Ciasteczka orzechowe z czekoladą, bez mąki i cukru!
Lekko chrupiące, mocno orzechowe z kawałkami gorzkiej czekolady, czyż to nie brzmi fantastycznie? Ciasteczka orzechowe z czekoladą są szybkie bezglutenowe i bezlaktozowe. Idealne również dla osób na diecie keto lub low carb, gdyż mają niewiele węglowodanów. Lekko chrupiące, mocno orzechowe z kawałkami gorzkiej czekolady, gorąco polecam 🙂
Przepis na ciasteczka orzechowe z czekoladą
Składniki
- szklanka masła orzechowego* (240 g)
- 2 jajka
- ½ szklanki słodziku (np. erytrytolu)
- tabliczka gorzkiej czekolady** (100 g)
Opcjonalnie
- ⅓ szklanki odżywki białkowej (32 g)
- ¼ łyżeczki soli
- kilka kropel aromatu waniliowego
* Najlepiej użyć masła orzechowego z kawałkami orzechów (typu chrunchy).
** Można wykorzystać również kropelki czekoladowe.
Czas przygotowania:
30 + 20 minut pieczenia
Liczba ciastek: około 15 ciasteczek o średnicy 5 cm
Przygotowanie
- Do misy miksera dodajemy masło orzechowe oraz jajko i dokładnie miksujemy (można zrobić to również ręcznie).
- Następnie dodajemy słodzik i/lub odżywkę białkową oraz szczyptę soli dla podbicia smaku.
- Na koniec siekamy czekoladę dodajemy ją do masy i krótko mieszamy do połączenia składników.
- Łyżką nabieramy porcje ciasta, formujemy kulki a następnie układamy je na blaszce w 2 cm odstępach, po czym spłaszczamy dłonią lub widelcem.
- Ciastka pieczemy w 180 stopniach (górna grzałka + termoobieg) dopóki się lekko nie zarumienią – około 12 minut.
- Po upieczeniu ciastka studzimy na kratce.
Warto wiedzieć
Podczas pieczenia ciastek w zależności od użytego masła orzechowego może wyciekać nadmiar tłuszczu. Jest to zupełnie normalne, jeśli obawiacie się jego nadmiaru, po upieczeniu połóżcie ciastka na ręczniku papierowym, by odciągnął nadmiar tłuszczu 🙂
Po upieczeniu są lekko sypkie i dopiero po wystudzeniu uzyskują odpowiednią twardość i strukturę.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 sztuce |
Wartość energetyczna | 2129 kcal | 142 kcal |
Białko | 87 g | 6 g |
Tłuszcze | 175 g | 12 g |
Węglowodany netto | 50 g | 3 g |
Błonnik | 20 g | 1 g |
Kaloryczność dla wersji podstawowej, przy wykorzystaniu czekolady 90%. Z przepisu powstaje 15 ciastek.
Jeszcze więcej keto słodyczy!
Zobacz również
>> Keto słodycze <<
>> Keto weganizm <<
>> Keto śniadanie <<
>> Keto obiad <<
>> Keto zupy <<
>> Przepisy poniżej 5 g węglowodanów <<
>> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) <<
A może coś keto na słono?
Keto naleśniki na mascarpone Bułki z babki jajowatej Keto chleb z siemieniem lnianym Frittata ze szpinakiem Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sos serowo-śmietanowy Keto bułki z siemieniem lnianym Puree z kalafiora Bułki bez drożdży Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Pizzerinki na serku wiejskim Boczniaki ala strogonow Keto panini Gnocci kalafiorowe
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Uwielbiamy! Sa super ! Ale nie wychodzi mi takie ładne jak u Pani- czekolada za mocno się rozpuszcza a jeśli wyjęłabym szybciej, nie zdąża się zarumienić , może miałaby Pani pomysł co zrobić inaczej ?
Bardzo się cieszę, że Wam smakują 🙂
Co do pytania, spróbowałabym zmniejszyć temperaturę o 10-20 stopni i piec do zarumienienia, albo może warto spróbować z czekoladą innej firmy 🙂
Serdecznie pozdrawiam
Klaudia
Cześć! Czy da się czymś zastąpić masło orzechowe? Nie jestem za dużą fanką haha
Można zastąpić tylko przepis 🙂 Ewentualnie może bym spróbowała z tahini, ale nie jestem pewna czy wyszło by smaczne.
Pozdrawiam
Klaudia
Czy jak dam odżywkę to mogę pominąć słodzik? Czyli masło orzechowe, odżywka, jajka i wanilia? Można tak?
Można 🙂 Jeśli coś jest dla Ciebie wystarczająco słodkie to zawsze można 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
W którym momencie je spłaszczać?
Przed włożeniem do piekarnika?
Wkładam kulki, wyciągam kulki po 12 minutach.
Spłaszczam po 12 minutach w piekarniku, to czekolada się wyciska.
Może inny piekarnik i dłużej mam je piec?
Przed włożeniem do piekarnika, już poprawione we wpisie 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Mało siedzę w kuchni a wyszły super! Idealne do kawy
Bardzo się cieszę 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Dzień dobry, ile dni i w jaki sposób można przechowywać ciastka?
Najlepiej przechowywać 3-5 dni w szczelnym pojemniku. Jeśli są upały lub w domu jest bardzo ciepło, umieściłabym je w lodówce.
Pozdrawiam
Klaudia
Czym można zastąpić odżywkę białkową?
Jej użycie jest opcjonalne, nie musisz jej dodawać 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia
Czy do ciastek czekoladowych nie daje się żadnej mąki, tylko masło orzechowe jajka czekoladę i erytrytol?
Tak, są to ciastka bez mąki 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia
Oj koniecznie muszę spróbować, tylko żeby się udały 😀