiem tłuszczy, zwykle masła. Szczególną popularnością cieszy się wśród osób na diecie ketogenicznej lub prowadzących post okresowy (intermittent fasting), zapewniając poczucie nasycenia oraz prostego dostarczenia zdrowych tłuszczy.
Początkowo się przed nią wzbraniałam przez złe wspomnienia sprzed kilku lat. Później na jednym z forów znalazłam ten przepis i od razu go pokochałam. Czekoladowa kawa kuloorporna smakuje według mnie nieco jak płynna czekolada. Jeśli lubicie smak kokosa koniecznie wykonajcie ją w wariancie z mleczkiem kokosowym oraz nierafinowanym olejem kokosowym!


Przepis na czekoladową kawę kuloodporną


Składniki

  • szklanka świeżo przygotowanej kawy (200 – 250 ml)
  • 5 łyżek śmietanki 30% lub mleczka kokosowego (50 g)
  • 3 łyżki oleju kokosowego/ MCT/ lub masła (20 g)
  • łyżeczka kakao (5 g)
  • szczypta soli


opcjonalnie

  • słodzik wedle uznania
  • szczypta cynamonu

Czas przygotowania: 5 minut
Liczba porcji: kubek kawy 250-300 ml
Kalorie: 350 kcal
Białka: 2 g
Tłuszcze: 36 g
Węglowodany: 4 g

W przypadku gdy wymienionych jest kilka zamienników, obliczenia dotyczą pierwszego z nich!


Przygotowanie

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze kielichowym lub wysokim i wąskim naczyniu do blendera ręcznego. Następnie blendujemy do momentu połączenia składników i utworzenia pianki.

Kawa kuloodporna najlepiej smakuje podawana od razu po przygotowaniu.

Kawa kuloodporna

Pochodzenie kawy kuloodpornej

Ojcem kawy kuloodpornej oraz jej propagatorem jest Amerykanin Dave Asprey, który w 2004 roku będąc w Tybecie miał okazję spróbować napojów herbacianych z masłem jaka. Po powrocie do Stanów Zjednoczonych testował przepisy łączące kawę z masłem i w 2009 opublikował je na swoim blogu [1].
Oficjalną stronę Dave’a Asprey’a zawierająca więcej informacji, przepisy oraz w sprzedaży wyselekcjonowane ziarna kawy oraz dodatki do niej w postaci olei znajdziecie pod adresem www.bulletproof.com.

Właściwości kawy kuloodpornej

Cała magia kawy kuloodpornej polega na dostarczeniu naszemu organizmowi kwasów tłuszczowych omega-3. Organiczne masło jest szczególnie w nie bogate. Jak sam autor twierdzi, zdrowe tłuszcze mogą przekształcić ciało w maszynę do spalania tłuszczu w odpowiednich warunkach. Dieta o niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości tłuszczu może również osłabić głód, sprzyjać odchudzaniu i zapobiegać chorobom związanym ze starzeniem się.
Poza kwasami omega-3 masło jest również bogate w witaminy A, D, E oraz K, a także w kwas linolowy (CLA) oraz kwas masłowy.

Masło, olej MCT czy olej kokosowy?

W oryginalnym przepisie na którym wzorował się Asprey powinniśmy do kawy dodać masło organiczne od krów karmionych świeżą trawą. Dla osób z nietolerancją laktozy zaleca masło klarowane (ghee).
Jednakże obecnie w sprzedaży na stronie znajduje się Brain Octane oil składający się z trójglicerydów o średniej długości łańcucha (ang. medium chain triglicerydes, MCT) a dokładnie kwasu kaprylowego o długość 8 atomów węgla (C8). Według autora kawy kuloodpornej jest to najlepszy olej, który może zostać zmetabolizowany do ketonów.
Ostatnią popularną możliwością jest olej kokosowy, z którego jest pozyskiwany kwas kaparylowy (zawartość około 7% [2]).


Zobacz również inne przepisy na napoje wegańskie lub napoje wegetariańskie!


Jeśli interesuje Cię więcej przepisów niskowęglowodanowych, koniecznie sprawdź przepisy Keto lub Low Carb!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Podsumowując
recipe image
Przepis na
Kawa kuloodporna
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Udostępnij


Zostaw komentarz