Wegańskie placki bananowe
Wegańskie placki bananowe to zweganizowany przepis na nasze ulubione placki bananowe. Bez dodatku jajek są jeszcze bardziej bananowe i równie dobre! Tak jak oryginalny przepis, pozwala na wykorzystanie dojrzałych, zbrązowiałych bananów (zobacz więcej przepisów na ekonomiczne gotowanie). Dzięki słodyczy dojrzałych bananów możemy nie dodawać do nich cukru, a także smażyć bez oleju. W ten sposób uzyskamy nieco odchudzoną wersję. Ogólnie rzecz biorąc bardzo polecam i apeluję, nie wyrzucajcie dojrzałych bananów, zróbcie z nich placki! 😉
Przepis na wegańskie placki bananowe
Składniki
- 2 średnie dojrzałe banany (240 g)
- ¾ szklanki mąki (110 g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie
- olej do smażenia (około 20 g)
- 5 łyżek cukru (przy niedojrzałych bananach; 60 g)
- pół łyżeczki cynamonu
Czas przygotowania: 5 minut + 10 minut smażenia
Ilość: około 10 placków o średnicy 10 cm
Przygotowanie
- Banany obieramy ze skórki i wkładamy do miski.
- Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Można również opcjonalnie dosłodzić ciasto cukrem i dodać cynamon.
- Następnie całość ugniatamy lub blendujemy.
- Na rozgrzaną patelnię (z olejem lub bez) nakładamy porcjami ciasto i smażymy na średnim ogniu do momentu lekkiego ścięcia ciasta (u mnie 5/10 moc palnika, około 3 minuty).
- Następnie obracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty.
Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Przechowujemy w lodówce 2-3 dni, można je również zamrozić.
Zobacz inne przepisy na placki bananowe
Jeszcze więcej wegańskich słodkości
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
A może coś wegańskiego na słono?
Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Burgery z buraka Beza z owocami Stir fry ze szparagami i tofu Jajecznica ze szparagami Koktajl truskawkowy Gzik z rzodkiewką Ciasto z rabarbarem
Najnowsze przepisy
- Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem (keto, wegańskie)
- Ciasto kokosowe bez pieczenia z kaszy manny
- Sernik królewski
- Bułki wrocławskie
- Kotlety jajeczne
- Sałatka grecka (keto, low carb)
- Mizeria – tradycyjny przepis (keto)
- Szybkie ciasto Lion bez pieczenia
- Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Wyszły przepyszne! Bardzo dziękuję za przepis, dzięki niemu banany się nie zmarnowały 🙂
Bardzo się cieszę!
Pozdrawiam,
Klaudia
Ekstra przepis! Bardzo szybki i prosty, wyszły bardzo dobre 🙂
Bardzo się cieszę!
Pozdrawiam,
Klaudia
A czy można dodać mąkę kokosowa? Czy można z tych placuszków zrobić ketoplacuszki?
Banany posiadają dużo węglowodanów, w związku z czym nie są zalecane na diecie keto.
Co do mąki kokosowej to powinno wyjść, jednakże nigdy nie przygotowywałam takiego wariantu 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia
Akurat mam kilka bananów z zeszłego roku! Super!