Seleryba, czyli seler a’la ryba (wegańskie)
Seleryba, czyli seler z nori smakujący jak ryba. Danie to jest znane praktycznie każdemu weganinowi i stanowi podstawowe danie na wegańskiej wigilii. Ugotowany seler strukturą przypomina rybę, a arkusze nori nadają rybi posmak. Temu kto nie zna gorąco polecam spróbować 😉
Przepis na selerybę
Składniki
- dwa średnie selery (1 kg)
- 4 szklanki bulionu warzywnego (1 l)
- łyżka sosu sojowego
- 3 arkusze nori
- 4 łyżki oleju (40 g)
- 5 łyżek mąki (75 g)
- sól i pieprz
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość: 1 kg seleryby, około 20 kawałków seleryby
Przygotowanie
- W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy do niego sos sojowy oraz 1 liść nori.
- W międzyczasie obieramy seler i kroimy na mniejsze kawałki.
- Do ugotowanego bulionu dodajemy seler i gotujemy około 20-25 minut w zależności od grubości selera.
- Ugotowany seler odsączamy i w międzyczasie pozostałe dwa arkusze nori kroimy na mniejsze kawałki (u mnie jeden kroję na 6 kawałków).
- Jeszcze wilgotny seler zawijamy w nori, a następnie obtaczamy mąką. Nie martwcie się jak zostanie jej więcej na selerze, utworzy wówczas chrupiącą warstwę.
- Na mocno rozgrzanej patelni smażymy na oleju selerybę, około 3 minut z każdej strony, dopóki się lekko nie zezłoci. Podczas smażenia warto dodatkowo posolić selerybę.
Wegeświęta
Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie) Pierniczki – szybki przepis Kulebiak z kapustą i grzybami Wegańskie ciasteczka cynamonowe Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Ciasto bananowe z polewą serową Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Seleryba, czyli seler a’la ryba Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (5 ocen)