Seleryba, czyli seler a’la ryba (wegańskie)

Seleryba, czyli seler a’la ryba (wegańskie)

Seleryba, czyli seler z nori smakujący jak ryba. Danie to jest znane praktycznie każdemu weganinowi i stanowi podstawowe danie na wegańskiej wigilii. Ugotowany seler strukturą przypomina rybę, a arkusze nori nadają rybi posmak. Temu kto nie zna gorąco polecam spróbować 😉


Przepis na selerybę


Składniki

  • dwa średnie selery (1 kg)
  • 4 szklanki bulionu warzywnego (1 l)
  • łyżka sosu sojowego
  • 3 arkusze nori
  • 4 łyżki oleju (40 g)
  • 5 łyżek mąki (75 g)
  • sól i pieprz

Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość: 1 kg seleryby, około 20 kawałków seleryby


Przygotowanie

  1. W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy do niego sos sojowy oraz 1 liść nori.
  2. W międzyczasie obieramy seler i kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Do ugotowanego bulionu dodajemy seler i gotujemy około 20-25 minut w zależności od grubości selera.
  4. Ugotowany seler odsączamy i w międzyczasie pozostałe dwa arkusze nori kroimy na mniejsze kawałki (u mnie jeden kroję na 6 kawałków).
  5. Jeszcze wilgotny seler zawijamy w nori, a następnie obtaczamy mąką. Nie martwcie się jak zostanie jej więcej na selerze, utworzy wówczas chrupiącą warstwę.
  6. Na mocno rozgrzanej patelni smażymy na oleju selerybę, około 3 minut z każdej strony, dopóki się lekko nie zezłoci. Podczas smażenia warto dodatkowo posolić selerybę.
seleryba
seleryba

Wegeświęta


Zobacz również

#wegańskie #wegetariańskie #bezorzechów #bezlaktozy #bezjajek #BożeNarodzenie #mąka #seler #nori #umiarkowanieszybkie(30-60min) #LowCarb #dietacukrzycowa #zamiennikimięsa #zamiennikiryb


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (3 ocen)


Dodaj komentarz