Domowe michałki bez cukru (wegańskie, keto, low carb)

Domowe michałki bez cukru (wegańskie, keto, low carb)

Czekoladowo-orzechowe praliny rozpływające się w ustach, a na dodatek bez dodatku cukru! Domowe michałki mają genialny skład, są to w głównej mierze orzeszki ziemne oraz odżywka białkowa, która ma za zadanie związać masę oraz dodać słodkości. Dodatkowo chrupiąca czekolada przełamuje delikatne wnętrze. Gorąco polecam wszystkim orzecho- i czekoladomaniakom! 🙂 Tutaj znajdziecie również przepisy na inne praliny i czekoladki lub na keto słodkości.


Przepis na domowe michałki


Składniki

  • 3/4 szklanki masła orzechowego (200 g)
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych (18 g)
  • 2 łyżeczki kakao (6 g)
  • 5 łyżek odżywki białkowej* (25 g)
  • szczypta soli
  • łyżka oleju kokosowego (20 g)
  • 3/4 tabliczki czekolady gorzkiej (75 g)

* odżywkę białkową można zastąpić równowartością mlekiem w proszku lub mąką kokosową z dodatkiem erytrytolu 🙂


Czas przygotowania: 30 minut + 90 minut chłodzenia
Ilość: 16 michałków


Przygotowanie

  1. Do masła orzechowego dodajemy posiekane orzeszki ziemne, kakao, odżywkę białkową, sól oraz olej kokosowy i całość dobrze mieszamy do utworzenia jednolitej masy.
  2. Masę orzechową przenosimy do pojemnika, najlepiej silikonowego (mój ma wymiary 9 x 13 cm) i schładzamy w zamrażarce przez godzinę.
  3. W międzyczasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i pozwalamy jej lekko przestygnąć.
  4. Masę wyjmujemy z pojemnika i kroimy na mniejsze kawałki (u mnie 16 sztuk).

  5. Następnie każdy kawałek polewamy czekoladą (pomagałam sobie nabijając czekoladki na wykałaczki) i odstawamy z powrotem do zamrażalnika.
  6. Domowe michałki najlepiej przechowywać w zamrażalniku i wyjąć 5 minut przed podaniem.
Domowe michałki
Domowe michałki
Domowe michałki
Wartości odżywczew całościw 1 sztuce
Wartość energetyczna2019 kcal126 kcal
Białko85 g5 g
Tłuszcze165 g10 g
Węglowodany netto47 g3 g
Błonnik18 g1 g

Dla 16 sztuk, przy wykorzystaniu czekolady 90%.


Jeszcze więcej keto słodyczy!

A może coś keto na słono?


Przepisy sezonowe


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (9 ocen)


19 thoughts on “Domowe michałki bez cukru (wegańskie, keto, low carb)”

  • Poznałam ten przepis dzięki grupie na fejsie i od razu się zakochałam! Trochę jest przy nich pracy ale jakie dobre 🙂

    • Bardzo się cieszę, że Ci smakują! 🙂

      To ile możesz zjeść zależy od Twojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego oraz aktywności fizycznej. Najlepiej obliczyć je przy użyciu aplikacji np. Fitatu. Oczywiście dieta nie powinna się składać wyłącznie ze słodyczy, ale myślę, że 2-3 sztuki możesz spokojnie zjeść 🙂

      Pozdrawiam
      Klaudia

    • odżywkę białkową można zastąpić równowartością mąki kokosowej (lub zmielonych wiórków kokosowych) albo mlekiem w proszku 🙂

      Pozdrawiam,
      Klaudia

      • Nie mam silikonowej formy, jak użyje plastikowy pojemnik to może wyłożę folią spożywczą lub aluminiową, żeby było łatwiej wyciągnąć masę? Co myślisz? 🙂

        • Cześć!

          Myślę, że zarówno folia spożywcza jak i aluminiowa jak najbardziej się nadadzą. Również papier do pieczenia może być, w jego przypadku przypuszczam, że będzie mniej zagnieceń.

          Pozdrawiam,
          Klaudia

  • Wyglądają niesamowicie. Koniecznie muszę spróbować. Czy odżywka białkowa musi mieć jakieś konkretne parametry/właściwości, żeby skleiła całość? Nigdy wcześniej nie używałam takich produktów, nawet nie wiem, jak wybrać (poza tym, że bez cukru)

    • Każda odżywka białkowa w formie proszku się nada. Ja używam odzywek firmy KFD, są w przystępnej cenie, smakują bardzo dobrze i są bez cukru (posiadają słodzik). Innych nie testowałam, ale każda powinna się nadać 🙂
      Pozdrawiam,
      Klaudia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.