Makaron ze szparagami i bazylią
Makaron ze szparagami i bazylią to idealny pomysł na obiad podczas sezonu na szparagi. W tym przypadku użyłam białych, jednakże zielone szparagi również będą tu idealnie pasować. Ich połączenie z bazylią wyjątkowo mi smakuje, jeżeli jeszcze nie jedliście ich w takim połączeniu gorąco was zachęcam do spróbowania 🙂
Składniki
- pęczek szparagów (500g)
- cebula (100g)
- 100g makaronu
- 20g oleju
- przyprawy
Czas przygotowania: 30-40 minut
Liczba porcji: 2 porcje
Przygotowanie
Szparagi obieramy, kroimy na mniejsze kawałki (u mnie około 2 centymetrowe) i gotujemy w osolonej i posłodzonej wodzie, a makaron przygotowujemy według opisu na opakowaniu. W tym samym czasie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy ją na oliwie z oliwek. Gdy szparagi się ugotują odcedzamy je i podsmażamy chwilę na patelni wraz z cebulą, a następnie dodajemy makaron. Przyprawiamy do smaku (u mnie są to sól, pieprz, bazylia suszona i świeża). Makaron ze szparagami i bazylią najlepiej podawać na ciepło.
Zobacz również inne pomysły na dania z makaronem!
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!