Seleryba, czyli seler a’la ryba (wegańskie)

Seleryba, czyli seler a’la ryba (wegańskie)

Seleryba, czyli seler z nori smakujący jak ryba. Danie to jest znane praktycznie każdemu weganinowi i stanowi podstawowe danie na wegańskiej wigilii. Ugotowany seler strukturą przypomina rybę, a arkusze nori nadają rybi posmak. Temu kto nie zna gorąco polecam spróbować 😉 Przepis na selerybę dwa 

Uszka z grzybami (wegańskie)

Uszka z grzybami (wegańskie)

Uszka, czyli malutkie pierogi faszerowane grzybami są dla mnie nieodłącznym elementem świąt. Już od dziecka wykradałam mamie z kuchni świeżo ugotowane uszka do barszczu i do dzisiaj przygotowuję je własnoręcznie. Uszka warto przygotować w większej ilości i je zamrozić. Więcej o mrożeniu i rozmrażaniu pierogów 

Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie)

Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie)

Pierogi z kapustą i grzybami są nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia i stanowią klasykę kuchni polskiej. Chociaż przyznam, że tak bardzo je lubię, że często przygotowuję je również poza sezonem świątecznym. Uwielbiam je również za to, że genialnie nadają się do mrożenia, dzięki czemu spokojnie 

Domowe michałki bez cukru (wegańskie, keto, low carb)

Domowe michałki bez cukru (wegańskie, keto, low carb)

Czekoladowo-orzechowe praliny rozpływające się w ustach, a na dodatek bez dodatku cukru! Domowe michałki mają genialny skład, są to w głównej mierze orzeszki ziemne oraz odżywka białkowa, która ma za zadanie związać masę oraz dodać słodkości. Dodatkowo chrupiąca czekolada przełamuje delikatne wnętrze. Gorąco polecam wszystkim 

Zupa z dyni na mleku kokosowym (wegańska, keto, low carb)

Zupa z dyni na mleku kokosowym (wegańska, keto, low carb)

Zupa z dyni na mleku kokosowym to moje odkrycie tego roku! Wiele razy podchodziłam do zupy dyniowej, ale pierwszy raz wyszła idealnie delikatna, a zarazem aromatyczna. Dynia hokkaido idealnie nadaje się na zupę, dzięki swojej kremowej konsystencji, ponadto rewelacyjnie pasuje do mleka kokosowego. Cóż więcej 

Pieczona dynia hokkaido (wegańskie, keto, low carb)

Pieczona dynia hokkaido (wegańskie, keto, low carb)

Pieczona dynia hokkaido to szybki przepis, który pozwala nam otrzymać nie tylko pyszną przekąskę, ale również bazę pod wiele innych przepisów z dynią. Podczas jej pieczenia po kuchni roznosi się niesamowity aromat dyni i rozmarynu. Gorąco zachęcam do skorzystania z sezonu na dynię, który zazwyczaj 

Sałatka jarzynowa bez ziemniaków (keto, low carb)

Sałatka jarzynowa bez ziemniaków (keto, low carb)

Sałatka jarzynowa bez ziemniaków, to niskowęglowodanowa wersja tradycyjnego przepis, który idealnie nada się dla osób na diecie keto, low carb lub cukrzycowej. Poza tym, jest obowiązkowym daniem podczas Świąt Wielkanocnych, a u wielu osób również na stole wigilijnym. Czy zauważyliście, że sałatka jarzynowa w każdym 

Mus jabłkowy, czyli zasmażane jabłka (wegańskie, low carb)

Mus jabłkowy, czyli zasmażane jabłka (wegańskie, low carb)

Mus jabłkowy, czyli zasmażane jabłka. Ten delikatny domowy mus jabłkowy z nutą cynamonu świetnie sprawdzi dla dzieci lub jako dodatek do ciast, naleśników czy też ryżu na mleku. W zależności od użytego gatunku jabłek i własnego uznania dodajcie cukru i soku z cytryny. Ponadto przygotowując 

Ciasteczka orzechowe z czekoladą, bez mąki i cukru!

Ciasteczka orzechowe z czekoladą, bez mąki i cukru!

Lekko chrupiące, mocno orzechowe z kawałkami gorzkiej czekolady, czyż to nie brzmi fantastycznie? Ciasteczka orzechowe z czekoladą są szybkie bezglutenowe i bezlaktozowe. Idealne również dla osób na diecie keto lub low carb, gdyż mają niewiele węglowodanów. Lekko chrupiące, mocno orzechowe z kawałkami gorzkiej czekolady, gorąco 

Flaki z koziej brody (keto, Low carb, wegańskie)

Flaki z koziej brody (keto, Low carb, wegańskie)

Flaki z koziej brody, czyli wegański odpowiednik flaków z wykorzystaniem grzyba siedzunia sosnowego, znanego bardziej pod nazwą kozia broda. Zupa ta jest rewelacyjnym zamiennikiem tradycyjnych flaków doskonale znanych w kuchni polskiej, a zwłaszcza kuchni śląskiej. Mówią, że smaku nie do odróżnienia od tradycyjnych flaków, oceńcie 

Kapusta z grzybami (wegańskie, keto)

Kapusta z grzybami (wegańskie, keto)

Kapusta z grzybami to świetny dodatek do dania głównego, jest również niezastąpiona na Wigilijnym stole. Ponadto można ją wykorzystać jako farsz do pierogów, krokietów lub kulebiaka. Gorąco polecam nie tylko w sezonie świątecznym 🙂 Kapusta z grzybami – przepis 600 g kapusty kiszonej 60 g 

Boczniaki po kaszubsku (wegańskie, keto)

Boczniaki po kaszubsku (wegańskie, keto)

Boczniaki a’la śledzie po kaszubsku, czyli w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym. Śledzie po kaszubsku to jedna z potraw kuchni polskiej, a dokładniej kuchni kaszubskiej. Idealne danie na Wege Święta, boczniaki naprawdę fantastycznie przypominają w strukturze śledzie, z kolei dodatek nori wzbogaca danie o rybny posmak. Ponadto 

Guacamole (wegańskie, keto)

Guacamole (wegańskie, keto)

Guacamole to meksykański sos na bazie awokado. Guacamole wraz z chipsami, natchosami lub krakersami stanowi świetną przystawkę na imprezy, świetnie sprawdzi się również jako pasta kanapkowa. Jego najbardziej podstawowa wersja składa się z rozgniecionego awokado z dodatkiem soli i soku z limonki. Jednakże często można 

Chleb na zakwasie żytnim (wegański)

Chleb na zakwasie żytnim (wegański)

Chleb na zakwasie żytnim to przepis mojego taty, wielokrotnie udoskonalany i często przez niego przygotowywany. Chleb ten posiada chrupiącą skórkę, oraz miękkie, często wypełnione nasionami i pestkami, wnętrze. Gdy jego zapach roznosi się po domu, ciężko powstrzymać się od chęci zjedzenia świeżej kromki posmarowanej masłem! 

Białkowa kawa kuloodporna (keto, wegańska)

Białkowa kawa kuloodporna (keto, wegańska)

Gęsta i kremowa białkowa kawa kuloodporna, przypominająca cappuccino to hit ostatnich tygodni. Po blendowaniu tworzy się aksamitna pianka, która sprawia, że ciężko się od niej oderwać! Smak wzbogaca kakao jak również odżywka białkowa, u mnie smakowa, która dodatkowo dosładza kawę. Bazą tego przepisu była czekoladowa 

Boczniaki w mięsnej marynacie (wegańskie, keto)

Boczniaki w mięsnej marynacie (wegańskie, keto)

Boczniaki w mięsnej marynacie są wyjątkowo aromatyczne, dzięki dodatkowi przypraw jak również sosu sojowego. Takie boczniaki świetnie nadadzą się na wegegrilla, chociaż z patelni smakują równie dobrze. Przygotowuje się je bardzo szybko, a znikają jeszcze szybciej, podjadane również przez osoby jedzące mięso 😉