Oliwa smakowa czosnkowa (olej smakowy)
Oliwa smakowa jest przeze mnie przygotowywana już od kilku lat. Szczególnie smakuje mi oliwa z dodatkiem czosnku oraz ziół prowansalskich. Kilka dni i każda jej kropla ma silny aromat czosnku i ziół, przez co świetnie nadaje się do sałatek i smażenia. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste, a poza tym możecie dowolnie modyfikować jej składniki 😉
Przepis na oliwę smakową czosnkową
Składniki
- 2 szklanki dowolnej oliwy lub oleju (500 ml/ 430 g)
- 6 ząbków czosnku (30 g)
- 2 łyżeczki dowolnych przypraw suszonych lub świeżych
- opcjonalnie: sól
Czas przygotowania: 5 minut
Ilość: około 510 ml (460 g) oliwy smakowej
Przygotowanie
Czosnek obieramy i siekamy na mniejsze kawałki. Ważne by zmieściły się one w butelce ale zbyt drobno posiekane mogą wypływać podczas wylewania oleju i przypalać się podczas smażenia.
Do butelki (lub słoika) wkładamy czosnek i dodajemy przyprawy. U mnie są to zwykle suszone zioła prowansalskie, oregano, bazylia, tymianek. Jeśli posiadacie świeże zioła również się świetnie nadadzą. Opcjonalnie dodajemy sól.
Całość zalewamy oliwą lub olejem. W zależności od przeznaczenia, możemy wykorzystać oleje o niskiej temperaturze dymienia (olej lniany, konopny oraz nierafinowane wersje olei) które posłużą jako dodatek do sałatek i dressingów. Jeśli planujemy na takim oleju smażyć, wówczas lepiej dodać olej o wysokiej temperaturze dymienia (olej z awokado, rzepakowy, słonecznikowy, ryżowy, sezamowy oraz inne rafinowane wersje olei). Więcej o temperaturze dymienia możecie przeczytać tutaj.
Oliwa smakowa (olej smakowy) jest przeze mnie zawsze przechowywany w lodówce. Warto go przez pierwsze 3-5 dni wstrząsać. Po upływie tego czasu jest gotowy, chociaż moim zdaniem najlepiej smakuje po 2 tygodniach 😉
Zobacz również pozostałe przepisy z kategorii zrób to sam wegańskie lub wegetariańskie!
Wartości odżywcze | w całości | w 100 g |
Wartość energetyczna | 3916 kcal | 851 kcal |
Białko | 2 g | 0,4 g |
Tłuszcze | 430 g | 93,5 g |
Węglowodany netto | 10 g | 2 g |
Błonnik | 1 g | < 0,5g |
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
To jest takie proste w przygotowaniu a ja to bez sensu kupowałam w zabójczych cenach! Dziękuję bardzo za ten przepis!
Cieszę się, że Ci się podoba 🙂
Pozdrawiam
Klaudia