Ciasto bananowe (wegańskie)
Ciasto bananowe cudownie pachnie bananami, jest wyjątkowo wilgotne i puszyste. Brzmi jak ideał? Takie też jest! Świetnie nadają się do niego dojrzałe banany (ekonomiczne gotowanie!), są wyjątkowo słodkie przez co nie musimy dodawać zbyt dużo cukru. Przy wypieku takiego ciasta ważne są proporcje, nie dawajcie za dużo banana oraz nie mieszajcie zbyt długo ciasta, gdyż może wam wyjść zakalec. Gorąco polecam <3
Składniki
- ⅓ szklanki mleka roślinnego lub krowiego (ok 80 g)
- 2 dojrzałe banany (400g przed, 300 g po obraniu)
- ⅓ szklanki oleju (70 g)
- ⅓ – ½ szklanki cukru* (65 – 100 g)
- 2 szklanki mąki (260 g)
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
opcjonalnie
- 2 łyżki kakao (20g)
- tabliczka posiekanej czekolady (100 g)
- ½ szklanki orzechów włoskich/laskowych/nerkowca
*w zależności od słodkości bananów
Czas przygotowania: 10 minut + 60 minut pieczenia
Wymiary blachy: 9 x 22 cm
Przygotowanie
- Wszystkie mokre składniki dodajemy do dużego naczynia (mleko, banany, olej, możemy też cukier który lepiej się rozpuści) i blendujemy lub ugniatamy widelcem.
- Następnie wszystkie suche składniki mieszamy w mniejszym naczyniu (maka, proszek do pieczenia, sól i opcjonalnie kakao).
- Przygotowujemy blaszkę (np. wykładamy ją papierem do pieczenia) i nagrzewamy piekarnik do 180 °C.
- Następnie do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy aż przestaną być widoczne grudki mąki. Dodajemy opcjonalnie czekoladę lub orzechy i krótko mieszamy.
- Ciasto przekładamy do blaszki i pieczemy około 60 minut (termoobieg plus dolna grzałka). Na końcu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto bananowe jest upieczone.
Ciasto bananowe dobrze jest przechowywać w lodówce ze względu na jego wilgotność.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 2131 kcal | 213 kcal |
Białko | 34 g | 3 g |
Tłuszcze | 77 g | 8 g |
Węglowodany netto | 320 g | 32 g |
Błonnik | 11 g | 1 g |
1 porcja to 1/10 ciasta. Kaloryczność policzona dla mleka krowiego 3,2% oraz najmniejszej ilości cukru.
Jeszcze więcej wegańskich słodkości
Wegańskie ciasteczka orzechowe Michałki bez cukru Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Chałwa domowa bez cukru Wegańskie ciasteczka cynamonowe Kulki mocy daktylowo-orzechowe
Zobacz również
#słodkości #wegetariańskie #wegańskie #ciasta #bezlaktozy #bezorzechów #czekolada #kakao #cukier #mąka #jajka #proszekdopieczenia #dladzieci #naimprezy #domrożenia #ulubione #umiarkowanieszybkie #ekonomicznegotowanie
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
jaka mąką można zastąpić pszenna ?
Najlepiej mąkę pszenną zastąpić mąką owsianą (tylko musi być z certyfikowanych upraw, aby nie była zanieczyszczona mąką pszenną).
Ewentualnie spróbowałabym z mąką jaglaną, powinno wyjść smacznie 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia
Już trzy razy piekłam to ciasto i za każdym razem wychodzi ekstra! Mój ulubiony przepis
Bardzo się cieszę, że smakuje! Również uwielbiam ten przepis 😊
Pozdrawiam,
Klaudia