Ciasto Lion bez pieczenia
Ciasto Lion bez pieczenia to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto, które na pewno zachwyci Ciebie i bliskich. Dodatek masła orzechowego, orzechów i czekolady sprawia, że ciężko się od niego oderwać 🙂 Ciasto to jest podobne do ciasta krówka, które jest nieco lżejszą wersją, bez dodatku masła orzechowego i czekolady.
Jeśli nie udało wam się kupić masy krówkowej, ale posiadacie skondensowane mleko słodzone, tutaj przeczytacie jak przygotować kajmak. Więcej przepisów na ciasta znajdziecie tutaj 🙂
Przepis na ciasto Lion bez pieczenia
Składniki
- 3 szklanki mleka (750 ml)
- 2 opakowania budyniu śmietankowego (na 500ml mleka)
- 3 łyżki cukru (36 g)
- kostka masła w temp. pokojowej (200g)
- 250-300 g herbatników
- puszka masy kajmakowej (krówkowej)* (400 – 500 g)
- 50g orzeszków ziemnych
- pół szklanki masła orzechowego (120 g)
- tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
opcjonalnie
- kilka łyżek ekspandowanego ryżu/ kaszy jaglanej/ kaszy gryczanej
* opcjonalnie można użyć słodzonego mleka skondensowanego i przygotować masę kajmakową samemu. Tutaj znajdziesz informacje jak to zrobić.
Czas przygotowania: 30 minut + 2-3 godziny chłodzenia
Liczba porcji: 20 porcji (blacha o wymiarach 24 x 25 cm)
Przygotowanie
- Do szklanki mleka dodajemy budyń i cukier, a następnie całość dobrze mieszamy. Pozostałe mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy.
- Do gotującego się mleka dodajemy mleko ze zmieszanymi składnikami i całość intensywnie mieszamy dopóki masa się nie zagotuje i nie zgęstnieje.
- Masę budyniową odstawiamy do ostygnięcia. Aby zapobiec powstawaniu kożucha powierzchnię budyniu możemy wyłożyć folią spożywczą.
- W międzyczasie masło ucieramy mikserem na gładką masę.
- Następnie dodajemy małymi porcjami masę budyniową do masła i całość miksujemy na niskich obrotach do momentu połączenia składników. Uważajcie na mikser, gęsta masa lubi się “wspinać” po łopatkach miksera ;).
- Blachę o wymiarach 24 x 25 cm (20 x 20 cm też się nada) wykładamy herbatnikami.
- Następnie na warstwę herbatników wykładamy 2/3 masy kajmakowej (masę można lekko podgrzać aby łatwiej się ją wykładało).
- Układamy kolejną warstwę herbatników, a wykładamy połowę masy budyniowej, a następnie ostatnią warstwę herbatników.
- Do pozostałej masy budyniowej dodajemy masło orzechowe i całość miksujemy do połączenia składników.
- Na warstwę herbatników wykładamy resztę masy kajmakowej, a następnie masę budyniowo-orzechową.
- Całość posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi i opcjonalnie ekspandowanym ryżem/kaszą jaglaną / kaszą gryczaną. Dobrze jest je lekko docisnąć dłonią.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią wierzch ciasta.
- Ciasto przechowujemy w lodówce co najmniej 1-2 godzin aby stężało. Podane krótko po przygotowaniu posiada chrupiące herbatniki. Na następny dzień herbatniki miękną co znacznie ułatwia krojenie. Obie wersje są równie pyszne i znikają zdecydowanie zbyt szybko 😉



PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!