Boczniaki po kaszubsku (wegańskie, keto)
Boczniaki a’la śledzie po kaszubsku, czyli w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym. Śledzie po kaszubsku to jedna z potraw kuchni polskiej, a dokładniej kuchni kaszubskiej. Idealne danie na Wege Święta, boczniaki naprawdę fantastycznie przypominają w strukturze śledzie, z kolei dodatek nori wzbogaca danie o rybny posmak. Ponadto boczniaki po kaszubsku rewelacyjnie nadadzą się jako przystawka oraz na imprezy 🙂
Przepis na boczniaki po kaszubsku
Składniki
- 4 łyżki oleju (40 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
- duża cebula (100 g)
- opakowanie boczniaków (200 g)
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- arkusz nori
- 2/3 szklanki wody (165 ml)
- 2 łyżki sosu sojowego (20 g)
- 2 łyżki octu jabłkowego (12 g)
- łyżeczka papryki wędzonej
- łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżeczki cukru lub słodzika
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (50 g)
- pół łyżeczki soli
Czas przygotowania: 15 minut + 24 godziny marynowania
Ilość: około 250 ml (2 porcje)
Przygotowanie
- Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
- Jeśli boczniaki są duże kroimy je na mniejsze kawałki, a następnie tniemy nori nożyczkami na drobne kawałki (u mnie centymetrowej wielkości).
- Do podsmażonej cebuli dodajemy boczniaki wraz z nori i podsmażamy około 5 minut.
- Następnie dolewamy wodę, sos sojowy, ocet oraz dodajemy paprykę ostrą, wędzoną, cukier lub słodzik, koncentrat pomidorowy i sól.
- Całość dobrze mieszamy i podgrzewamy do zagotowania. Jeśli zbyt dużo wody odparuje z sosu to dolewamy jej.
- Gotowe boczniaki próbujemy i ewentualnie doprawiamy, a następnie przekładamy do słoika lub pudełka i odstawiamy na co najmniej 24 godziny do zamarynowania (gdy ostygną przekładamy je do lodówki).

Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 524 kcal | 262 kcal |
Białko | 13 g | 7 g |
Tłuszcze | 42 g | 21 g |
Węglowodany netto | 26 g | 13 g |
Błonnik | 3 g | < 1,5 g |
Kaloryczność obliczona dla wersji wykorzystującej słodzik. Z przepisu powstają dwie porcje.
Wegeświęta
Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie) Pierniczki – szybki przepis Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Kulebiak z kapustą i grzybami Wegańskie ciasteczka cynamonowe Uszka z grzybami (wegańskie)
Zobacz również
#wegańskie #wegetariańskie #bezglutenu #bezorzechów #bezlaktozy #bezjajek #keto #LowCarb #dietacukrzycowa #kuchniapolska #kuchniakaszubska #pastychlebowe #naimprezy #przekąski #przystawki #BożeNarodzenie #daniajednogarnkowe #boczniaki #grzyby #cebula #nori #paprykawędzona #paprykaostra #koncentratpomidorowy #czasochłonne(>60min)
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Wyszły bardzo dobre! Nikt nie mógł zgadnąć co dodałam zamist śledzi 🙂
Bardzo się cieszę, że smakowało! Również uważam, że boczniaki świetnie się tutaj nadają zamiast śledzi 😊
Pozdrawiam,
Klaudia
Super przepis! 😍 Jedyne czego zabrakło to soli 😁
Dziękuję! Zaraz uzupełnię 😉