Seleryba, czyli seler a’la ryba (wegańskie)
Seleryba, czyli seler z nori smakujący jak ryba. Danie to jest znane praktycznie każdemu weganinowi i stanowi podstawowe danie na wegańskiej wigilii. Ugotowany seler strukturą przypomina rybę, a arkusze nori nadają rybi posmak. Temu kto nie zna gorąco polecam spróbować 😉
Przepis na selerybę
Składniki
- dwa średnie selery (1 kg)
- 4 szklanki bulionu warzywnego (1 l)
- łyżka sosu sojowego
- 3 arkusze nori
- 4 łyżki oleju (40 g)
- 5 łyżek mąki (75 g)
- sól i pieprz
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość: 1 kg seleryby, około 20 kawałków seleryby
Przygotowanie
- W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy do niego sos sojowy oraz 1 liść nori.
- W międzyczasie obieramy seler i kroimy na mniejsze kawałki.
- Do ugotowanego bulionu dodajemy seler i gotujemy około 20-25 minut w zależności od grubości selera.
- Ugotowany seler odsączamy i w międzyczasie pozostałe dwa arkusze nori kroimy na mniejsze kawałki (u mnie jeden kroję na 6 kawałków).
- Jeszcze wilgotny seler zawijamy w nori, a następnie obtaczamy mąką. Nie martwcie się jak zostanie jej więcej na selerze, utworzy wówczas chrupiącą warstwę.
- Na mocno rozgrzanej patelni smażymy na oleju selerybę, około 3 minut z każdej strony, dopóki się lekko nie zezłoci. Podczas smażenia warto dodatkowo posolić selerybę.


Wegeświęta
Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie) Pierniczki – szybki przepis Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Kulebiak z kapustą i grzybami Wegańskie ciasteczka cynamonowe
Zobacz również
#wegańskie #wegetariańskie #bezorzechów #bezlaktozy #bezjajek #BożeNarodzenie #mąka #seler #nori #umiarkowanieszybkie(30-60min) #LowCarb #dietacukrzycowa #zamiennikimięsa #zamiennikiryb
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (3 ocen)