Ciasteczka maślane z czekoladą

Ciasteczka maślane z czekoladą

Ciasteczka maślane z czekoladą to nasze ulubione ciastka ostatnimi czasy! Maślany smak oraz kawałki czekolady sprawiają, że ciężko się im oprzeć. Możecie dodać ulubioną czekoladę, u nas padło na białą. Gorąco polecam! 🙂 szklanka mąki pszennej (150 g) 1/2 kostki miękkiego masła (100 g) 1/4 

Białkowa kawa kuloodporna (keto, wegańska)

Białkowa kawa kuloodporna (keto, wegańska)

Gęsta i kremowa białkowa kawa kuloodporna, przypominająca cappuccino to hit ostatnich tygodni. Po blendowaniu tworzy się aksamitna pianka, która sprawia, że ciężko się od niej oderwać! Smak wzbogaca kakao jak również odżywka białkowa, u mnie smakowa, która dodatkowo dosładza kawę. Bazą tego przepisu była czekoladowa 

Chaczapuri adżarskie

Chaczapuri adżarskie

Chaczapuri adżarskie, czyli gruziński zapiekany placek z serem i jajkiem. Danie to pochodzi z kuchni kaukaskiej, a dokładnie kuchni gruzińskiej. Chrupiące pieczywo i delikatne serowe wnętrze sprawia, że ciężko się od niego oderwać. Świetnie smakuje jedzone dłońmi, poprzez odrywanie kawałków pieczywa i maczanie w masie jajeczno-serowej. 

Ciasteczka śmietankowo-kakaowe

Ciasteczka śmietankowo-kakaowe

Ciasteczka śmietankowo-kakaowe są modyfikacją przepisu na ciastka śmietankowe z cukrem. W smaku przypominają ciasto francuskie, z zewnątrz chrupiące, w środku się rozwarstwiają. Co więcej, nie zawierają dużo cukru, znajduje się on tylko na wierzchu. Jeśli jednak lubicie słodsze ciastka, możecie dodać kilka łyżek cukru do 

Sałatka z kapusty pekińskiej z fetą i pestkami słonecznika

Sałatka z kapusty pekińskiej z fetą i pestkami słonecznika

Sałatka z kapusty pekińskiej z fetą jest świetnym rozwiązaniem na upalne dni, kiedy nie chce się gotować a w sklepach królują świeże sezonowe warzywa. To wersja która nam najbardziej przypadła do gustu, chrupiące warzywa przełamane słoną fetą i aromatycznymi pestkami słonecznika. Gorąco polecam! 🙂 Przepis 

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem puszyste i wilgotne, a ponadto niezawodne i dziecinnie proste w przygotowaniu. Rewelacyjnie smakuje szczególnie na drugi dzień, możecie je przechowywać do 5 dni w lodówce lub nawet zamrozić! Warto je przygotować póki trwa sezon na rabarbar 🙂 Przepis na ciasto z rabarbarem 

Keto naleśniki na mascarpone, bez mąki!

Keto naleśniki na mascarpone, bez mąki!

Pomyślelibyście, że można zrobić naleśniki bez grama mąki? Otóż można! Keto naleśniki na mascarpone nie posiadają mąki co sprawia, że są wyjątkowo miękkie i świetnie nadają się do faszerowania. Gorąco polecam, nie tylko osobom na diecie niskowęglowodanowej 🙂 Przepis na keto naleśniki na mascarpone 4 

Pieczone placki z cukinii

Pieczone placki z cukinii

Pieczone placki z cukinii z dodatkiem sera skradły moje serce i zdecydowanie dołączają do grona moich ulubionych przepisów! Ciągnący się ser żółty i delikatna chrupkość sprawiają, że ciężko zjeść tylko jeden. Gorąco polecam szczególnie podczas sezonu na cukinię 😉 Jest to kolejny wariant placków z 

Krem ze szparagów

Krem ze szparagów

Krem ze szparagów to delikatna, lekka, śmietankowa zupa bardzo prosta w przygotowaniu. Ponadto jest to rewelacyjny przepis gdy trafimy na szparagi z dużą ilością łyka. Gorąco polecam fanom szparagów i nie tylko 😉 Zobacz również więcej przepisów na zupy i na zupy krem.

Frittata ze szpinakiem i fetą

Frittata ze szpinakiem i fetą

Frittata ze szpinakiem i fetą to zdecydowanie moje odkrycie kulinarne tego roku! Jest banalnie prosta w przygotowaniu, można dodać dowolne składniki zalegające w lodówce (ekonomiczne gotowanie), nie napracujecie się przy niej, a co najważniejsze jest przepyszna 😉Frittata to danie pochodzące z kuchni włoskiej którego bazą 

Boczniaki w mięsnej marynacie (wegańskie, keto)

Boczniaki w mięsnej marynacie (wegańskie, keto)

Boczniaki w mięsnej marynacie są wyjątkowo aromatyczne, dzięki dodatkowi przypraw jak również sosu sojowego. Takie boczniaki świetnie nadadzą się na wegegrilla, chociaż z patelni smakują równie dobrze. Przygotowuje się je bardzo szybko, a znikają jeszcze szybciej, podjadane również przez osoby jedzące mięso 😉

Maślane ciasteczka owsiane z czekoladą

Maślane ciasteczka owsiane z czekoladą

Moja druga połówka uwielbia ciasteczka z czekoladą, więc bardzo często je przygotowuje i szukamy coraz to smaczniejszych i zdrowszych wersji. Dzisiaj przychodzę z modyfikacją tego przepisu, dodałam tym razem masło zamiast oleju i znacznie zmniejszyłam ilość cukru. Maślane ciasteczka owsiane są chrupiące i pachnące masłem, 

Puree z kalafiora

Puree z kalafiora

Puree z kalafiora, a właściwie purée, w języku francuskim oznacza oczyszczony i zwykle odnosi się do ugotowanych rozdrobnionych warzyw stanowiących dodatek do dania głównego lub do gęstych zup. Ta forma podawania różnorakich warzyw staje się coraz bardziej popularna, pomimo że dla większości z nas puree 

Jajecznica ze szparagami

Jajecznica ze szparagami

Uwielbiam szparagi i gdy tylko jest na nie sezon królują w kuchni we wszelakiej postaci. Dzisiaj jajecznica ze szparagami, z przepisu mojej drugiej połówki, która smakuje obłędnie! Ogólnie rzecz biorąc to warzywo sezonowe idealnie komponuje się z jajkami. Jeśli również jesteście fanami szparagów gorąco wam 

Keto kokosanki maślano-kokosowe

Keto kokosanki maślano-kokosowe

Keto kokosanki, czyli kokosanki które zawierają bardzo mało węglowodanów dzięki zamianie cukru na słodzik. Dodatkowo do tradycyjnego przepisu na kokosanki dodałam masło lub olej kokosowy, co sprawia, że nie są suche i mają dodatkowy aromat masła lub kokosu. Opcjonalnie dorzuciłam również nieco odżywki białkowej, która 

Chleb na maśle orzechowym

Chleb na maśle orzechowym

Chleb na maśle orzechowym pięknie wyrasta i przypomina nieco wyglądem i strukturą chleb tostowy. W smaku dość mocno wyczuwalne są jajka, jeśli wam to przeszkadza to wypróbujcie ten przepis, który jest jego modyfikacją. Z tego masła orzechowego można wyczarować cuda, polecam nie tylko osobom na