Keto brownie – bez mąki i cukru!

Keto brownie – bez mąki i cukru!

Keto brownie to mocno czekoladowe i wilgotne ciasto, bez dodatku cukru! Co więcej, jest ono idealne nie tylko dla cukrzyków, ale również dla osób na diecie ketolow carb, czy też bezglutenowej. Gorąco polecam! 🙂

Jeśli i wy kochacie czekoladowe słodkości zapraszam po więcej przepisów tutaj, z kolei przepisy na ciasta znajdziecie tutaj.


Przepis na keto brownie


Składniki

  • 1½ tabliczki gorzkiej czekolady* (150 g)
  • ½ kostki masła (100 g)
  • 60 g migdałów lub orzechów laskowych**
  • 4 łyżki masła orzechowego (80 g)
  • 3 jajka (M)
  • 6 łyżek odżywki białkowej (45 g) lub ½ szklanki erytrytolu (100 g)

*im większa zawartość miazgi kakaowej tym lepiej
**upewnij się, że posiadasz młynek lub odpowiedni blender


Czas przygotowania: 15 minut + 15-20 minut pieczenia
Ilość: 20 brownie o wymiarach około 5 x 5 x 2 cm


Przygotowanie

  1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę wraz z masłem. Opcjonalnie można rozpuścić je w mikrofali, wówczas uważaj by nie przegrzać składników!
  2. W międzyczasie mielimy migdały/orzechy laskowe. Jeśli dodajesz erytrytol warto go również zmielić.
  3. Do misy miksera dodajemy masło orzechowe oraz rozpuszczoną czekoladę z masłem.
  4. Krótko miksujemy, a następnie kolejno wbijamy jajka kontynuując mieszanie.
  5. Później dodajemy migdały/orzechy laskowe oraz odżywkę białkową/erytrytol, dobrze miksujemy do połączenia się składników.
  6. Formę o wymiarach około 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylewamy na nią ciasto. Jeśli nie masz formy o dokładnie takich wymiarach przeczytaj tutaj.
  7. Ciasto pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 15-20 minut. U mnie 20 minut, górna grzałka plus termoobieg, połowa piekarnika. Jednakże, jeśli wasz piekarnik ma tendencje do wysuszania ciast skróćcie czas pieczenia, lub spróbujcie bez termoobiegu 🙂
  8. Upieczone brownie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
  9. Brownie w związku z tym, że jest bardzo wilgotnym ciastem, przechowujemy w lodówce. Możecie je również zamrozić 🙂
Keto brownie
Ugryzione keto brownie
Keto brownie
Wartości odżywczew całościw 1 sztuce
Wartość energetyczna2856 kcal143 kcal
Białko113 g6 g
Tłuszcze240 g12 g
Węglowodany netto46 g2 g
Błonnik14 g< 1 g

Kaloryczność obliczona dla wykorzystania 90% czekolady, migdałów i odżywki białkowej. Z powyższego przepisu powstaje około 20 porcji.


Wymiary formy

  • Staraj się by powierzchnia formy miała około 380 – 450 cm2, wówczas brownie będą miały około 2 cm grubości. Moim zdaniem takie są idealne!
  • Aby obliczyć powierzchnię formy wystarczy, że pomnożysz długości obu boków formy np. forma o wymiarach 20 x 20 cm ma 400 cm2.
  • Jeśli nie masz takiej formy (tak jak i ja! :)) użyj większej i nie wylewaj ciasta na całą powierzchnię. Jest ono na tyle gęste, że nie rozpłynie się. Jeśli obawiasz się o wysokość brownie po upieczeniu zaznacz na papierze do którego miejsca powinieneś wylać ciasto.

Jeszcze więcej keto słodyczy!

A może coś keto na słono?


Przepisy sezonowe


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (6 ocen)


2 thoughts on “Keto brownie – bez mąki i cukru!”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.