Ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem puszyste i wilgotne, a ponadto niezawodne i dziecinnie proste w przygotowaniu. Rewelacyjnie smakuje szczególnie na drugi dzień, możecie je przechowywać do 5 dni w lodówce lub nawet zamrozić! Warto je przygotować póki trwa sezon na rabarbar 🙂
Przepis na ciasto z rabarbarem
Składniki
- 4 jajka o temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru (170 g)
- 3/4 szklanki oleju (150 g)
- 3 szklanki mąki (420 g)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (12 g)
- 3/4 szklanki mleka 3,2% (172 g)
- 3 łodygi rabarbaru (450 g)
opcjonalnie
- kilka kropel aromatu waniliowego/opakowanie cukru wanilinowego
- cukier puder do przyozdobienia
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 40 min
Forma: blacha o wymiarach 22 x 37 cm
Ilość porcji: 28 porcji o wymiarach około 5 x 5 cm
Przygotowanie
- Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki (około 1 cm).
- Jajka wbijamy do miski, następnie dodajemy do nich cukier (opcjonalnie również cukier puder) oraz olej.
- Całość przez chwilę ubijamy mikserem do momentu powstania kremowej masy i rozpuszczenia cukru.
- Następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mlekiem i ponownie mikserem mieszamy do momentu połączenia składników. Ciasto tym razem powinno być bardzo gęste.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lub wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą) przelewamy ciasto i delikatnie je wyrównujemy.
- Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
- Na powierzchni ciasta układamy rabarbar i delikatnie go dociskamy.
- Ciasto przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 35-40 minut, dopóki ciasto się nie przyrumieni.
- Sprawdzamy patyczkiem ciasto czy jest upieczone, jeśli tak, to wyjmujemy je z piekarnika do ostygnięcia.
- Gdy ciasto z rabarbarem ostygnie opcjonalnie przyozdabiamy je cukrem pudrem.
Ciasto z rabarbarem przechowujemy do 5 dni w szczelnym pudełku w lodówce, nadaje się również do mrożenia 🙂


Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 3972 kcal | 142 kcal |
Białko | 82 g | 3 g |
Tłuszcze | 183 g | 7 g |
Węglowodany netto | 487 g | 17 g |
Błonnik | 24 g | < 1 g |
Z przepisu powstaje 28 porcji o wymiarach około 5 x 5 cm.
Kilka słów o rabarbarze
Rabarbar, inaczej rzewień, to warzywo, którego ogonki liściowe są szeroko wykorzystywane w kuchni. Mają charakterystyczny lekko kwaśny smak, chociaż im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak. Rabarbar posiada dużo kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm. Sezon na rabarbar trwa od kwietnia do początku lipca, wtedy szukajcie go w sklepach 🙂

Zobacz również
#wegetariańskie #słodkości #ciasta #ciastazowocami #bezorzechów #domrożenia #umiarkowanieszybkie30-60min #jajka #mąka #jajka #proszekdopieczenia #rabarbar #kuchniasezonowa
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Szybkie i pyszne ciacho, super przepis 🙂
Dziękuję! 🤗