Orzeszki sojowe – przepis

Orzeszki sojowe – przepis

Orzeszki sojowe są idealne na imprezę lub do filmu, co więcej dobrze zastępują chipsy i popcorn. Mocno chrupią i w zależności od dodanej przyprawy możemy przygotować różne smaki. Dodatkowo zrobienie ich nie jest pracochłonne, przez noc się namoczą a następnie odsączyć i prażyć przez 20 minut. Koniecznie spróbujcie 🙂


Przepis na orzeszki sojowe


Składniki

  • szklanka soi (170g)
  • 2 szklanki wody (500ml)
  • łyżka soli (15g)

   opcjonalnie

  • pół łyżki oleju (5g)
  • przyprawy wedle uznania

Czas przygotowania: 12 godzin moczenia + 20 minut pieczenia +10 minut
Liczba porcji:
5 porcji 


Przygotowanie

  1. Soję zalewamy wodą, solimy i odstawiamy na 12 godzin.
  2. Po upływie czasu przesączamy ją przez sitko, wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20-25 minut (pilnujemy by orzeszki się nie przypiekły za bardzo, dobrze jest pod koniec pieczenia zamieszać je).
  3. Gdy się upieką odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Orzeszki sojowe możemy polać olejem, dokładnie je wymieszać a następnie posypać przyprawami (papryka ostra lub słodka, curry, zioła prowansalskie, bazylia itp.). Polecam zrobić większą ilość którą można później przechowywać 🙂
Orzeszki sojowe


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)


Dodaj komentarz