Ciasto siedem kubków, czyli szybkie ciasto jogurtowe
Ciasto siedem kubków, czyli ciasto jogurtowe wykorzystujące jakikolwiek kubek (szklankę, opakowanie po jogurcie, słoik) do odmierzania porcji składników. Przepis ten poznałam dzięki przyjaciółce włoszce, za co bardzo jej dziękuję! Ciasto to bardzo często jest przygotowywane we Włoszech, świetnie pasuje do kawy i nieraz zastępuje śniadanie.
Dodatkowo, ciasto to można modyfikować na wiele sposobów. Jogurt może być dowolny, naturalny, grecki, owocowy, czekoladowy lub nawet orzechowy. Możemy dodać do ciasta kakao, wiórki kokosowe, cytrynę, wanilię, orzechy lub bakalie. Upieczone ciasto możemy przełożyć marmoladą, kremem czekoladowym lub posypać cukrem pudrem albo polać czekoladą lub lukrem. Jeśli przygotujecie go za dużo i coś wam zostanie, możecie je również zamrozić.
Sami widzicie, że ciasto siedem kubków poza prostotą przygotowania daje masę możliwości. Gorąco polecam 🙂
Przepis na ciasto siedem kubków
Składniki
- 1 kubek dowolnego jogurtu (na zdjęciach z 125 ml)
- 2 kubki cukru
- 3 mąki (w tym zwykle 1 kubek mąki ziemniaczanej)
- 1 kubek oleju
- 2-3 jajka lub dodatkowy 1 kubek jogurtu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Czas przygotowania: 5 minut + 40 minut pieczenia
Forma: w zależności od wielkości kubka, ciasto podwaja swoją objętość!
Przygotowanie
- Do miski dodajemy jogurt, następnie w kubku po jogurcie odmierzamy 2 kubki cukru i dodajemy do miski. Tak samo postępujemy z mąką i olejem.
- Jajka można zarówno dodać w całości do ciasta, lub ubić białka i delikatnie je połączyć z pozostałym ciastem. Zamiast jajek można dodać 1 dodatkowy kubek jogurtu.
- Na końcu dodajemy proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy i przekładamy do formy do pieczenia (wielkość w zależności od użytego kubka, ciasto podwaja swoją objętość!).
- Ciasto pieczemy w 180 °C przez 40 minut (do suchego patyczka). Jeśli ciasto ciemnieje na powierzchni, możesz przykryć je folią aluminiową podczas ostatnich 10 minut pieczenia.
- Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie dekorujemy cukrem pudrem (czekoladą lub lukrem).
Ciasto przechowujemy pod przykryciem 2-3 dni. Można je również zamrozić.
Jestem bardzo wdzięczna Veronice za pokazanie tego przepisu! Poza jej wielką pasją którą są podróże, zajmuje się ona również fotografią. Chętnych do obejrzenia zdjęć jej autorstwa zapraszam na konto na instagramie storie_photo_journey 🙂
Zobacz więcej przepisów na ciasta
Ciasto Lion bez pieczenia Ciasto krówka bez pieczenia Ciasto bananowe (wegańskie) Sernik czekoladowy bez cukru Sernik kokosowy Szybkie ciasto Lion bez pieczenia Ciasto siedem kubków Sernik królewski Ciasto z rabarbarem Brownie z kremem orzechowym Ciasto kokosowe bez pieczenia Ciasto czekoladowe leśne runo
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Ciasteczka orzechowe Orzechowy deser śmietankowy z góry Maślane ciasteczka owsiane z czekoladą
A może coś na słono?
Fritatta ze szpinakiem (keto) Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej
Przepisy sezonowe
Frittata ze szpinakiem Ciasto z rabarbarem Stir fry ze szparagami i tofu Jajecznica ze szparagami Sałatka grecka Koktajl truskawkowy Gzik z rzodkiewką Szakszuka z bobem Krem ze szparagów
Najnowsze przepisy
- Beza – przepis na blaty do tortu warstwowego
- Czekoladowe ciasto bananowe
- Placki z cukinii z mąką z pestek dyni (keto, bezglutenowe)
- Rabarbar pod kruszonką
- Keto mus czekoladowy na białkach (low carb, bez laktozy)
- Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem (keto, wegańskie)
- Ciasto kokosowe bez pieczenia z kaszy manny
- Sernik królewski
- Bułki wrocławskie
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Ciasto jest przepyszne,nastepnym razem zrobię czekoladowe. Teraz dodałam 2 łyżeczki cytryny.Trzeba się trzymać przepisu i faktycznie ciasto podwaja objętość.Ja teraz włożyłam w dwie keksówki,ale nastęnym razem może upiekę w okrągłej blaszce. Pozdrawiam i dziękuję za wspaniały przepis
Bardzo się cieszę, że Ci smakuje! Również uwielbiam je za tą mnogość kombinacji 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia
nie umiem robic ciast, ale mam nadzieje ze to wyjdzie heh
Trzymam kciuki i daj proszę znać jak wyszło 😉
Pozdrawiam,
Klaudia
Jak myślisz, ile dać kakao, aby ciasto wyszło w smaku jak murzynek?
Cześć! Dałabym 3 – 5 łyżek kakao, w zależności od tego jak bardzo czekoladowe ciasta lubisz.
Pozdrawiam! 🙂
Rzeczywiście szybkie i proste! Nie pozostaje nic innego jak wypróbować 🙂