Ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem puszyste i wilgotne, a ponadto niezawodne i dziecinnie proste w przygotowaniu. Rewelacyjnie smakuje szczególnie na drugi dzień, możecie je przechowywać do 5 dni w lodówce lub nawet zamrozić! Warto je przygotować póki trwa sezon na rabarbar 🙂
Przepis na ciasto z rabarbarem
Składniki
- 4 jajka o temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru (170 g)
- 3/4 szklanki oleju (150 g)
- 3 szklanki mąki (420 g)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (12 g)
- 3/4 szklanki mleka 3,2% (172 g)
- 3 łodygi rabarbaru (450 g)
opcjonalnie
- kilka kropel aromatu waniliowego/opakowanie cukru wanilinowego
- cukier puder do przyozdobienia
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 40 min
Forma: blacha o wymiarach 22 x 37 cm
Ilość porcji: 28 porcji o wymiarach około 5 x 5 cm
Przygotowanie
- Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki (około 1 cm).
- Jajka wbijamy do miski, następnie dodajemy do nich cukier (opcjonalnie również cukier puder) oraz olej.
- Całość przez chwilę ubijamy mikserem do momentu powstania kremowej masy i rozpuszczenia cukru.
- Następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mlekiem i ponownie mikserem mieszamy do momentu połączenia składników. Ciasto tym razem powinno być bardzo gęste.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lub wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą) przelewamy ciasto i delikatnie je wyrównujemy.
- Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
- Na powierzchni ciasta układamy rabarbar i delikatnie go dociskamy.
- Ciasto przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 35-40 minut, dopóki ciasto się nie przyrumieni.
- Sprawdzamy patyczkiem ciasto czy jest upieczone, jeśli tak, to wyjmujemy je z piekarnika do ostygnięcia.
- Gdy ciasto z rabarbarem ostygnie opcjonalnie przyozdabiamy je cukrem pudrem.
Ciasto z rabarbarem przechowujemy do 5 dni w szczelnym pudełku w lodówce, nadaje się również do mrożenia 🙂
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 3972 kcal | 142 kcal |
Białko | 82 g | 3 g |
Tłuszcze | 183 g | 7 g |
Węglowodany netto | 487 g | 17 g |
Błonnik | 24 g | < 1 g |
Z przepisu powstaje 28 porcji o wymiarach około 5 x 5 cm.
Kilka słów o rabarbarze
Rabarbar, inaczej rzewień, to warzywo, którego ogonki liściowe są szeroko wykorzystywane w kuchni. Mają charakterystyczny lekko kwaśny smak, chociaż im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak. Rabarbar posiada dużo kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm. Sezon na rabarbar trwa od kwietnia do początku lipca, wtedy szukajcie go w sklepach 🙂
Zobacz więcej przepisów na ciasta
Ciasto Lion bez pieczenia Ciasto krówka bez pieczenia Ciasto bananowe (wegańskie) Sernik czekoladowy bez cukru Sernik kokosowy Szybkie ciasto Lion bez pieczenia Ciasto siedem kubków Sernik królewski Ciasto z rabarbarem Brownie z kremem orzechowym Ciasto kokosowe bez pieczenia Ciasto czekoladowe leśne runo
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Szybkie i pyszne ciacho, super przepis 🙂
Dziękuję! 🤗