Majonez – przepis

Majonez – przepis

Majonez w dzieciństwie był przygotowany przez moją mamę, później pałeczkę przejął tata, a teraz moja kolej. Tata zdecydowanie stał się ekspertem w jego przygotowywaniu i dzięki niemu udało mi się wszystko spisać i udokumentować. Jeżeli kiedykolwiek próbowaliście własnoręcznie przygotować majonez, lecz coś wam nie wychodziło, postaram się napisać i przekazać całą wiedzę, gdyż jest kilka rzeczy o których warto wiedzieć, a zostały odkrytę przy kolejnych próbach robienia majonezu 🙂

Polecam również przepis na niezawodny majonez z wykorzystaniem całego jajka, oraz przepyszne sosy na bazie majonezu: pieprzowy i czosnkowy.


Przepis na majonez


Składniki

  • 2 szklanki oleju rzepakowego (430g)
  • łyżeczka musztardy (13g)
  • żółtko
  • pół łyżeczki cukru (2g)
  • 3 łyżeczki soku z cytryny (6g)
  • szczypta soli
  • około 2 łyżki wody (30g)

Czas przygotowania: 5 – 10 minut
Ilość majonezu: 500 ml


Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki poza olejem i wodą mieszamy.
  2. Następnie stopniowo wlewamy olej i dokładnie ubijamy.
  3. Podczas gdy masa masa staje się coraz bardziej gęsta, dodajemy łyżkę wody by ją rozrzedzić.
  4. Gotowy majonez przechowujemy do tygodnia w lodówce.

Uwagi i porady

  • majonez przygotowujemy ręcznie przy użyciu trzepaczki, lub z wykorzystaniem miksera (i jednego trzepaka)
  • podczas ubijania nie zmieniamy kierunku, a olej dodajemy powoli
  • ilość dodanej wody może być różna, w zależności od pożądanej gęstości majonezu
majonez
Wartości odżywczew całościw 50 ml
Wartość energetyczna3962 kcal396 kcal
Białko4 g< 0,5 g
Tłuszcze437 g44 g
Węglowodany netto5 g< 0,5 g
Błonnik0 g0 g

Z powyższego przepisu powstaje około 500 ml majonezu.


Przepisy majonezowe


Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!


A może wegetariańskie słodkości?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
4.5/5 (2 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.