Orzeszki sojowe – przepis
Orzeszki sojowe są idealne na imprezę lub do filmu, co więcej dobrze zastępują chipsy i popcorn. Mocno chrupią i w zależności od dodanej przyprawy możemy przygotować różne smaki. Dodatkowo zrobienie ich nie jest pracochłonne, przez noc się namoczą a następnie odsączyć i prażyć przez 20 minut. Koniecznie spróbujcie 🙂
Przepis na orzeszki sojowe
Składniki
- szklanka soi (170g)
- 2 szklanki wody (500ml)
- łyżka soli (15g)
opcjonalnie
- pół łyżki oleju (5g)
- przyprawy wedle uznania
Czas przygotowania: 12 godzin moczenia + 20 minut pieczenia +10 minut
Liczba porcji: 5 porcji
Przygotowanie
- Soję zalewamy wodą, solimy i odstawiamy na 12 godzin.
- Po upływie czasu przesączamy ją przez sitko, wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20-25 minut (pilnujemy by orzeszki się nie przypiekły za bardzo, dobrze jest pod koniec pieczenia zamieszać je).
- Gdy się upieką odstawiamy do ostygnięcia.
- Orzeszki sojowe możemy polać olejem, dokładnie je wymieszać a następnie posypać przyprawami (papryka ostra lub słodka, curry, zioła prowansalskie, bazylia itp.). Polecam zrobić większą ilość którą można później przechowywać 🙂
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
4.6/5 (8 ocen)