Karmelizowane gruszki

Karmelizowane gruszki są bardzo słodkie i miękkie, a na dodatek pięknie pachną karmelem. Zdecydowanie można się zakochać, a ich dodatkowym plusem jest możliwość zrobienia ich na zapas i zawekowania. Kogoś jeszcze nie przekonałam do zrobienia karmelizowanych gruszek? 😉
Przepis na karmelizowane gruszki
Składniki
- 2 gruszki (ok 400g po obraniu)
- 3 łyżki cukru (36g)
- łyżka wody (10ml)
Czas przygotowania: 20-30 minut
Liczba porcji: 2-3 porcje
Przygotowanie
- Cukier wraz z wodą podgrzewamy na średnim ogniu nie mieszając.
- Gdy utworzą się bąble, które zaczną brązowieć zmniejszamy gaz.
- Do karmelu dodajemy obrane i pokrojone gruszki, pozostawiamy je na chwilę by wypuściły sok który rozpuści karmel, a następnie delikatnie mieszamy.
- Całość podgrzewamy dopóki nie odparuje cała woda i utworzy się sos.
- Karmelizowane gruszki możemy przełożyć do słoika i zawekować, wykorzystać do naleśników oraz placków a także wykorzystać do deserów. Dlatego polecam zrobić większą ilość 🙂


Szukasz pomysłu na wykorzystanie gruszek? Może ciasto francuskie ze szpinakiem i karmelizowanymi gruszkami?
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)