Placki z cukinii

Placki z cukinii

Placki z cukinii, czyli cukiniowego szaleństwa ciąg dalszy. Chyba każdy kiedyś je jadł, zawsze walczyłam ze zbyt dużą ilością mąki, którą musiałam do nich dodać by się jako tako trzymały, ale 15 minut na sitku z solą rozwiązuje ten problem. Polecam 😉 Jest to kolejny 

Paszteciki z soczewicą

Paszteciki z soczewicą

Paszteciki z soczewicą to świetna przekąska lub dodatek do dania głównego. Z zewnątrz chrupiące ciasto francuskie, a w środku ostry, aromatyczny farsz tworzą świetną kompozycję. Dodatkowo soczewica jest dobrym źródłem białka 😉

Pasta z groszku

Pasta z groszku

Pasta z groszku czyli przepis idealny, gdy w lodówce pustka, a spiżarnia pęka w szwach. Poza tym dobry pomysł na zużycie pozostałego groszku z innego dania.

Prażone nasiona słonecznika z curry

Prażone nasiona słonecznika z curry

Prażony słonecznik z curry to przepis podejrzany na zakupach. Skład produktu był tak prosty, że stwierdziłam że warto je przygotować je w domu. Według mnie bardzo fajna przekąska, koniecznie muszę spróbować połączenia curry z innymi nasionami i orzechami 😉

Wegańskie placki z cukinii

Wegańskie placki z cukinii

Wegańskie placki z cukinii czyli obowiązkowy przepis podczas sezonu na cukinię. Uwielbiam je, chociaż zawsze się męczyłam z “zbyt mokrym ciastem” i dodawaniem dużych ilości mąki. Płatki owsiane mają to do siebie, że szybko pęcznieją, dzięki czemu rozwiązują ten problem. Można oczywiście zmiksowaną/startą cukinię posypać 

Kakao z nutelli

Kakao z nutelli

Kakao z nutelli, czyli mleko z dodatkiem nutelli. Jeżeli kochacie kakao, lub gorącą czekoladę to pokochacie również ten napój. Jeżeli jeszcze go nie próbowaliście, ostrzegam, bardzo uzależnia 😉

Jak zrobić masło orzechowe

Jak zrobić masło orzechowe

Jak zrobić masło orzechowe? Nie ma nic prostszego! Jedyne czego potrzebujemy to paczki orzechów solonych, trochę oliwy/oleju no i chęci. Jeżeli posiadacie miskę do ucierania to śmiało wykorzystajcie ją, dobre ćwiczenie dla rąk i zero ryzyka zniszczenia blendera. Niestety nie każdy blender to wytrzymuje. Ostrzegam, 

Jajecznica z awokado

Jajecznica z awokado

Jajecznica z awokado, czyli dużo zdrowych tłuszczy. Przyznam szczerze, że fanką awokado na surowo nie jestem, ale z jajkami idealnie się komponuje 🙂

Owsianka a’la szarlotka

Owsianka a’la szarlotka

Owsianka a’la szarlotka, czyli owsianka z jabłkami i cynamonem, będąca zdrowszą wersją deseru lub śniadania. Płatki owsiane grają tu rolę kruszonki, a jabłko z cynamonem tworzą jej pyszne zastępstwo dla musu. Gorąco polecam spróbować 😉

Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami

Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami

Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami to przepis na pyszne a co więcej szybkie w przygotowaniu smarowidło do kanapek. Dlatego polecam mieć zawsze w zapasie puszkę fasoli, chociaż można również wykorzystać resztki po obiedzie.

Wiórki z czekolady, jak je przygotować?

Wiórki z czekolady, jak je przygotować?

Jeżeli nie wiecie jak zrobić wiórki z czekolady to przedstawiam wam bardzo prostą metodę. Do ich przygotowania potrzebujemy obieraczkę do warzyw oraz czekoladę. Wiórki czekoladowe będą piękną ozdobą każdego deseru, ponadto możemy zrobić wiórki z dowolnej czekolady.

Sos miodowo-musztardowy

Sos miodowo-musztardowy

Sos miodowo-musztardowy jest często niedoceniany. A szkoda, bo bardzo szybko się go przygotowuje, a także idealnie nadaje się na kanapki, jako dodatek do przekąsek, a nieco rzadsza wersja do sałatek i innych warzyw. Jeśli jeszcze go nie jedliście, to szybko powinniście to nadrobić 😉

Kalafior zapiekany z serem

Kalafior zapiekany z serem

Kalafior zapiekany z serem to połączenie idealne. Dodatkowo to danie składa się z trzech głównych składników: kalafiora, sera oraz mleka. Osobiście najbardziej zasmakowała mi wersja na zimno, gdy ser stwardnieje, ale na ciepło jest równie dobry. Gorąco polecam, korzystajcie póki trwa sezon na kalafior!

Kotlety z fasoli

Kotlety z fasoli

Kotlety z fasoli to przepis znaleziony w książce po babci. Nie myślałam, że w książce starszej ode mnie znajdę taki typowo wegetariański przepis, a jednak! Oczywiście musiałam kilka rzeczy zmodyfikować, autor uparł się dodawać smalec. Kotlety z fasoli moim zdaniem są smaczniejsze niż sojowe, łatwiej 

Makaron ze szparagami i bazylią

Makaron ze szparagami i bazylią

Makaron ze szparagami i bazylią to idealny pomysł na obiad podczas sezonu na szparagi. W tym przypadku użyłam białych, jednakże zielone szparagi również będą tu idealnie pasować. Ich połączenie z bazylią wyjątkowo mi smakuje, jeżeli jeszcze nie jedliście ich w takim połączeniu gorąco was zachęcam 

Sushi z ogórkiem, wegańskie

Sushi z ogórkiem, wegańskie

Sushi z ogórkiem, czyli kolejna odsłona wegańskiego sushi, tym razem chyba z klasyką, ogórkiem i sałatą. Jak już pisałam ostatnio nie używam specjalnego ryżu do sushi i oraz octu ryżowego. Musimy się jedynie zaopatrzyć w listki nori. Gorąco polecam wszystkim sushimaniakom!