Placki z cukinii
Placki z cukinii, czyli cukiniowego szaleństwa ciąg dalszy. Chyba każdy kiedyś je jadł, zawsze walczyłam ze zbyt dużą ilością mąki, którą musiałam do nich dodać by się jako tako trzymały, ale 15 minut na sitku z solą rozwiązuje ten problem. Polecam 😉
Jest to kolejny wariant placków z cukinii których jestem ogromną fanką. Zobacz również pozostałe przepisy na placki z cukinii.
Składniki
- duża cukinia (600 g)
- ok 7 łyżek mąki (105 g)
- 1-2 łyżeczki soli
- jajko
- 4 łyżki oleju (40 g)
Czas przygotowania: 25 minut + 15 minut leżakowania
Liczba placków: 8-12 placków
Przygotowanie
- Cukinię ścieramy na tarce o dużych lub małych oczkach i odkładamy na sitku posypaną solą na około 15 minut.
- Następnie wyciskamy z niej resztki soku, łączymy z jajkiem i dodajemy mąki.
- Smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru.
Placki z cukinii podajemy na ciepło jako samodzielne danie z sosem i/lub sałatką, albo w formie dodatku do obiadu.
Więcej przepisów na placki z cukinii
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
A może wegetariańskie słodkości?
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)
Polecam dodać kilka liści bazylii! Bardzo smaczne placki!
Ciekawy pomysł, następnym razem wypróbuję 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia