Wegańskie placki z cukinii
Wegańskie placki z cukinii czyli obowiązkowy przepis podczas sezonu na cukinię. Uwielbiam je, chociaż zawsze się męczyłam z “zbyt mokrym ciastem” i dodawaniem dużych ilości mąki. Płatki owsiane mają to do siebie, że szybko pęcznieją, dzięki czemu rozwiązują ten problem. Można oczywiście zmiksowaną/startą cukinię posypać solą i odstawić na sitku na 10-15 minut by odeszła z niej woda, ale ja wolę chyba jednak wersję z płatkami owsianymi.
Jest to kolejny wariant placków z cukinii których jestem ogromną fanką. Zobacz również pozostałe przepisy na placki z cukinii.
Składniki
- pół małej cukinii (200 g)
- 6 łyżki płatków owsianych (40 g)
- około pół szklanki wody (125 ml)
- 4 łyżki mąki (60 g)
- przyprawy
- 2 łyżki oleju (20 g)
opcjonalnie
- łyżka siemienia lnianego (10 g)
- 4 listki świeżej bazylii
- 3 łyżki otrębów (15 g)
Czas przygotowania: 30-45 minut
Liczba porcji: 2-3 porcje
Przygotowanie
- Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- W zależności od użytych płatków owsianych, błyskawiczne możemy zalać wrzątkiem i odczekać aż napęcznieją, górskie gotujemy z małą ilością wody, na gęstą papkę.
- Płatki owsiane dodajemy do cukinii wraz z mąką i ewentualnie dodatkowymi składnikami, a następnie dokładnie mieszamy.
- Smażymy na rozgrzanym oleju po czym odsączamy na ręczniku papierowym. Wegańskie placki z cukinii podajemy z sałatką i/lub sosem.
Zobacz również inne przepisy na wegańskie lub wegetariańskie kotlety i placki!
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!