Ciasto bananowe (wegańskie)

Ciasto bananowe (wegańskie)

Ciasto bananowe cudownie pachnie bananami, jest wyjątkowo wilgotne i puszyste… brzmi jak ideał? Takie też jest! Bez wątpienia świetnie nadają się do niego dojrzałe banany (ekonomiczne gotowanie!), są wyjątkowo słodkie przez co nie musimy dodawać zbyt dużo cukru. Przy wypieku takiego ciasta ważne są proporcje, nie dawajcie za dużo banana oraz nie mieszajcie zbyt długo ciasta, gdyż może wam wyjść zakalec. Zdecydowanie gorąco polecam!

Zobacz również więcej przepisów na wegańske słodkości lub wegetariańskie słodkości 🙂


Składniki

  • ⅓ szklanki mleka roślinnego lub krowiego (ok 80 g)
  • 2 dojrzałe banany (400g przed, 300 g po obraniu)
  • ⅓ szklanki oleju (70 g)
  • ⅓ – ½ szklanki cukru* (65 – 100 g)
  • 2 szklanki mąki (260 g)
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

opcjonalnie

  • 2 łyżki kakao (20g)
  • tabliczka posiekanej czekolady (100 g)
  • ½ szklanki orzechów włoskich/laskowych/nerkowca

*w zależności od słodkości bananów


Czas przygotowania: 10 minut + 60 minut pieczenia
Wymiary blachy: 9 x 22 cm


Przygotowanie

  1. Wszystkie mokre składniki dodajemy do dużego naczynia (mleko, banany, olej, możemy też cukier który lepiej się rozpuści) i blendujemy lub ugniatamy widelcem.
  2. Następnie wszystkie suche składniki mieszamy w mniejszym naczyniu (maka, proszek do pieczenia, sól i opcjonalnie kakao).
  3. Przygotowujemy blaszkę (np. wykładamy ją papierem do pieczenia) i nagrzewamy piekarnik do 180 °C.
  4. Następnie do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy aż przestaną być widoczne grudki mąki. Dodajemy opcjonalnie również czekoladę lub orzechy i krótko mieszamy.
  5. Później ciasto przekładamy do blaszki i pieczemy około 60 minut (termoobieg plus dolna grzałka). Na końcu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto bananowe jest upieczone.

Ciasto bananowe dobrze jest przechowywać w lodówce ze względu na jego wilgotność.

Ciasto bananowe
Wartości odżywczew całościw 1 porcji
Wartość energetyczna2131 kcal213 kcal
Białko34 g3 g
Tłuszcze77 g8 g
Węglowodany netto320 g32 g
Błonnik11 g1 g

1 porcja to 1/10 ciasta, a kaloryczność policzona dla mleka krowiego 3,2% oraz najmniejszej ilości cukru.


Więcej pomysłów na ciasta bananowe


Zobacz więcej przepisów na ciasta


Jeszcze więcej wegańskich słodkości


A może coś wegańskiego na słono?


Zobacz również

>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (5 ocen)


11 thoughts on “Ciasto bananowe (wegańskie)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.