Cukinia z pęczakiem w sosie pomidorowym

Cukinia z pęczakiem w sosie pomidorowym

Cukinia z pęczakiem w sosie pomidorowym, czyli moje ulubione danie podczas sezonu na cukinię. Zamiast pęczaku można również użyć innej kaszy, makaronu lub brązowego ryżu. Polecam wszystkim cukiniomaniakom 😉

Owsianka kokosowa

Owsianka kokosowa

Owsianka kokosowa, czyli idealne śniadanie na chłodne poranki dla fanów kokosa. Co więcej, połączenie to w smaku przypomina nieco wnętrze popularnego batona Bounty. Można również dodać kawałki czekolady, lub orzechów.

Wegańska chińszczyzna

Wegańska chińszczyzna

Wegańska chińszczyzna, czyli domowa, wege-chińszczyzna po polsku. Jakiś czas temu kupiłam przyprawę do kurczaka w celu sprawdzenia jak będzie smakować z kotletami sojowymi. Kotlety smakują naprawdę dobrze, mimo, że są bez panierki. Oczywiście można użyć tu dowolnego makaronu, najlepszy byłby specjalny makaron noodle do dań 

Dressing sojowy

Dressing sojowy

Dressing sojowy, czyli coś dla fanów sosu sojowego. Ostatnio dressing był dla mnie zbyt mało słony, postanowiłam więc go nieco wzbogacić. Co więcej, dressing ten świetnie komponuje się z sałatkami, wzbogacając ich smak. Gorąco polecam wam wypróbowanie go 🙂

Serek wiejski oliwkowo-cebulowy

Serek wiejski oliwkowo-cebulowy

Serek wiejski oliwkowo-cebulowy, czyli jak urozmaicić sobie klasyczny serek wiejski. Oliwki idealnie pasują do niego, u mnie zielone z nadzieniem paprykowym, chociaż bez nadzienia lub czarne też by się nadały. Oczywiście świetnie smakuje z pieczywem, ale można go również zajadać bez dodatków 🙂

Makaron z sosem pomidorowym z kukurydzą

Makaron z sosem pomidorowym z kukurydzą

Makaron z sosem pomidorowym z kukurydzą, czyli szybkie, proste, zdrowe, tanie a co najważniejsze smaczne. Kukurydza stanowi bardzo ciekawy dodatek do klasycznego makaronu z sosem pomidorowym, w szczególności jeżeli jest to danie bezmięsne. Polecam w szczególności fanom kukurydzy 😉

Omlet z awokado

Omlet z awokado

Omlet z awokado, czyli idealne śniadanie dla fanów awokado. Omlet można później zastosować również jako przekąskę, jeżeli coś zostanie 🙂

Sos indyjski z makaronem (wegański)

Sos indyjski z makaronem (wegański)

Sos indyjski z makaronem to jedno z moich ulubionych i szybszych dań. Sos w wydaniu indyjskim, czyli z dużą ilością przypraw takich jak curry, kurkuma, cynamon, imbir oraz ostra papryka dla pikantności. Co więcej, danie to cudownie rozgrzewa 😉 Zobacz również więcej przepisów na dania 

Pasta pomidorowo-marchewkowa z kaszą jaglaną

Pasta pomidorowo-marchewkowa z kaszą jaglaną

Pasta pomidorowo-marchewkowa jest przepyszną alternatywą sklepowych past. Wychodzi też jej całkiem sporo (nie wiem co mnie pokusiło by zrobić podwójną porcję), odpowiednio przechowywana spokojnie przetrzyma ponad tydzień w lodówce. Idealna do kanapek, do tego również ogórek, sałata i mmm 😉

Owsianka z bananem i orzechami włoskimi

Owsianka z bananem i orzechami włoskimi

Owsianka z bananem i orzechami włoskimi czyli moje ulubione jesienno-zimowe śniadanie. Idealnie rozgrzewa i dostarcza dużo węglowodanów w sam raz na początek dnia. Dzisiaj w towarzystwie jogurtu naturalnego, banana, orzechów oraz miodu, czyli idealny zestaw startowy 😉

Koktajl bananowy

Koktajl bananowy

Koktajl bananowy jest wręcz idealny na śniadanie, jak i po treningu, lub jako zamiennik słodkiego deseru. To doskonałe źródło białka, wielu witamin i minerałów a przede wszystkim łatwo przyswajalnych węglowodanów 😉 Zapomniałabym wspomnieć, że jest przepyszny, ale o tym najlepiej sami się przekonajcie!

Owsianka z nutellą

Owsianka z nutellą

Tak wiem, owsianka z nutellą to kaloryczne śniadanie, ale za to jakie dobre! Chyba warto raz na jakiś czas odpuścić sobie liczenie kalorii oraz zwracanie uwagi na cukry i tłuszcze by zjeść coś wyjątkowo słodkiego. Owsianka z nutellą doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i 

Zapiekane ziemniaki i brokuły z pikantną fetą

Zapiekane ziemniaki i brokuły z pikantną fetą

Zapiekane ziemniaki i brokuły z pikantną fetą to efekt szybkiego przeglądu lodówki. Co więcej wyszedł z tego przepyszny i całkiem zdrowy posiłek. Podpieczone warzywa idealnie komponują się z delikatną fetą, do tego duże ilości ziół prowansalskich oraz czerwonej papryki. Kto się skusi? 😉 Więcej pomysłów 

Sałatka brokułowa z kaszą jęczmienną (wegańska)

Sałatka brokułowa z kaszą jęczmienną (wegańska)

Sałatka brokułowa z kaszą jęczmienną czyli ciąg dalszy mojej nowej brokułowej miłości. Do tego dużo warzywnych dodatków i oliwa z oliwek nadająca wszystkiemu delikatności. Co więcej polecam wersję z papryczką chilli, cudownie rozgrzewającą w te chłodne dni 😉

Pesto paprykowe z makaronem (wegańskie)

Pesto paprykowe z makaronem (wegańskie)

Zimą bardzo lubię pikantne potrawy, w szczególności obiady, gdy wracam zmarznięta do domu. Dzisiaj bardzo paprykowe i bardzo ostre pesto paprykowe z dodatkiem odrobiny bazylii 🙂 Zobacz również inne przepisy na wegańskie dania z makaronem lub wegańskie obiady 🙂

Dietetyczna nutella

Dietetyczna nutella

Klasyczna nutella to 530 kcal w 100 gOdchudzona nutella to tylko 347 kcal w 100 g!Nutelli niestety nie miałam okazji wypróbować na chlebie, lub też naleśnikach, gdyż zniknęła poprzez podjadanie łyżeczką 🙂 Jeżeli chcemy gładką masę bez kawałków orzechów, wówczas miksujemy tak długo aż uzyskamy