Sałatka z kapusty pekińskiej z oliwkami i suszonymi pomidorami
Sałatka z kapusty pekińskiej to specjał mojego taty, który sprawił, że zamiast podawać ją jako dodatek do dania głównego jemy ją jak samodzielny posiłek. Kapusta pekińska poza tym, że jest bardzo zdrowa ma niewiele kalorii. W połączeniu z odrobiną majonezu oraz po dodaniu przypraw ciężko się od niej oderwać 😉
Przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej z oliwkami i suszonymi pomidorami
Składniki
- kapusta pekińska (700 g)
- duża marchew (80 g)
- 10 oliwek (30 g)
- 10 kawałków pomidorów suszonych w zalewie (200 g)
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego (40 g)
- 4 łyżki majonezu klasycznego lub wegańskiego (50 g) → przepis na majonez
- łyżka koperku i pietruszki
- sól i pieprz wedle uznania
opcjonalnie
- jogurt lub śmietana zamiast majonezu
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: około 1 150 g sałatki
Liczba porcji: 8 porcji
Przygotowanie
- Kapustę i marchew umyć. Następnie posiekać kapustę pekińską na mniejsze paski, marchew zetrzeć na tarce i dodać do kapusty.
- Oliwki i pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki, a następnie dodajemy do pozostałych składników.
- Sos sojowy, majonez, jogurt oraz koperek i pietruszkę dodajemy do sałatki po czym dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem wedle uznania.
Sałatka z kapusty pekińskiej idealnie nadaje się jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielny posiłek.
Zobacz również inne przepisy na sałatki wegańskie lub wegetariańskie!
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 817 kcal | 102 kcal |
Białko | 18 g | 2 g |
Tłuszcze | 62 g | 8 g |
Węglowodany netto | 49 g | 6 g |
Błonnik | 17 g | 2 g |
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!