Ciasto bananowe (wegańskie)
Ciasto bananowe cudownie pachnie bananami, jest wyjątkowo wilgotne i puszyste… brzmi jak ideał? Takie też jest! Bez wątpienia świetnie nadają się do niego dojrzałe banany (ekonomiczne gotowanie!), są wyjątkowo słodkie przez co nie musimy dodawać zbyt dużo cukru. Przy wypieku takiego ciasta ważne są proporcje, nie dawajcie za dużo banana oraz nie mieszajcie zbyt długo ciasta, gdyż może wam wyjść zakalec. Zdecydowanie gorąco polecam!
Zobacz również więcej przepisów na wegańske słodkości lub wegetariańskie słodkości 🙂
Składniki
- ⅓ szklanki mleka roślinnego lub krowiego (ok 80 g)
- 2 dojrzałe banany (400g przed, 300 g po obraniu)
- ⅓ szklanki oleju (70 g)
- ⅓ – ½ szklanki cukru* (65 – 100 g)
- 2 szklanki mąki (260 g)
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
opcjonalnie
- 2 łyżki kakao (20g)
- tabliczka posiekanej czekolady (100 g)
- ½ szklanki orzechów włoskich/laskowych/nerkowca
*w zależności od słodkości bananów
Czas przygotowania: 10 minut + 60 minut pieczenia
Wymiary blachy: 9 x 22 cm
Przygotowanie
- Wszystkie mokre składniki dodajemy do dużego naczynia (mleko, banany, olej, możemy też cukier który lepiej się rozpuści) i blendujemy lub ugniatamy widelcem.
- Następnie wszystkie suche składniki mieszamy w mniejszym naczyniu (maka, proszek do pieczenia, sól i opcjonalnie kakao).
- Przygotowujemy blaszkę (np. wykładamy ją papierem do pieczenia) i nagrzewamy piekarnik do 180 °C.
- Następnie do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy aż przestaną być widoczne grudki mąki. Dodajemy opcjonalnie również czekoladę lub orzechy i krótko mieszamy.
- Później ciasto przekładamy do blaszki i pieczemy około 60 minut (termoobieg plus dolna grzałka). Na końcu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto bananowe jest upieczone.
Ciasto bananowe dobrze jest przechowywać w lodówce ze względu na jego wilgotność.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 2131 kcal | 213 kcal |
Białko | 34 g | 3 g |
Tłuszcze | 77 g | 8 g |
Węglowodany netto | 320 g | 32 g |
Błonnik | 11 g | 1 g |
1 porcja to 1/10 ciasta, a kaloryczność policzona dla mleka krowiego 3,2% oraz najmniejszej ilości cukru.
Więcej pomysłów na ciasta bananowe
Zobacz więcej przepisów na ciasta
Ciasto Lion bez pieczenia Ciasto krówka bez pieczenia Ciasto bananowe (wegańskie) Sernik czekoladowy bez cukru Sernik kokosowy Szybkie ciasto Lion bez pieczenia Ciasto siedem kubków Sernik królewski Ciasto z rabarbarem Brownie z kremem orzechowym Ciasto kokosowe bez pieczenia Ciasto czekoladowe leśne runo
Jeszcze więcej wegańskich słodkości
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
A może coś wegańskiego na słono?
Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Mam pytanie,jaką mąkę dodać,żeby było bezglutenowe?
Spróbowałabym z mąka gryczaną, kukurydzianą, ryżową lub orkiszową.. ale nigdy nie przygotowywałam ciasta bananowego w takiej wersji.
Pozdrawiam
Klaudia
Dobry przepis, ale 60 min w piekarniku to w moim przypadku za dużo. Musiałam wyjąć go dużo wcześniej. Smakowo bardzo dobry.
Wszystko zależy od piekarnika i składników. Ile minut trzymałaś? Dopiszę w przepisie 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia
Witam czy można zrobić to ciasto w okraglej formie?
Pani Klaudio czy można to ciasto zrobic w okraglej tortownicy ?
Jak najbardziej! Myślę, że blaszka o średnicy około 20 cm powinna być odpowiednia.
Pozdrawiam,
Klaudia
jaka mąką można zastąpić pszenna ?
Najlepiej mąkę pszenną zastąpić mąką owsianą (tylko musi być z certyfikowanych upraw, aby nie była zanieczyszczona mąką pszenną).
Ewentualnie spróbowałabym z mąką jaglaną, powinno wyjść smacznie 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia
Już trzy razy piekłam to ciasto i za każdym razem wychodzi ekstra! Mój ulubiony przepis
Bardzo się cieszę, że smakuje! Również uwielbiam ten przepis 😊
Pozdrawiam,
Klaudia