Keto blondie (bezglutenowe)

Keto blondie (bezglutenowe)

Keto blondie to szybka w przygotowaniu orzechowa wersja brownie. Jest równie wilgotne, a co więcej bez dodatku cukru! Co więcej, jest ono idealne nie tylko dla cukrzyków, ale również dla osób na diecie keto, low carb, czy też bezglutenowej. Gorąco polecam! 🙂 Więcej przepisów na keto słodycze znajdziecie tutaj, 

Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami

Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami

Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami to rewelacyjne połączenie słodkiego śmietankowego kremu z lekko kwaśnymi jagodami. Zarówno ciasto jak i krem możecie wzbogacić odżywką białkową, co spowoduje, że deser ten zyska dodatkową porcję białka. Zamiast jagód możecie wykorzystać truskawki, maliny, jeżyny, a jeśli nie 

Keto brownie – bez mąki i cukru!

Keto brownie – bez mąki i cukru!

Keto brownie to mocno czekoladowe i wilgotne ciasto, bez dodatku cukru! Co więcej, jest ono idealne nie tylko dla cukrzyków, ale również dla osób na diecie keto, low carb, czy też bezglutenowej. Gorąco polecam! 🙂 Jeśli i wy kochacie czekoladowe słodkości zapraszam po więcej przepisów tutaj, z 

Ciasto Lion bez pieczenia

Ciasto Lion bez pieczenia

Ciasto Lion bez pieczenia to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto, które na pewno zachwyci Ciebie i bliskich. Dodatek masła orzechowego, orzechów i czekolady sprawia, że ciężko się od niego oderwać 🙂 Ciasto to jest podobne do ciasta krówka, które jest nieco lżejszą wersją, bez 

Ciasto krówka bez pieczenia

Ciasto krówka bez pieczenia

Proste ciasto krówka bez pieczenia, na bazie budyniu i herbatników, z dodatkiem masy kajmakowej. Smakuje rewelacyjnie, a dodatek orzechów doskonale przełamuje miękki, kremowy budyń. Zakochałam się w nim od pierwszego kęsa i chyba dam nieco odpocząć piekarnikowi w tym roku 😉 Jeśli nie udało wam 

Brownie z kremem orzechowym

Brownie z kremem orzechowym

Mocno czekoladowy spód i orzechowo-śmietankowy krem sprawiają, że mogłabym je jeść bez końca. Poznałam je na imieninach koleżanki, gdzie zrobiło ogromną furorę i wiedziałam, że muszę je koniecznie dodać na bloga. I tak, brownie z kremem orzechowym, dołączyło do grona moich ulubionych przepisów, gorąco polecam! 

Szarlotka Pani Ogonowskiej

Szarlotka Pani Ogonowskiej

Chrupiąca kruszonka, słodka beza i kwaśne jabłka – to połączenie idealne! Szarlotkę Pani Ogonowskiej poznałam na imieninach mojej koleżanki Julity. Co ciekawe, pomimo, że przepis ten jest w jej rodzinie od dawna, nikt nie wie kim była Pani Ogonowska. Szarlotka ta jest hitem każdej imprezy 

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem puszyste i wilgotne, a ponadto niezawodne i dziecinnie proste w przygotowaniu. Rewelacyjnie smakuje szczególnie na drugi dzień, możecie je przechowywać do 5 dni w lodówce lub nawet zamrozić! Warto je przygotować póki trwa sezon na rabarbar 🙂 Przepis na ciasto z rabarbarem 

Ciasto siedem kubków, czyli szybkie ciasto jogurtowe

Ciasto siedem kubków, czyli szybkie ciasto jogurtowe

Ciasto siedem kubków, czyli ciasto jogurtowe wykorzystujące jakikolwiek kubek (szklankę, opakowanie po jogurcie, słoik) do odmierzania porcji składników. Przepis ten poznałam dzięki przyjaciółce włoszce, za co bardzo jej dziękuję! Ciasto to bardzo często jest przygotowywane we Włoszech, świetnie pasuje do kawy i nieraz zastępuje śniadanie. 

Beza z owocami

Beza z owocami

Beza z owocami to moje niezawodne ciasto, które często robię na imprezy. Zawsze wychodzi, pięknie wygląda, a co najważniejsze połączenie chrupkiej bezy z kremem i świeżymi owocami tworzy niesamowity deser. Jedną z przyczyn dla których ją piekę jest ogromny zapas białek w zamrażalniku, powstałych po 

Ciasto bananowe (wegańskie)

Ciasto bananowe (wegańskie)

Ciasto bananowe cudownie pachnie bananami, jest wyjątkowo wilgotne i puszyste… brzmi jak ideał? Takie też jest! Bez wątpienia świetnie nadają się do niego dojrzałe banany (ekonomiczne gotowanie!), są wyjątkowo słodkie przez co nie musimy dodawać zbyt dużo cukru. Przy wypieku takiego ciasta ważne są proporcje, 

Ciasto z cukinii

Ciasto z cukinii

Ciasto z cukinii tradycyjnie przygotowuję na urodziny, gdyż wtedy przypada sezon na cukinię. Nie znam osoby której by ono nie zasmakowało, a jeżeli obierzemy cukinie to goście nie domyślą się co jest głównym składnikiem ciasta. Polecam nie tylko od święta 😉

Rolada z kaszy manny

Rolada z kaszy manny

Rolada z kaszy manny jest czekoladowa, szybka i potrzeba do niej mało składników.. przepis idealny! Ponadto kasza manna ma prawie tyle samo błonnika co biały ryż, a kakao redukuje stres i jest źródłem przeciwutleniaczy. I co najważniejsze rolada naprawdę dobrze smakuje 🙂

Ambasador z orzechówką

Ambasador z orzechówką

Ambasador to ciasto w którym się całkowicie zakochałam. Głównie dlatego, że jest bardzo wilgotne i bardzo czekoladowe, czyli jak dla mnie to ciasto idealne. Co więcej, jego jedyna jego wada to tempo w jakim znika. Gorąco polecam tym którzy jeszcze go nie próbowali 🙂