Ciasto z cukinii
Ciasto z cukinii tradycyjnie przygotowuję na urodziny, gdyż wtedy przypada sezon na cukinię. Nie znam osoby której by ono nie zasmakowało, a jeżeli obierzemy cukinie to goście nie domyślą się co jest głównym składnikiem ciasta. Polecam nie tylko od święta 😉
Składniki
- 50 g masła
- pół szklanki oleju (110 g)
- 250 g cukru
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- szklanka jogurtu naturalnego (250 g)
- 300 g mąki
- 50 g kakao
- 2 szklanki tartej cukinii (około 350 g)
opcjonalnie
- pół tabliczki czekolady (50 g)
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Czas przygotowania: 25 minut + 45 minut pieczenia
Wielkość ciasta: tortownica o średnicy 28 cm
Przygotowanie
Masło miksujemy, a następnie wlewamy stopniowo olej. Potem dodajemy cukier, sodę, proszek do pieczenia i dalej miksujemy. Następnie wrzucamy jajka, kontynuując miksowanie. Mąkę dodajemy na przemian z jogurtem, cały czas miksując (tu każdy z moich mikserów wysiada i kontynuuję łyżką :)) Potem dodajemy cukinię oraz opcjonalnie czekoladę, ekstrakt z wanilii i kawę.
Ciasto wylewamy na blachę lub tortownicę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-45 minut (do “suchego patyczka”, chociaż aż tak suchy to on nie jest, bo ciasto jest mocno wilgotne). Czekoladowe ciasto z cukinii najlepiej przechowywać w lodówce.
Zobacz również inne przepisy na ciasta wegetariańskie!
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!