Brownie z kremem orzechowym
Mocno czekoladowy spód i orzechowo-śmietankowy krem sprawiają, że mogłabym je jeść bez końca. Poznałam je na imieninach koleżanki, gdzie zrobiło ogromną furorę i wiedziałam, że muszę je koniecznie dodać na bloga. I tak, brownie z kremem orzechowym, dołączyło do grona moich ulubionych przepisów, gorąco polecam!
Jeśli lubisz takie amerykańskie smaki zapraszam po więcej przepisów tutaj, albo po przepisy na czekoladowe słodkości 🙂
Przepis na brownie z kremem orzechowym
Składniki
ciasto
- kostka masła (200 g)
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
- szklanka cukru pudru (120 g)
- 3 jajka
- szklanka mąki (140 g)
krem orzechowy
- 500 g mascarpone
- 2,5 szklanki masła orzechowego (350 g)
- pół szklanki cukru pudru (60 g)
opcjonalnie
- opakowanie cukru wanilinowego
- garść orzeszków ziemnych do posypania
Czas przygotowania: 30 + 20 minut pieczenia
Ilość: blacha ciasta o wymiarach 24 x 25 cm*
* Sprawdź czas pieczenia blach o innych wymiarach tutaj.
Przygotowanie
- W garnku rozpuszczamy masło wraz z połamaną czekoladą i cukrem pudrem na małej mocy palnika często mieszając.
- W misce miksujemy jajka (można zrobić to ręcznie) i dodajemy do nich czekoladową masę, następnie całość dokładnie mieszamy.
- Do ciasta dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników.
- Ciasto przekładamy do foremki (u mnie o wymiarach 24 x 25 cm). Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (u mnie termoobieg + górna grzałka) przez 20 minut. Sprawdź czas pieczenia blach o innych wymiarach znajdziesz tutaj.
- Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia na blacie (nie zapomnijcie go wyjąć z piekarnika, gdyż czas pieczenia brownie jest bardzo ważny!).
- Gdy brownie ostygnie ubijamy zimne mascarpone z cukrem pudrem i opcjonalnie cukrem wanilinowym na średnich obrotach dopóki krem nie zwiększy objętości trzykrotnie. Do kremu dodajemy masło orzechowe i miksujemy dopóki składniki się nie połączą.
- Następnie smarujemy brownie kremem orzechowym i opcjonalnie posypujemy pokrojonymi na mniejsze kawałki orzeszkami ziemnymi.
- Ciasto przechowujemy w lodówce, co więcej można je również zamrozić.
Wymiary blachy a czas pieczenia
wymiary blachy [cm] | powierzchnia[cm2] | czas pieczenia [min] |
17 x 24, tortownica średnica 24 cm | 400-450 | 25 |
20 x 30, 24 x 25, | 600 | 20 |
Czas pieczenia zależy od powierzchni blachy, im większa powierzchnia tym krótszy czas pieczenia. Podane czasy odpowiadają mojemu piekarnikowi i mogą się różnić w innych piekarnikach.
Daj znać w komentarzu ile czasu wymaga Twoje idealne brownie 😉
Zobacz więcej przepisów na ciasta
Ciasto Lion bez pieczenia Ciasto krówka bez pieczenia Ciasto bananowe (wegańskie) Sernik czekoladowy bez cukru Sernik kokosowy Szybkie ciasto Lion bez pieczenia Ciasto siedem kubków Sernik królewski Ciasto z rabarbarem Brownie z kremem orzechowym Ciasto kokosowe bez pieczenia Ciasto czekoladowe leśne runo
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Nigdy więcej nie zrobię, ZJADŁAM ZDECYDOWANIE ZA DUŻO! Pyszne ciasto! Tylko koniecznie trzeba oddać resztę wychodzącym gościom :)))
Zdecydowanie! 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia