Ciasteczka orzechowe z czekoladą, bez mąki i cukru!
Lekko chrupiące, mocno orzechowe z kawałkami gorzkiej czekolady, czyż to nie brzmi fantastycznie? Ciasteczka orzechowe z czekoladą są szybkie bezglutenowe i bezlaktozowe. Idealne również dla osób na diecie keto lub low carb, gdyż mają niewiele węglowodanów. Lekko chrupiące, mocno orzechowe z kawałkami gorzkiej czekolady, gorąco polecam 🙂
Przepis na ciasteczka orzechowe z czekoladą
Składniki
- szklanka masła orzechowego* (240 g)
- 2 jajka
- ½ szklanki słodziku (np. erytrytolu)
- tabliczka gorzkiej czekolady** (100 g)
Opcjonalnie
- ⅓ szklanki odżywki białkowej (32 g)
- ¼ łyżeczki soli
- kilka kropel aromatu waniliowego
* Najlepiej użyć masła orzechowego z kawałkami orzechów (typu chrunchy).
** Można wykorzystać również kropelki czekoladowe.
Czas przygotowania:
30 + 20 minut pieczenia
Liczba ciastek: około 15 ciasteczek o średnicy 5 cm
Przygotowanie
- Do misy miksera dodajemy masło orzechowe oraz jajko i dokładnie miksujemy (można zrobić to również ręcznie).
- Następnie dodajemy słodzik i/lub odżywkę białkową oraz szczyptę soli dla podbicia smaku.
- Na koniec siekamy czekoladę dodajemy ją do masy i krótko mieszamy do połączenia składników.
- Łyżką nabieramy porcje ciasta, formujemy kulki a następnie układamy je na blaszce w 2 cm odstępach, po czym spłaszczamy dłonią lub widelcem.
- Ciastka pieczemy w 180 stopniach (górna grzałka + termoobieg) dopóki się lekko nie zarumienią – około 12 minut.
- Po upieczeniu ciastka studzimy na kratce.
Warto wiedzieć
Podczas pieczenia ciastek w zależności od użytego masła orzechowego może wyciekać nadmiar tłuszczu. Jest to zupełnie normalne, jeśli obawiacie się jego nadmiaru, po upieczeniu połóżcie ciastka na ręczniku papierowym, by odciągnął nadmiar tłuszczu 🙂
Po upieczeniu są lekko sypkie i dopiero po wystudzeniu uzyskują odpowiednią twardość i strukturę.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 sztuce |
Wartość energetyczna | 2129 kcal | 142 kcal |
Białko | 87 g | 6 g |
Tłuszcze | 175 g | 12 g |
Węglowodany netto | 50 g | 3 g |
Błonnik | 20 g | 1 g |
Kaloryczność dla wersji podstawowej, przy wykorzystaniu czekolady 90%. Z przepisu powstaje 15 ciastek.
Jeszcze więcej keto słodyczy!
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto muffinki brownie Gofry białkowe Orzechowy deser śmietankowy Trufle kokosowe (keto) Chałwa domowa bez cukru Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami Keto brownie Gofry orzechowe, bez mąki Ciasteczka orzechowe Keto batony snikers Pudding chia orzechowy Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe
Zobacz również
>> Keto słodycze <<
>> Keto weganizm <<
>> Keto śniadanie <<
>> Keto obiad <<
>> Keto zupy <<
>> Przepisy poniżej 5 g węglowodanów <<
>> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) <<
A może coś keto na słono?
Keto naleśniki na mascarpone Bułki z babki jajowatej Keto chleb z siemieniem lnianym Frittata ze szpinakiem Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sos serowo-śmietanowy Keto bułki z siemieniem lnianym Puree z kalafiora Bułki bez drożdży Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Pizzerinki na serku wiejskim Boczniaki ala strogonow Keto panini Gnocci kalafiorowe
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Uwielbiamy! Sa super ! Ale nie wychodzi mi takie ładne jak u Pani- czekolada za mocno się rozpuszcza a jeśli wyjęłabym szybciej, nie zdąża się zarumienić , może miałaby Pani pomysł co zrobić inaczej ?
Bardzo się cieszę, że Wam smakują 🙂
Co do pytania, spróbowałabym zmniejszyć temperaturę o 10-20 stopni i piec do zarumienienia, albo może warto spróbować z czekoladą innej firmy 🙂
Serdecznie pozdrawiam
Klaudia
Cześć! Czy da się czymś zastąpić masło orzechowe? Nie jestem za dużą fanką haha
Można zastąpić tylko przepis 🙂 Ewentualnie może bym spróbowała z tahini, ale nie jestem pewna czy wyszło by smaczne.
Pozdrawiam
Klaudia
Czy jak dam odżywkę to mogę pominąć słodzik? Czyli masło orzechowe, odżywka, jajka i wanilia? Można tak?
Można 🙂 Jeśli coś jest dla Ciebie wystarczająco słodkie to zawsze można 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
W którym momencie je spłaszczać?
Przed włożeniem do piekarnika?
Wkładam kulki, wyciągam kulki po 12 minutach.
Spłaszczam po 12 minutach w piekarniku, to czekolada się wyciska.
Może inny piekarnik i dłużej mam je piec?
Przed włożeniem do piekarnika, już poprawione we wpisie 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Mało siedzę w kuchni a wyszły super! Idealne do kawy
Bardzo się cieszę 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Dzień dobry, ile dni i w jaki sposób można przechowywać ciastka?
Najlepiej przechowywać 3-5 dni w szczelnym pojemniku. Jeśli są upały lub w domu jest bardzo ciepło, umieściłabym je w lodówce.
Pozdrawiam
Klaudia
Czym można zastąpić odżywkę białkową?
Jej użycie jest opcjonalne, nie musisz jej dodawać 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia
Czy do ciastek czekoladowych nie daje się żadnej mąki, tylko masło orzechowe jajka czekoladę i erytrytol?
Tak, są to ciastka bez mąki 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia
Oj koniecznie muszę spróbować, tylko żeby się udały 😀