Ciasto siedem kubków, czyli szybkie ciasto jogurtowe
Ciasto siedem kubków, czyli ciasto jogurtowe wykorzystujące jakikolwiek kubek (szklankę, opakowanie po jogurcie, słoik) do odmierzania porcji składników. Przepis ten poznałam dzięki przyjaciółce włoszce, za co bardzo jej dziękuję! Ciasto to bardzo często jest przygotowywane we Włoszech, świetnie pasuje do kawy i nieraz zastępuje śniadanie.
Dodatkowo, ciasto to można modyfikować na wiele sposobów. Jogurt może być dowolny, naturalny, grecki, owocowy, czekoladowy lub nawet orzechowy. Możemy dodać do ciasta kakao, wiórki kokosowe, cytrynę, wanilię, orzechy lub bakalie. Upieczone ciasto możemy przełożyć marmoladą, kremem czekoladowym lub posypać cukrem pudrem albo polać czekoladą lub lukrem. Jeśli przygotujecie go za dużo i coś wam zostanie, możecie je również zamrozić.
Sami widzicie, że ciasto siedem kubków poza prostotą przygotowania daje masę możliwości. Gorąco polecam 🙂
Przepis na ciasto siedem kubków
Składniki
- 1 kubek dowolnego jogurtu (na zdjęciach z 125 ml)
- 2 kubki cukru
- 3 mąki (w tym zwykle 1 kubek mąki ziemniaczanej)
- 1 kubek oleju
- 2-3 jajka lub dodatkowy 1 kubek jogurtu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Czas przygotowania: 5 minut + 40 minut pieczenia
Forma: w zależności od wielkości kubka, ciasto podwaja swoją objętość!
Przygotowanie
- Do miski dodajemy jogurt, następnie w kubku po jogurcie odmierzamy 2 kubki cukru i dodajemy do miski. Tak samo postępujemy z mąką i olejem.
- Jajka można zarówno dodać w całości do ciasta, lub ubić białka i delikatnie je połączyć z pozostałym ciastem. Zamiast jajek można dodać 1 dodatkowy kubek jogurtu.
- Na końcu dodajemy proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy i przekładamy do formy do pieczenia (wielkość w zależności od użytego kubka, ciasto podwaja swoją objętość!).
- Ciasto pieczemy w 180 °C przez 40 minut (do suchego patyczka). Jeśli ciasto ciemnieje na powierzchni, możesz przykryć je folią aluminiową podczas ostatnich 10 minut pieczenia.
- Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie dekorujemy cukrem pudrem (czekoladą lub lukrem).
Ciasto przechowujemy pod przykryciem 2-3 dni. Można je również zamrozić.
Jestem bardzo wdzięczna Veronice za pokazanie tego przepisu! Poza jej wielką pasją którą są podróże, zajmuje się ona również fotografią. Chętnych do obejrzenia zdjęć jej autorstwa zapraszam na konto na instagramie storie_photo_journey 🙂
Zobacz więcej przepisów na ciasta
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Dobre ciasto, do kawki w sam raz 😀
Przepyszne. CIasteczka i szybko się robi! Dzisiaj robiłam na deser po obiedzie
Bardzo się cieszę, że Ci smakowało 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Ciasto jest przepyszne,nastepnym razem zrobię czekoladowe. Teraz dodałam 2 łyżeczki cytryny.Trzeba się trzymać przepisu i faktycznie ciasto podwaja objętość.Ja teraz włożyłam w dwie keksówki,ale nastęnym razem może upiekę w okrągłej blaszce. Pozdrawiam i dziękuję za wspaniały przepis
Bardzo się cieszę, że Ci smakuje! Również uwielbiam je za tą mnogość kombinacji 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia
nie umiem robic ciast, ale mam nadzieje ze to wyjdzie heh
Trzymam kciuki i daj proszę znać jak wyszło 😉
Pozdrawiam,
Klaudia
Jak myślisz, ile dać kakao, aby ciasto wyszło w smaku jak murzynek?
Cześć! Dałabym 3 – 5 łyżek kakao, w zależności od tego jak bardzo czekoladowe ciasta lubisz.
Pozdrawiam! 🙂
Rzeczywiście szybkie i proste! Nie pozostaje nic innego jak wypróbować 🙂