Majonez – przepis
Majonez w dzieciństwie był przygotowany przez moją mamę, później pałeczkę przejął tata, a teraz moja kolej. Tata zdecydowanie stał się ekspertem w jego przygotowywaniu i dzięki niemu udało mi się wszystko spisać i udokumentować. Jeżeli kiedykolwiek próbowaliście własnoręcznie przygotować majonez, lecz coś wam nie wychodziło, postaram się napisać i przekazać całą wiedzę, gdyż jest kilka rzeczy o których warto wiedzieć, a zostały odkrytę przy kolejnych próbach robienia majonezu 🙂
Polecam również przepis na niezawodny majonez z wykorzystaniem całego jajka, oraz przepyszne sosy na bazie majonezu: pieprzowy i czosnkowy.
Przepis na majonez
Składniki
- 2 szklanki oleju rzepakowego (430g)
- łyżeczka musztardy (13g)
- żółtko
- pół łyżeczki cukru (2g)
- 3 łyżeczki soku z cytryny (6g)
- szczypta soli
- około 2 łyżki wody (30g)
Czas przygotowania: 5 – 10 minut
Ilość majonezu: 500 ml
Przygotowanie
- Wszystkie składniki poza olejem i wodą mieszamy.
- Następnie stopniowo wlewamy olej i dokładnie ubijamy.
- Podczas gdy masa masa staje się coraz bardziej gęsta, dodajemy łyżkę wody by ją rozrzedzić.
- Gotowy majonez przechowujemy do tygodnia w lodówce.
Uwagi i porady
- majonez przygotowujemy ręcznie przy użyciu trzepaczki, lub z wykorzystaniem miksera (i jednego trzepaka)
- podczas ubijania nie zmieniamy kierunku, a olej dodajemy powoli
- ilość dodanej wody może być różna, w zależności od pożądanej gęstości majonezu
Wartości odżywcze | w całości | w 50 ml |
Wartość energetyczna | 3962 kcal | 396 kcal |
Białko | 4 g | < 0,5 g |
Tłuszcze | 437 g | 44 g |
Węglowodany netto | 5 g | < 0,5 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Z powyższego przepisu powstaje około 500 ml majonezu.
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
A może wegetariańskie słodkości?
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!