Wegańskie placki bananowe
Wegańskie placki bananowe to zweganizowany przepis na nasze ulubione placki bananowe. Bez dodatku jajek są jeszcze bardziej bananowe i równie dobre! Tak jak oryginalny przepis, pozwala na wykorzystanie dojrzałych, zbrązowiałych bananów (zobacz więcej przepisów na ekonomiczne gotowanie). Dzięki słodyczy dojrzałych bananów możemy nie dodawać do nich cukru, a także smażyć bez oleju. W ten sposób uzyskamy nieco odchudzoną wersję. Ogólnie rzecz biorąc bardzo polecam i apeluję, nie wyrzucajcie dojrzałych bananów, zróbcie z nich placki! 😉
Przepis na wegańskie placki bananowe
Składniki
- 2 średnie dojrzałe banany (240 g*)
- ¾ szklanki mąki** (110 g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
Opcjonalnie
- 2 łyżki oleju (20 g)
- 5 łyżek cukru (przy niedojrzałych bananach 60 g)
- pół łyżeczki cynamonu
* po obraniu 160 g
** może być pełnoziarnista, wówczas około 90 g
Czas przygotowania:
5 minut + 10 minut smażenia
Ilość: około 8 placków o średnicy 10 cm
Przygotowanie
- Banany obieramy ze skórki, wkładamy do miski i ugniatamy lub blendujemy.
- Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Można również opcjonalnie dosłodzić ciasto cukrem i dodać cynamon.
- Olej dodajemy do ciasta i smażymy na suchej patelni, lub nie dodajemy go do ciasta a smażymy na oleju, ja wolę pierwszą opcję 🙂
- Całość dobrze mieszamy, ciasto powinno mieć konsystencję gęstego jogurtu.
- Na rozgrzaną patelnię (z olejem lub bez) nakładamy porcjami cienką warstwę ciasta i smażymy na średnim ogniu do momentu lekkiego ścięcia ciasta (u mnie 5/10 moc palnika, około 4 minuty).
- Następnie obracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 4 minuty.
Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Przechowujemy w lodówce 2-3 dni, można je również zamrozić.
Zobacz inne przepisy na placki bananowe
Jeszcze więcej wegańskich słodkości
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
A może coś wegańskiego na słono?
Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Zrobiłem z trzech bananów z myślą, że zostawię sobie na później.
ZEŻARŁEM wszystkie stojąc jeszcze przy patelni. Pycha! 🙂
Wyszły przepyszne! Bardzo dziękuję za przepis, dzięki niemu banany się nie zmarnowały 🙂
Bardzo się cieszę!
Pozdrawiam,
Klaudia
Ekstra przepis! Bardzo szybki i prosty, wyszły bardzo dobre 🙂
Bardzo się cieszę!
Pozdrawiam,
Klaudia
A czy można dodać mąkę kokosowa? Czy można z tych placuszków zrobić ketoplacuszki?
Banany posiadają dużo węglowodanów, w związku z czym nie są zalecane na diecie keto.
Co do mąki kokosowej to powinno wyjść, jednakże nigdy nie przygotowywałam takiego wariantu 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia
Akurat mam kilka bananów z zeszłego roku! Super!