Sałatka z kapusty pekińskiej z oliwkami i suszonymi pomidorami

Sałatka z kapusty pekińskiej z oliwkami i suszonymi pomidorami

Sałatka z kapusty pekińskiej to specjał mojego taty, który sprawił, że zamiast podawać ją jako dodatek do dania głównego jemy ją jak samodzielny posiłek. Kapusta pekińska poza tym, że jest bardzo zdrowa ma niewiele kalorii. W połączeniu z odrobiną majonezu oraz po dodaniu przypraw ciężko się od niej oderwać 😉


Przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej z oliwkami i suszonymi pomidorami


Składniki

  • kapusta pekińska (700 g)
  • duża marchew (80 g)
  • 10 oliwek (30 g)
  • 10 kawałków pomidorów suszonych w zalewie (200 g)
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego (40 g)
  • 4 łyżki majonezu klasycznego lub wegańskiego (50 g) → przepis na majonez
  • łyżka koperku i pietruszki
  • sól i pieprz wedle uznania

opcjonalnie

  • jogurt lub śmietana zamiast majonezu

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: około 1 150 g sałatki
Liczba porcji: 8 porcji
Kalorie: 817 kcal całość/ 102 kcal porcja
Białka: 18 g całość/ 2 g porcja
Tłuszcze: 62 g całość/ 8 g porcja
Węglowodany: 49 g całość/ 6 g porcja
Błonnik: 17 g całość/ 2 g porcja


Przygotowanie

Kapustę i marchew umyć. Następnie posiekać kapustę pekińską na mniejsze paski, marchew zetrzeć na tarce i dodać do kapusty.

Oliwki i pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki, a następnie dodajemy do pozostałych składników.

Sos sojowy, majonez, jogurt oraz koperek i pietruszkę dodajemy do sałatki po czym dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem wedle uznania.

Sałatka z kapusty pekińskiej idealnie nadaje się jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielny posiłek.

Sałatka z kapusty pekińskiej

Zobacz również inne przepisy na sałatki wegańskie lub wegetariańskie!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
0/5 (0 ocen)


Dodaj komentarz