Sushi z pomidorem i sałatą – wegańskie
Sushi z pomidorem i sałatą czyli wersja wegańska japońskiego przysmaku. Przypomnę tylko, że nie potrzebujemy specjalnego ryżu ani octu. Musimy się jedynie zaopatrzyć w listki nori.Tym razem z pomidorem i sałatą, czyli typowymi dodatkami do kanapek. Polecam ;)
Składniki
- 50g ryżu białego
- 3/4 szklanki wody (150ml)
- 1 gruby plaster pomidora (40g)
- łyżka octu* (5g)
- liść sałaty (8g)
- liść nori
opcjonalnie
- 4 łyżki sosu sojowego (20g)
- łyżeczka sezamu
*ja używam ryżowego, ale może być również jabłkowy
Czas przygotowania: 30-35 minut
Liczba porcji: 1 porcja
Przygotowanie
Ryż zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut (początkowo na średnim gazie, później na małym). Po ugotowaniu dodajemy ocet, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie pomidora myjemy, przecinamy na pół i odkrawamy od jednej z połówek 0,5 cm plaster. Następnie kroimy go na dość szerokie 1cm paski. Liść lub liście sałaty dokładnie myjemy, można również odciąć twarde ogonki.
Liście nori pokrywamy ryżem na 2/3 powierzchni (opcjonalnie można również posypać sezamem) i układamy pomidor, a na niego kładziemy liść sałaty zawinięty w wąski pasek. Zwijamy zaczynając od zapełnionej ryżem strony, kończąc zawijanie na niepokrytej. Sushi z pomidorem kroimy ostrym nożem (aby ułatwić krojenie polecam go zwilżyć wodą) i podajemy z sosem sojowym.
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!