Keto blondie (bezglutenowe)

Keto blondie (bezglutenowe)

Keto blondie to szybka w przygotowaniu orzechowa wersja brownie. Jest równie wilgotne, a co więcej bez dodatku cukru! Co więcej, jest ono idealne nie tylko dla cukrzyków, ale również dla osób na diecie ketolow carb, czy też bezglutenowej. Gorąco polecam! 🙂

Więcej przepisów na keto słodycze znajdziecie tutaj, a na keto brownie tutaj.


Przepis na keto blondie


Składniki

  • 110 g masła orzechowego
  • 4 łyżki jogurtu greckiego (100 g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki kokosowej (30 g)
  • 8 łyżek odżywki białkowej (48 g) lub erytrytolu*
  • 7 łyżek wody

*ciasto nie jest mocno słodkie (takie lubię). Jeśli jesteście fanami słodkości dodajcie więcej słodzika 🙂


Czas przygotowania: 10 minut + 10 minut pieczenia
Ilość: 15 kostek, wymiary blachy 20 x 20 cm


Przygotowanie

  1. Zmiksuj wszystkie składniki i przelej je do formy o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli nie masz formy o dokładnie takich wymiarach przeczytaj tutaj.
  2. Piecz w 180 stopniach przez 10-15 minut (u mnie połowa piekarnika, górna grzałka plus termoobieg). Jednakże, jeśli wasz piekarnik ma tendencje do wysuszania ciast skróćcie czas pieczenia, lub spróbujcie bez termoobiegu 🙂
  3. Upieczone blondie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Blondie w związku z tym, że jest bardzo wilgotnym ciastem, przechowujemy w lodówce. Możecie je również zamrozić 🙂
Keto blondie

WYMIARY FORMY

  • Staraj się by powierzchnia formy miała około 380 – 450 cm2, wówczas brownie będą miały około 2 cm grubości. Moim zdaniem takie są idealne!
  • Aby obliczyć powierzchnię formy wystarczy, że pomnożysz długości obu bokówformy np. forma o wymiarach 20 x 20 cm ma 400 cm2.
  • Jeśli nie masz takiej formy (tak jak i ja! :)) użyj większej i nie wylewaj ciasta na całą powierzchnię. Jest ono na tyle gęste, że nie rozpłynie się. Jeśli obawiasz się o wysokość brownie po upieczeniu zaznacz na papierze do którego miejsca powinieneś wylać ciasto.
Keto blondie
Keto blondie
Wartości odżywczew całościw 1 sztuce
Wartość energetyczna868 kcal58 kcal
Białko36 g2 g
Tłuszcze69 g5 g
Węglowodany netto24 g2 g
Błonnik21 g1 g

Kaloryczność obliczona dla wykorzystania erytrytolu. Z powyższego przepisu powstaje 15 porcji.

Źródło inspiracji

Jeszcze więcej keto słodyczy!

A może coś keto na słono?


Przepisy sezonowe


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (10 ocen)


6 thoughts on “Keto blondie (bezglutenowe)”

  • Ciasto nie wyszło kompletnie, absolutnie 🙁 wyszło płaskie jak naleśnik i całe mokre w środku. Nawet przed przelaniem do formy było płynne (a nie powinno być) a wszystkie składniki dokładnie odmierzone, może kwestia piekarnika..

    • Blondie, tak jak i brownie, powinno być mocno wilgotne. Najlepiej zawsze sprawdzać ciasto patyczkiem, po nakłuciu ciasto nie powinno na nim pozostać 🙂

      Z kolei jeśli chodzi o konsystencję ciasta przed przelaniem, często wpływ mają tutaj składniki. Niestety jogurt grecki i masło orzechowe z niektórych firm mogą być bardziej “lejące” 🙁

      Pozdrawiam
      Klaudia

    • Masło orzechowe 🙂 To od KFD jest dość mocno lejące, dzięki temu świetnie się nadaje jako polewa!

      Pozdrawiam
      Klaudia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.