Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem puszyste i wilgotne, a ponadto niezawodne i dziecinnie proste w przygotowaniu. Rewelacyjnie smakuje szczególnie na drugi dzień, możecie je przechowywać do 5 dni w lodówce lub nawet zamrozić! Warto je przygotować póki trwa sezon na rabarbar 🙂


Przepis na ciasto z rabarbarem


Składniki

  • 4 jajka o temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru (170 g)
  • 3/4 szklanki oleju (150 g)
  • 3 szklanki mąki (420 g)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (12 g)
  • 3/4 szklanki mleka 3,2% (172 g)
  • 3 łodygi rabarbaru (450 g)

opcjonalnie

  • kilka kropel aromatu waniliowego/opakowanie cukru wanilinowego
  • cukier puder do przyozdobienia

Czas przygotowania: 10 min 
Czas pieczenia: 40 min
Forma: blacha o wymiarach 22 x 37 cm
Ilość porcji: 28 porcji o wymiarach około 5 x 5 cm


Przygotowanie

  1. Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki (około 1 cm).
  2. Jajka wbijamy do miski, następnie dodajemy do nich cukier (opcjonalnie również cukier puder) oraz olej.
  3. Całość przez chwilę ubijamy mikserem do momentu powstania kremowej masy i rozpuszczenia cukru.
  4. Następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mlekiem i ponownie mikserem mieszamy do momentu połączenia składników. Ciasto tym razem powinno być bardzo gęste.
  5. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lub wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą) przelewamy ciasto i delikatnie je wyrównujemy.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
  7. Na powierzchni ciasta układamy rabarbar i delikatnie go dociskamy.
  8. Ciasto przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 35-40 minut, dopóki ciasto się nie przyrumieni.
  9. Sprawdzamy patyczkiem ciasto czy jest upieczone, jeśli tak, to wyjmujemy je z piekarnika do ostygnięcia.
  10. Gdy ciasto z rabarbarem ostygnie opcjonalnie przyozdabiamy je cukrem pudrem.

Ciasto z rabarbarem przechowujemy do 5 dni w szczelnym pudełku w lodówce, nadaje się również do mrożenia 🙂

Wartości odżywczew całościw 1 porcji
Wartość energetyczna3972 kcal142 kcal
Białko82 g3 g
Tłuszcze183 g7 g
Węglowodany netto487 g17 g
Błonnik24 g< 1 g

Z przepisu powstaje 28 porcji o wymiarach około 5 x 5 cm.


Kilka słów o rabarbarze

Rabarbar, inaczej rzewień, to warzywo, którego ogonki liściowe są szeroko wykorzystywane w kuchni. Mają charakterystyczny lekko kwaśny smak, chociaż im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak. Rabarbar posiada dużo kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm. Sezon na rabarbar trwa od kwietnia do początku lipca, wtedy szukajcie go w sklepach 🙂


Zobacz również

#wegetariańskie #słodkości #ciasta #ciastazowocami #bezorzechów #domrożenia #umiarkowanieszybkie30-60min #jajka #mąka #jajka #proszekdopieczenia #rabarbar #kuchniasezonowa


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (1 ocen)


2 thoughts on “Ciasto z rabarbarem”

Dodaj komentarz