Omlet jaglany z suszonymi pomidorami i awokado
Omlet jaglany z suszonymi pomidorami i awokado to świetna alternatywa zwykłego omletu. Co więcej zamiana zwykłej mąki pszennej na mieloną mąkę jaglaną sprawia, że mamy danie bezglutenowe. Polecam wszystkim fanom kaszy jaglanej, omletów oraz bezglutenowcom 😉
Składniki
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki jaglanej (72g) → Jak zrobić mąkę jaglaną?
- 2 łyżki oleju (20g)
- połowa awokado (70g)
- 2 plastry suszonych pomidorów (15g)
- przyprawy
opcjonalnie
- sos pieprzowy
- roszponka z pestkami słonecznika
Czas przygotowania: 15-25 minut
Liczba omletów: 1 o średnicy 20 cm
Liczba porcji: 1-2 porcje
Jajka, mąkę i olej mieszamy do połączenia składników i przyprawiamy. Następnie awokado i pomidory kroimy w kostkę, po czym dodajemy do pozostałych składników.
Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wylewamy masę i podsmażamy na średnim ogniu. Gdy spód omletu się zetnie, a góra nie będzie się rozlewać przy poruszaniu patelnią, to przy pomocy łopatki obracamy omlet na drugą stronę i pozostawiamy na chwilę.
Gotowy omlet jaglany z suszonymi pomidorami i awokado można przekroić na mniejsze kawałki i podawać z sosem, oraz sałatką.
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!