Ciasto Lion bez pieczenia

Ciasto Lion bez pieczenia

Ciasto Lion bez pieczenia to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto, które na pewno zachwyci Ciebie i bliskich. Dodatek masła orzechowego, orzechów i czekolady sprawia, że ciężko się od niego oderwać 🙂 Ciasto to jest podobne do ciasta krówka, które jest nieco lżejszą wersją, bez dodatku masła orzechowego i czekolady.

Jeśli nie udało wam się kupić masy krówkowej, ale posiadacie skondensowane mleko słodzone, tutaj przeczytacie jak przygotować kajmak. Więcej przepisów na ciasta znajdziecie tutaj 🙂


Przepis na ciasto Lion bez pieczenia


Składniki

  • 3 szklanki mleka (750 ml)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (na 500ml mleka)
  • 3 łyżki cukru (36 g)
  • kostka masła w temp. pokojowej (200g)
  • 250-300 g herbatników
  • puszka masy kajmakowej (krówkowej)* (400 – 500 g)
  • 50g orzeszków ziemnych
  • pół szklanki masła orzechowego (120 g)
  • tabliczka mlecznej czekolady (100 g)

opcjonalnie

  • kilka łyżek ekspandowanego ryżu/ kaszy jaglanej/ kaszy gryczanej

* opcjonalnie można użyć słodzonego mleka skondensowanego i przygotować masę kajmakową samemu. Tutaj znajdziesz informacje jak to zrobić.


Czas przygotowania: 30 minut + 2-3 godziny chłodzenia
Liczba porcji: 20 porcji (blacha o wymiarach 24 x 25 cm)


Przygotowanie

  1. Do szklanki mleka dodajemy budyń i cukier, a następnie całość dobrze mieszamy. Pozostałe mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy.
  2. Do gotującego się mleka dodajemy mleko ze zmieszanymi składnikami i całość intensywnie mieszamy dopóki masa się nie zagotuje i nie zgęstnieje.
  3. Masę budyniową odstawiamy do ostygnięcia. Aby zapobiec powstawaniu kożucha powierzchnię budyniu możemy wyłożyć folią spożywczą.
  4. W międzyczasie masło ucieramy mikserem na gładką masę.
  5. Następnie dodajemy małymi porcjami masę budyniową do masła i całość miksujemy na niskich obrotach do momentu połączenia składników. Uważajcie na mikser, gęsta masa lubi się “wspinać” po łopatkach miksera ;).
  6. Blachę o wymiarach 24 x 25 cm (20 x 20 cm też się nada) wykładamy herbatnikami.
  7. Następnie na warstwę herbatników wykładamy 2/3 masy kajmakowej (masę można lekko podgrzać aby łatwiej się ją wykładało).
  8. Układamy kolejną warstwę herbatników, a wykładamy połowę masy budyniowej, a następnie ostatnią warstwę herbatników.
  9. Do pozostałej masy budyniowej dodajemy masło orzechowe i całość miksujemy do połączenia składników.
  10. Na warstwę herbatników wykładamy resztę masy kajmakowej, a następnie masę budyniowo-orzechową.
  11. Całość posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi i opcjonalnie ekspandowanym ryżem/kaszą jaglaną / kaszą gryczaną. Dobrze jest je lekko docisnąć dłonią.
  12. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią wierzch ciasta.
  13. Ciasto przechowujemy w lodówce co najmniej 1-2 godzin aby stężało. Podane krótko po przygotowaniu posiada chrupiące herbatniki. Na następny dzień herbatniki miękną co znacznie ułatwia krojenie. Obie wersje są równie pyszne i znikają zdecydowanie zbyt szybko 😉
Ciasto Lion bez pieczenia
Ciasto Lion bez pieczenia
Ciasto Lion bez pieczenia

PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (3 ocen)


1 thought on “Ciasto Lion bez pieczenia”

Dodaj komentarz