Koktajl bananowy

Koktajl bananowy

Koktajl bananowy jest wręcz idealny na śniadanie, jak i po treningu, lub jako zamiennik słodkiego deseru. To doskonałe źródło białka, wielu witamin i minerałów a przede wszystkim łatwo przyswajalnych węglowodanów 😉 Zapomniałabym wspomnieć, że jest przepyszny, ale o tym najlepiej sami się przekonajcie!

Zapiekane ziemniaki i brokuły z pikantną fetą

Zapiekane ziemniaki i brokuły z pikantną fetą

Zapiekane ziemniaki i brokuły z pikantną fetą to efekt szybkiego przeglądu lodówki. Co więcej wyszedł z tego przepyszny i całkiem zdrowy posiłek. Podpieczone warzywa idealnie komponują się z delikatną fetą, do tego duże ilości ziół prowansalskich oraz czerwonej papryki. Kto się skusi? 😉 Więcej pomysłów 

Sos śmietanowo-koperkowy

Sos śmietanowo-koperkowy

Sos śmietanowo-koperkowy to zdrowsza wersja dostępnych w sklepach sosów, co więcej przygotowana samodzielnie w domu. W celu podkreślenia smaku dodałam odrobinę octu jabłkowego, świetnie tu pasuje. Polecam wypróbować 😉

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy to niebo w gębie! Potrzeba do niego tylko dwóch składników (często zalegających gdzieś w kuchni), 15 minut i trochę chęci. Zamiast mlecznej czekolady, można również wykorzystać białą lub gorzką. Temu kto jeszcze nie jadł polecam koniecznie spróbować, ale ostrzegam, każda łyżeczka wciąga coraz 

Sushi z pomidorem i sałatą – wegańskie

Sushi z pomidorem i sałatą – wegańskie

Sushi z pomidorem i sałatą czyli wersja wegańska japońskiego przysmaku. Przypomnę tylko, że nie potrzebujemy specjalnego ryżu ani octu. Musimy się jedynie zaopatrzyć w listki nori.Tym razem z pomidorem i sałatą, czyli typowymi dodatkami do kanapek. Polecam 😉

Karmelizowane gruszki

Karmelizowane gruszki

Karmelizowane gruszki są bardzo słodkie i miękkie, a na dodatek pięknie pachną karmelem. Zdecydowanie można się zakochać, a ich dodatkowym plusem jest możliwość zrobienia ich na zapas i zawekowania. Kogoś jeszcze nie przekonałam do zrobienia karmelizowanych gruszek? 😉

Sałatka z ogórkiem kiszonym, jajkiem i selerem naciowym

Sałatka z ogórkiem kiszonym, jajkiem i selerem naciowym

Sałatka z ogórkiem kiszonym, jajkiem i selerem naciowym to moje połączenie idealne. W skrócie – jest niskowęglowodanowa, nie dodaję do niej ziemniaków, makaronu, ryżu ani chleba. Z kolei jajko i kiełki to duża dawka witamin i minerałów oraz białka. Do tego odrobina majonezu własnej roboty 

Orzeszki sojowe – przepis

Orzeszki sojowe – przepis

Orzeszki sojowe są idealne na imprezę lub do filmu, co więcej dobrze zastępują chipsy i popcorn. Mocno chrupią i w zależności od dodanej przyprawy możemy przygotować różne smaki. Dodatkowo zrobienie ich nie jest pracochłonne, przez noc się namoczą a następnie odsączyć i prażyć przez 20 

Wegańskie leczo z cukinii i fasolki szparagowej – danie jednogarnkowe

Wegańskie leczo z cukinii i fasolki szparagowej – danie jednogarnkowe

Wegańskie leczo z cukinii i fasolki szparagowej jest idealne dla kuchennego leniucha. Wszystko przygotowujemy w jednym garnku, więc naprawdę pozostaje po nim mało do mycia. Oczywiście możemy podawać z makaronem, ryżem czy też kaszą, lub jak samodzielne danie.

Sałatka z brokułem, ogórkiem kiszonym i selerem naciowym

Sałatka z brokułem, ogórkiem kiszonym i selerem naciowym

Sałatka z brokułem, ogórkiem kiszonym i selerem naciowym powstała dzięki mojej fascynacji sałatkami z majonezem. Koniecznie z dodatkiem dużej ilości warzyw, odrobiny zieleniny i bez węglowodanów. Do tego mój najnowszy ulubieniec czyli seler naciowy, który dodaje cudownej chrupkości wraz z ogórami kiszonymi (oczywiście przez tatę). 

Pasta z soczewicy z kurkumą

Pasta z soczewicy z kurkumą

Pasta z soczewicy jest dość szybka w przygotowaniu, a co najważniejsze w jej skład wchodzą produkty zazwyczaj będące w domu. Jest świetna do kanapek, a także jako dodatek do chipsów, natchosów czy też surowych warzyw. Kto się skusi? 🙂

Sałatka z soczewicy, szpinaku i ogórka kiszonego

Sałatka z soczewicy, szpinaku i ogórka kiszonego

Sałatka jak to sałatka, może i nie wygląda najlepiej, ale jest naprawdę przepyszna! Soczewica jest bardzo dobrym źródłem białka roślinnego, zaś szpinak zawiera wiele witamin i innych składników odżywczych. Dodatkowo można również dorzucić odrobinę natki pietruszki, albo świeżych ziół.  To co, może sałatka z soczewicy, 

Omlet jaglany z suszonymi pomidorami i awokado

Omlet jaglany z suszonymi pomidorami i awokado

Omlet jaglany z suszonymi pomidorami i awokado to świetna alternatywa zwykłego omletu. Co więcej zamiana zwykłej mąki pszennej na mieloną mąkę jaglaną sprawia, że mamy danie bezglutenowe. Polecam wszystkim fanom kaszy jaglanej, omletów oraz bezglutenowcom 😉

Twarożek z tofu bananowo – czekoladowy

Twarożek z tofu bananowo – czekoladowy

Szał na tofu wciąż trwa, dlatego tym razem twarożek z tofu o smaku bananowo – czekoladowym. Przypomnę tylko, że produkt ten jest nie tylko wegański ale również bezlgutenowy.

Tofucznica ze szczypiorkiem

Tofucznica ze szczypiorkiem

Tofucznica to danie o którym tak dużo słyszałam, że w końcu musiałam je przygotować. Co więcej, muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona jej delikatnością. Ogólnie rzecz biorąc, że przygotowanie tofucznicy jest dziecinnie proste, oraz mamy dowolność w wykorzystaniu ulubionych przypraw. Dlatego dzisiaj moja tofucznica z 

Majonez – przepis

Majonez – przepis

Majonez w dzieciństwie był przygotowany przez moją mamę, później pałeczkę przejął tata, a teraz moja kolej. Tata zdecydowanie stał się ekspertem w jego przygotowywaniu i dzięki niemu udało mi się wszystko spisać i udokumentować. Jeżeli kiedykolwiek próbowaliście własnoręcznie przygotować majonez, lecz coś wam nie wychodziło,