Ciasto krówka bez pieczenia

Ciasto krówka bez pieczenia

Proste ciasto krówka bez pieczenia, na bazie budyniu i herbatników, z dodatkiem masy kajmakowej. Smakuje rewelacyjnie, a dodatek orzechów doskonale przełamuje miękki, kremowy budyń. Zakochałam się w nim od pierwszego kęsa i chyba dam nieco odpocząć piekarnikowi w tym roku 😉

Jeśli nie udało wam się kupić masy krówkowej, ale posiadacie skondensowane mleko słodzone, tutaj przeczytacie jak przygotować kajmak. Zobacz również więcej przepisów na ciasta 🙂


Przepis na ciasto krówka bez pieczenia


Składniki

  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • opakowanie budyniu śmietankowego (na 500ml mleka)
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej (12 g)
  • 3 łyżki cukru (36 g)
  • kostka masła w temp. pokojowej (200g)
  • szczypta soli
  • 200-300 g herbatników
  • puszka masy kajmakowej (krówkowej)* (400 – 500 g)
  • 50g orzechów (włoskich, laskowych, ziemnych)

* opcjonalnie można użyć słodzonego mleka skondensowanego i przygotować masę kajmakową samemu. Tutaj znajdziesz informacje jak to zrobić.


Czas przygotowania:
30 minut + 2-3 godziny chłodzenia
Liczba porcji: 20 porcji (blacha o wymiarach 24 x 25 cm)

Przygotowanie

  1. Do pół szklanki mleka dodajemy budyń, mąkę ziemniaczaną i cukier, a następnie całość dobrze mieszamy. Pozostałe mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy.
  2. Rozpuszczone w mleku składniki dodajemy do gotującego się mleka i całość intensywnie mieszamy, dopóki masa się nie zagotuje i nie zgęstnieje.
  3. Masę budyniową odstawiamy do ostygnięcia. Aby zapobiec powstawaniu kożucha powierzchnię budyniu możemy wyłożyć folią spożywczą.
  4. W międzyczasie masło ucieramy wraz ze szczyptą soli.
  5. Następnie do masła dodajemy małymi porcjami masę budyniową i całość miksujemy na niskich obrotach do momentu połączenia składników. Uważajcie na mikser, gęsta masa lubi się “wspinać” po łopatkach miksera ;).
  6. Blachę o wymiarach 24 x 25 cm wykładamy herbatnikami. W skrócie ciasto na blaszce o większych wymiarach będzie nieco niższe, z kolei na mniejszej blaszce wyjdzie wyższe.
  7. Następnie na warstwę herbatników wykładamy połową masy kajmakowej (masę można lekko podgrzać aby łatwiej się ją wykładało). Jak ją przygotować przeczytacie tutaj.
  8. Układamy kolejną warstwę herbatników, a następnie wykładamy całą masę budyniową.
  9. Później wykładamy ostatnią warstwę herbatników oraz resztę masy kajmakowej na górę. Całość posypujemy orzechami.
  10. Ciasto przechowujemy w lodówce. Podane krótko po przygotowaniu posiada chrupiące herbatniki, z kolei na następny dzień herbatniki miękną co znacznie ułatwia krojenie. Obie wersje są równie pyszne i znikają zdecydowanie zbyt szybko 😉
Ciasto krówka bez pieczenia
Ciasto krówka bez pieczenia
Ciasto krówka bez pieczenia

Jak przygotować masę kajmakową?

Puszkę słodzonego mleka skondensowanego umieszczamy w wysokim garnku i zalewamy wodą ponad poziom puszki. Po zagotowaniu wody gotujemy na małej mocy palnika 2,5 – 3 godzin (odpowiednio 400-500 ml mleka). Co więcej, puszka przez cały czas gotowania musi znajdować się pod wodą. Następnie puszkę odstawiamy do ostygnięcia. Otwarcie gorącej masy kajmakowej może spowodować, że wybuchnie ona pod ciśnieniem i poparzy Was!


Zobacz więcej przepisów na ciasta


Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!


A może coś na słono?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
4.9/5 (10 ocen)


2 thoughts on “Ciasto krówka bez pieczenia”

  • W weekend zrobiłam dla rodzinki i wszyscy się zajadali, faktycznie jest bardzo proste w przygotowaniu tylko trzeba nakładać kremy małymi warstwami, bo się kleją do ciasteczek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.