Ciasteczka orzechowe z czekoladą, bez mąki i cukru!

Ciasteczka orzechowe z czekoladą, bez mąki i cukru!

Lekko chrupiące, mocno orzechowe z kawałkami gorzkiej czekolady, czyż to nie brzmi fantastycznie? Ciasteczka orzechowe z czekoladą są szybkie bezglutenowe i bezlaktozowe. Idealne również dla osób na diecie keto lub low carb, gdyż mają niewiele węglowodanów. Lekko chrupiące, mocno orzechowe z kawałkami gorzkiej czekolady, gorąco polecam 🙂


Przepis na ciasteczka orzechowe z czekoladą


Składniki

  • szklanka masła orzechowego* (240 g)
  • 2 jajka
  • ½ szklanki słodziku (np. erytrytolu)
  • tabliczka gorzkiej czekolady** (100 g)

Opcjonalnie

  • ⅓ szklanki odżywki białkowej (32 g)
  • ¼ łyżeczki soli
  • kilka kropel aromatu waniliowego

* Najlepiej użyć masła orzechowego z kawałkami orzechów (typu chrunchy).
** Można wykorzystać również kropelki czekoladowe.


Czas przygotowania: 
30 + 20 minut pieczenia
Liczba ciastek: 
około 15 ciasteczek o średnicy 5 cm

Przygotowanie

  1. Do misy miksera dodajemy masło orzechowe oraz jajko i dokładnie miksujemy (można zrobić to również ręcznie).
  2. Następnie dodajemy słodzik i/lub odżywkę białkową oraz szczyptę soli dla podbicia smaku.
  3. Na koniec siekamy czekoladę dodajemy ją do masy i krótko mieszamy do połączenia składników.
  4. Łyżką nabieramy porcje ciasta, formujemy kulki a następnie układamy je na blaszce w 2 cm odstępach, po czym spłaszczamy dłonią lub widelcem.
  5. Ciastka pieczemy w 180 stopniach (górna grzałka + termoobieg) dopóki się lekko nie zarumienią – około 12 minut.
  6. Po upieczeniu ciastka studzimy na kratce.

Warto wiedzieć

Podczas pieczenia ciastek w zależności od użytego masła orzechowego może wyciekać nadmiar tłuszczu. Jest to zupełnie normalne, jeśli obawiacie się jego nadmiaru, po upieczeniu połóżcie ciastka na ręczniku papierowym, by odciągnął nadmiar tłuszczu 🙂

Po upieczeniu są lekko sypkie i dopiero po wystudzeniu uzyskują odpowiednią twardość i strukturę.

Ciasteczka orzechowe z czekoladą
Ciasteczka orzechowe z czekoladą
Ciasteczka orzechowe z czekoladą
Wartości odżywczew całościw 1 sztuce
Wartość energetyczna2129 kcal142 kcal
Białko87 g6 g
Tłuszcze175 g12 g
Węglowodany netto50 g3 g
Błonnik20 g1 g

Kaloryczność dla wersji podstawowej, przy wykorzystaniu czekolady 90%. Z przepisu powstaje 15 ciastek.


Jeszcze więcej keto słodyczy!

A może coś keto na słono?


Przepisy sezonowe


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
4.9/5 (10 ocen)


17 thoughts on “Ciasteczka orzechowe z czekoladą, bez mąki i cukru!”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.