Ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem puszyste i wilgotne, a ponadto niezawodne i dziecinnie proste w przygotowaniu. Rewelacyjnie smakuje szczególnie na drugi dzień, możecie je przechowywać do 5 dni w lodówce lub nawet zamrozić! Warto je przygotować póki trwa sezon na rabarbar 🙂
Przepis na ciasto z rabarbarem
Składniki
- 4 jajka o temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru (170 g)
- 3/4 szklanki oleju (150 g)
- 3 szklanki mąki (420 g)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (12 g)
- 3/4 szklanki mleka 3,2% (172 g)
- 3 łodygi rabarbaru (450 g)
opcjonalnie
- kilka kropel aromatu waniliowego/opakowanie cukru wanilinowego
- cukier puder do przyozdobienia
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 40 min
Forma: blacha o wymiarach 22 x 37 cm
Ilość porcji: 28 porcji o wymiarach około 5 x 5 cm
Przygotowanie
- Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki (około 1 cm).
- Jajka wbijamy do miski, następnie dodajemy do nich cukier (opcjonalnie również cukier puder) oraz olej.
- Całość przez chwilę ubijamy mikserem do momentu powstania kremowej masy i rozpuszczenia cukru.
- Następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mlekiem i ponownie mikserem mieszamy do momentu połączenia składników. Ciasto tym razem powinno być bardzo gęste.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lub wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą) przelewamy ciasto i delikatnie je wyrównujemy.
- Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
- Na powierzchni ciasta układamy rabarbar i delikatnie go dociskamy.
- Ciasto przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 35-40 minut, dopóki ciasto się nie przyrumieni.
- Sprawdzamy patyczkiem ciasto czy jest upieczone, jeśli tak, to wyjmujemy je z piekarnika do ostygnięcia.
- Gdy ciasto z rabarbarem ostygnie opcjonalnie przyozdabiamy je cukrem pudrem.
Ciasto z rabarbarem przechowujemy do 5 dni w szczelnym pudełku w lodówce, nadaje się również do mrożenia 🙂
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 3972 kcal | 142 kcal |
Białko | 82 g | 3 g |
Tłuszcze | 183 g | 7 g |
Węglowodany netto | 487 g | 17 g |
Błonnik | 24 g | < 1 g |
Z przepisu powstaje 28 porcji o wymiarach około 5 x 5 cm.
Kilka słów o rabarbarze
Rabarbar, inaczej rzewień, to warzywo, którego ogonki liściowe są szeroko wykorzystywane w kuchni. Mają charakterystyczny lekko kwaśny smak, chociaż im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak. Rabarbar posiada dużo kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm. Sezon na rabarbar trwa od kwietnia do początku lipca, wtedy szukajcie go w sklepach 🙂
Zobacz więcej przepisów na ciasta
Ciasto Lion bez pieczenia Ciasto krówka bez pieczenia Ciasto bananowe (wegańskie) Sernik czekoladowy bez cukru Sernik kokosowy Szybkie ciasto Lion bez pieczenia Ciasto siedem kubków Sernik królewski Ciasto z rabarbarem Brownie z kremem orzechowym Ciasto kokosowe bez pieczenia Ciasto czekoladowe leśne runo
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Ciasteczka orzechowe Orzechowy deser śmietankowy z góry Maślane ciasteczka owsiane z czekoladą
A może coś na słono?
Fritatta ze szpinakiem (keto) Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej
Przepisy sezonowe
Burgery z buraka Beza z owocami Stir fry ze szparagami i tofu Jajecznica ze szparagami Koktajl truskawkowy Gzik z rzodkiewką Ciasto z rabarbarem
Najnowsze przepisy
- Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem (keto, wegańskie)
- Ciasto kokosowe bez pieczenia z kaszy manny
- Sernik królewski
- Bułki wrocławskie
- Kotlety jajeczne
- Sałatka grecka (keto, low carb)
- Mizeria – tradycyjny przepis (keto)
- Szybkie ciasto Lion bez pieczenia
- Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Szybkie i pyszne ciacho, super przepis 🙂
Dziękuję! 🤗