Pieczona dynia hokkaido (wegańskie, keto, low carb)
Pieczona dynia hokkaido to szybki przepis, który pozwala nam otrzymać nie tylko pyszną przekąskę, ale również bazę pod wiele innych przepisów z dynią. Podczas jej pieczenia po kuchni roznosi się niesamowity aromat dyni i rozmarynu. Gorąco zachęcam do skorzystania z sezonu na dynię, który zazwyczaj trwa od października do marca.
Pieczona dynia hokkaido – przepis
Składniki
- dynia hokkaido (waga początkowa 2 kg, po wydrążeniu 1,5 kg)
- 3 łyżeczki soli (18 g)
- 3 łyżki oleju (30 g) świetnie nada się olej czosnkowy
- łyżeczka świeżego lub suszonego rozmarynu
Czas przygotowania: 10 minut + 25 minut pieczenia
Ilość: niecałe 1,5 kg pieczonej dyni
Przygotowanie
- W związku z tym, że skórka jest jadalna to dynię dokładnie myjemy. Następnie przekrawamy ją na pół i wydłubujemy wnętrze.
- Dynię kroimy na mniejsze kawałki, układamy je na blaszce i nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (u mnie górna grzałka + termoobieg).
- W międzyczasie dynię posypujemy solą, rozmarynem oraz polewamy olejem i dokładnie mieszamy. Co więcej, kawałki dyni staramy się rozstawić dość równo na blaszce.
- Następnie dynię pieczemy około 20-25 minut, w zależności od wielkości kawałków. Potem najlepiej sprawdzić widelcem czy dynia jest już miękka (powinna mieć konsystencję ugotowanego ziemniaka).
Tak przygotowana pieczona dynia hokkaido może być spożyta bezpośrednio po upieczeniu lub możemy przygotować z niej zupę krem, pierogi, szakszukę i wiele innych. Ponadto pieczoną dynię możemy mrozić i podawać jako dodatek do dania głównego.
Wartości odżywcze | w całości | w 100 g |
Wartość energetyczna | 795 kcal | 53 kcal |
Białko | 25 g | 2 g |
Tłuszcze | 42 g | 3 g |
Węglowodany netto | 107 g | 7 g |
Błonnik | 8 g | < 0,5 g |
Z pieczonej dyni możesz przygotować przepyszny krem dyniowy! Przepis znajdziecie tutaj.
Więcej przepisów na zupy
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!