Majonez – przepis

Majonez – przepis

Majonez w dzieciństwie był przygotowany przez moją mamę, później pałeczkę przejął tata, a teraz moja kolej. Tata zdecydowanie stał się ekspertem w jego przygotowywaniu i dzięki niemu udało mi się wszystko spisać i udokumentować. Jeżeli kiedykolwiek próbowaliście własnoręcznie przygotować majonez, lecz coś wam nie wychodziło, postaram się napisać i przekazać całą wiedzę, gdyż jest kilka rzeczy o których warto wiedzieć, a zostały odkrytę przy kolejnych próbach robienia majonezu 🙂


Przepis na majonez


Składniki

  • 2 szklanki oleju rzepakowego (430g)
  • łyżeczka musztardy (13g)
  • żółtko
  • pół łyżeczki cukru (2g)
  • 3 łyżeczki soku z cytryny (6g)
  • szczypta soli
  • około 2 łyżki wody (30g)

Czas przygotowania: 5 – 10 minut
Ilość majonezu: 500 ml


Przygotowanie

Wszystkie składniki poza olejem i wodą mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy olej i dokładnie ubijamy. Podczas gdy masa masa staje się coraz bardziej gęsta, dodajemy łyżkę wody by ją rozrzedzić. Gotowy majonez przechowujemy do tygodnia w lodówce.


Uwagi i porady

  • majonez przygotowujemy ręcznie przy użyciu trzepaczki, lub z wykorzystaniem miksera (i jednego trzepaka)
  • podczas ubijania nie zmieniamy kierunku a olej dodajemy powoli
  • ilość dodanej wody może być różna, dlatego w zależności od pożądanej gęstości majonezu
majonez

Z tego przepisu możesz przygotować genialny sos pieprzowy 😉

Wartości odżywczew całościw 50 ml
Wartość energetyczna3962 kcal396 kcal
Białko4 g< 0,5 g
Tłuszcze437 g44 g
Węglowodany netto5 g< 0,5 g
Błonnik0 g0 g

Z powyższego przepisu powstaje około 500 ml majonezu.


Zobacz również niezawodny przepis na majonez!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
0/5 (0 ocen)


Dodaj komentarz