Ciasto Lion bez pieczenia
Ciasto Lion bez pieczenia to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto, które na pewno zachwyci Ciebie i bliskich. Dodatek masła orzechowego, orzechów i czekolady sprawia, że ciężko się od niego oderwać 🙂 Ciasto to jest podobne do ciasta krówka, które jest nieco lżejszą wersją, bez dodatku masła orzechowego i czekolady.
Jeśli nie udało wam się kupić masy krówkowej, ale posiadacie skondensowane mleko słodzone, tutaj przeczytacie jak przygotować kajmak.
Zobaczcie również więcej przepisów na ciasta 🙂
Przepis na ciasto Lion bez pieczenia
Składniki
- 3 szklanki mleka (750 ml)
- 2 opakowania budyniu śmietankowego (na 500 ml mleka)
- 3 łyżki cukru (36 g)
- kostka masła w temp. pokojowej (200 g)
- 250-300 g herbatników
- puszka masy kajmakowej (krówkowej)* (400 – 500 g)
- 50g orzeszków ziemnych
- pół szklanki masła orzechowego (120 g)
- tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
Opcjonalnie
- kilka łyżek ekspandowanego ryżu/ kaszy jaglanej/ kaszy gryczanej
* opcjonalnie można użyć słodzonego mleka skondensowanego i przygotować masę kajmakową samemu. Tutaj znajdziesz informacje jak to zrobić.
Czas przygotowania:
30 minut + 2-3 godziny chłodzenia
Wymiary formy:
24 x 25 cm
Ilość: 20 porcji
Przygotowanie
- Do szklanki mleka dodajemy budyń i cukier, a następnie całość dobrze mieszamy. Pozostałe mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy.
- Do gotującego się mleka dodajemy mleko ze zmieszanymi składnikami i całość intensywnie mieszamy dopóki masa się nie zagotuje i nie zgęstnieje.
- Masę budyniową odstawiamy do ostygnięcia. Aby zapobiec powstawaniu kożucha powierzchnię budyniu możemy wyłożyć folią spożywczą.
- W międzyczasie masło ucieramy mikserem na gładką masę.
- Następnie dodajemy małymi porcjami masę budyniową do masła i całość miksujemy na niskich obrotach do momentu połączenia składników. Uważajcie na mikser, gęsta masa lubi się “wspinać” po łopatkach miksera ;).
- Blachę o wymiarach 24 x 25 cm (20 x 20 cm też się nada) wykładamy herbatnikami.
- Następnie na warstwę herbatników wykładamy 2/3 masy kajmakowej (masę można lekko podgrzać aby łatwiej się ją wykładało).
- Układamy kolejną warstwę herbatników, a wykładamy połowę masy budyniowej, a następnie ostatnią warstwę herbatników.
- Do pozostałej masy budyniowej dodajemy masło orzechowe i całość miksujemy do połączenia składników.
- Na warstwę herbatników wykładamy resztę masy kajmakowej, a następnie masę budyniowo-orzechową.
- Całość posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi i opcjonalnie ekspandowanym ryżem/kaszą jaglaną / kaszą gryczaną. Dobrze jest je lekko docisnąć dłonią.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią wierzch ciasta.
- Ciasto przechowujemy w lodówce co najmniej 1-2 godzin aby stężało. Podane krótko po przygotowaniu posiada chrupiące herbatniki. Na następny dzień herbatniki miękną co znacznie ułatwia krojenie. Obie wersje są równie pyszne i znikają zdecydowanie zbyt szybko 😉
Zobacz więcej przepisów na ciasta
Ciasto Lion bez pieczenia Ciasto krówka bez pieczenia Ciasto bananowe (wegańskie) Sernik czekoladowy bez cukru Sernik kokosowy Szybkie ciasto Lion bez pieczenia Ciasto siedem kubków Sernik królewski Ciasto z rabarbarem Brownie z kremem orzechowym Ciasto kokosowe bez pieczenia Ciasto czekoladowe leśne runo
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Przepyszne!!!
Bardzo dziękuję!
Pozdrawiam
Klaudia
Pani Klaudio. Bardzo dziękuję za przepis .Dzis robiłam to ciasto po raz trzeci .Jak zawsze wyszło pyszne
Robiłam kilka razy, ponieważ wszyscy u mnie uwielbiają 3bita ale to ciasto jest o wiele lepsze 😃 robię je już 3 tydzień z rzędu! Pyszne!
Uwielbiam takie komentarze! Bardzo się cieszę, że Wam smakuje 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Akurat nam się piekarnik zepsuł! Jutro będę robić 🙂