Jajeczne placki z cukinii, bez mąki, keto

Jajeczne placki z cukinii, bez mąki, keto

Jajeczne placki z cukinii są soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Świetnie nadają się dla osób z alergią na gluten, lub będących na diecie ketogenicznej, gdyż zawierają niewiele węglowodanów (około 1,2 g na jeden placek). Koniecznie do wykonania podczas sezonu na cukinię 😉


Przepis na jajeczne placki z cukinii


Składniki

  • średniej wielkości cukinia (około 400 g)
  • łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju (40 g) świetnie sprawdzi się olej smakowy
  • mała cebula (50 g)
  • dwa jajka
  • pieprz

Czas przygotowania: 20 minut + 20-60 minut na odsączenie
Ilość: około 2-3 porcji (10 placków)
Kalorie: 573 kcal całość/ 57 kcal sztuka
Białko: 16,2 g całość/ 1,6 g sztuka
Tłuszcze: 50,5 g całość/ 5 g sztuka
Węglowodany: 11,7 g całość/ 1,2 g sztuka


Przygotowanie

Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przenosimy startą cukinię na sitko, posypujemy łyżeczką soli, lekko mieszamy. Odstawiamy na 20-60 minut, aż cukinia puści wodę.

Następnie odciskamy nadmiar wody w dłoniach (można również użyć gazy). Na dużej patelni rozgrzewamy olej. W międzyczasie drobno siekamy cebulkę i dodajemy ją do cukinii wraz z jajkami i pieprzem, po czym dokładnie mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką cienkie warstwy ciasta i smażymy dopóki się nie zarumienią.

Jajeczne placki z cukinii świetnie smakują w towarzystwie sosów lub sałatek.

Jajeczne placki z cukinii

Zobacz również inne przepisy na placki z cukinii i nie tylko z cukinii!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Podsumowując
recipe image
Przepis na
Jajeczne placki z cukinii
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity


Dodaj komentarz