Keto brownie – bez mąki i cukru!
Keto brownie to mocno czekoladowe i wilgotne ciasto, bez dodatku cukru! Co więcej, jest ono idealne nie tylko dla cukrzyków, ale również dla osób na diecie keto, low carb, czy też bezglutenowej. Gorąco polecam! 🙂
Jeśli i wy kochacie czekoladowe słodkości zapraszam po więcej przepisów tutaj, z kolei przepisy na ciasta znajdziecie tutaj.
Przepis na keto brownie
Składniki
- 1½ tabliczki gorzkiej czekolady* (150 g)
- ½ kostki masła (100 g)
- 60 g migdałów lub orzechów laskowych**
- 4 łyżki masła orzechowego (80 g)
- 3 jajka (M)
- 6 łyżek odżywki białkowej (45 g) lub ½ szklanki erytrytolu (100 g)
*im większa zawartość miazgi kakaowej tym lepiej
**upewnij się, że posiadasz młynek lub odpowiedni blender
Czas przygotowania: 15 minut + 15-20 minut pieczenia
Ilość: 20 brownie o wymiarach około 5 x 5 x 2 cm
Przygotowanie
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę wraz z masłem. Opcjonalnie można rozpuścić je w mikrofali, wówczas uważaj by nie przegrzać składników!
- W międzyczasie mielimy migdały/orzechy laskowe. Jeśli dodajesz erytrytol warto go również zmielić.
- Do misy miksera dodajemy masło orzechowe oraz rozpuszczoną czekoladę z masłem.
- Krótko miksujemy, a następnie kolejno wbijamy jajka kontynuując mieszanie.
- Później dodajemy migdały/orzechy laskowe oraz odżywkę białkową/erytrytol, dobrze miksujemy do połączenia się składników.
- Formę o wymiarach około 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylewamy na nią ciasto. Jeśli nie masz formy o dokładnie takich wymiarach przeczytaj tutaj.
- Ciasto pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 15-20 minut. U mnie 20 minut, górna grzałka plus termoobieg, połowa piekarnika. Jednakże, jeśli wasz piekarnik ma tendencje do wysuszania ciast skróćcie czas pieczenia, lub spróbujcie bez termoobiegu 🙂
- Upieczone brownie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Brownie w związku z tym, że jest bardzo wilgotnym ciastem, przechowujemy w lodówce. Możecie je również zamrozić 🙂
Wartości odżywcze | w całości | w 1 sztuce |
Wartość energetyczna | 2856 kcal | 143 kcal |
Białko | 113 g | 6 g |
Tłuszcze | 240 g | 12 g |
Węglowodany netto | 46 g | 2 g |
Błonnik | 14 g | < 1 g |
Kaloryczność obliczona dla wykorzystania 90% czekolady, migdałów i odżywki białkowej. Z powyższego przepisu powstaje około 20 porcji.
Wymiary formy
- Staraj się by powierzchnia formy miała około 380 – 450 cm2, wówczas brownie będą miały około 2 cm grubości. Moim zdaniem takie są idealne!
- Aby obliczyć powierzchnię formy wystarczy, że pomnożysz długości obu boków formy np. forma o wymiarach 20 x 20 cm ma 400 cm2.
- Jeśli nie masz takiej formy (tak jak i ja! :)) użyj większej i nie wylewaj ciasta na całą powierzchnię. Jest ono na tyle gęste, że nie rozpłynie się. Jeśli obawiasz się o wysokość brownie po upieczeniu zaznacz na papierze do którego miejsca powinieneś wylać ciasto.
Jeszcze więcej keto słodyczy!
Zobacz również
>> Keto słodycze <<
>> Keto weganizm <<
>> Keto śniadanie <<
>> Keto obiad <<
>> Keto zupy <<
>> Przepisy poniżej 5 g węglowodanów <<
>> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) <<
A może coś keto na słono?
Keto naleśniki na mascarpone Bułki z babki jajowatej Keto chleb z siemieniem lnianym Frittata ze szpinakiem Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sos serowo-śmietanowy Keto bułki z siemieniem lnianym Puree z kalafiora Bułki bez drożdży Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Pizzerinki na serku wiejskim Boczniaki ala strogonow Keto panini Gnocci kalafiorowe
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Jestem pewna, że jak spróbuję to będę robić je często.
Na pewno! 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia