Karmelizowane gruszki
Karmelizowane gruszki są bardzo słodkie i miękkie, a na dodatek pięknie pachną karmelem. Zdecydowanie można się zakochać, a ich dodatkowym plusem jest możliwość zrobienia ich na zapas i zawekowania. Kogoś jeszcze nie przekonałam do zrobienia karmelizowanych gruszek? 😉
Przepis na karmelizowane gruszki
Składniki
- 2 gruszki (ok 400g po obraniu)
- 3 łyżki cukru (36g)
- łyżka wody (10ml)
Czas przygotowania: 20-30 minut
Liczba porcji: 2-3 porcje
Przygotowanie
- Cukier wraz z wodą podgrzewamy na średnim ogniu nie mieszając.
- Gdy utworzą się bąble, które zaczną brązowieć zmniejszamy gaz.
- Do karmelu dodajemy obrane i pokrojone gruszki, pozostawiamy je na chwilę by wypuściły sok który rozpuści karmel, a następnie delikatnie mieszamy.
- Całość podgrzewamy dopóki nie odparuje cała woda i utworzy się sos.
- Karmelizowane gruszki możemy przełożyć do słoika i zawekować, wykorzystać do naleśników oraz placków a także wykorzystać do deserów. Dlatego polecam zrobić większą ilość 🙂
A może przygotujesz ciasto francuskie ze szpinakiem i karmelizowanymi gruszkami?
Jeszcze więcej wegańskich słodkości
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
A może coś wegańskiego na słono?
Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (3 ocen)