Majonez – przepis
Majonez w dzieciństwie był przygotowany przez moją mamę, później pałeczkę przejął tata, a teraz moja kolej. Tata zdecydowanie stał się ekspertem w jego przygotowywaniu i dzięki niemu udało mi się wszystko spisać i udokumentować. Jeżeli kiedykolwiek próbowaliście własnoręcznie przygotować majonez, lecz coś wam nie wychodziło, postaram się napisać i przekazać całą wiedzę, gdyż jest kilka rzeczy o których warto wiedzieć, a zostały odkrytę przy kolejnych próbach robienia majonezu 🙂
Przepis na majonez
Składniki
- 2 szklanki oleju rzepakowego (430g)
- łyżeczka musztardy (13g)
- żółtko
- pół łyżeczki cukru (2g)
- 3 łyżeczki soku z cytryny (6g)
- szczypta soli
- około 2 łyżki wody (30g)
Czas przygotowania: 5 – 10 minut
Ilość majonezu: 500 ml
Przygotowanie
Wszystkie składniki poza olejem i wodą mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy olej i dokładnie ubijamy. Podczas gdy masa masa staje się coraz bardziej gęsta, dodajemy łyżkę wody by ją rozrzedzić. Gotowy majonez przechowujemy do tygodnia w lodówce.
Uwagi i porady
- majonez przygotowujemy ręcznie przy użyciu trzepaczki, lub z wykorzystaniem miksera (i jednego trzepaka)
- podczas ubijania nie zmieniamy kierunku a olej dodajemy powoli
- ilość dodanej wody może być różna, dlatego w zależności od pożądanej gęstości majonezu

Z tego przepisu możesz przygotować genialny sos pieprzowy 😉
Wartości odżywcze | w całości | w 50 ml |
Wartość energetyczna | 3962 kcal | 396 kcal |
Białko | 4 g | < 0,5 g |
Tłuszcze | 437 g | 44 g |
Węglowodany netto | 5 g | < 0,5 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Z powyższego przepisu powstaje około 500 ml majonezu.
Zobacz również niezawodny przepis na majonez!
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!