Flaki z koziej brody (keto, Low carb, wegańskie)
Flaki z koziej brody, czyli wegański odpowiednik flaków z wykorzystaniem grzyba siedzunia sosnowego, znanego bardziej pod nazwą kozia broda. Zupa ta jest rewelacyjnym zamiennikiem tradycyjnych flaków doskonale znanych w kuchni polskiej, a zwłaszcza kuchni śląskiej. Mówią, że smaku nie do odróżnienia od tradycyjnych flaków, oceńcie proszę sami 🙂
Zobacz również więcej przepisów na zupy i na zupy krem. Pozostałe przepisy z grzybami znajdziecie także tutaj 🙂
Pamiętajcie, że grzybów leśnych nie podajemy niemowlętom i dzieciom do co najmniej 12 roku życia! Jeśli masz wątpliwości, spytaj pediatrę.
Przepis na flaki z koziej brody
Składniki
- 2 łyżki oleju lub masła (24 g)
- średnia marchew (60 g)
- duża cebula (100 g)
- 2 sztuki koziej brody (siedzunia sosnowego; 250-500 g)
- litr bulionu warzywnego
- pół łyżeczki papryki wędzonej
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- łyżeczka majeranku
- szczypta imbiru w proszku
- szczypta gałki muszkatołowej
Opcjonalnie
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
Czas przygotowania:
25 min
Ilość: około 1,25 l
(5 porcji)
Przygotowanie
- Marchew obieramy i trzemy na dużych oczkach, a potem cebulę obieramy i drobno siekamy.
- Następnie na rozgrzanym oleju lub maśle przesmażamy marchew z cebulą około 5 minut.
- Do warzyw dodajemy dobrze oczyszczoną i porwaną na mniejsze kawałki kozią brodę, a później całość smażymy około 5 minut.
- Gdy grzyb zmięknie całość zalewamy bulionem warzywnym, a także dodajemy przyprawy (paprykę wędzoną, paprykę słodką, majeranek, imbir oraz gałkę muszkatołową) i opcjonalnie koncentrat pomidorowy. Następnie podgotowujemy 10 minut.
- Flaki z koziej brody podajemy na ciepło, niektórzy podają do nich dodatkowo świeże pieczywo.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 sztuce |
Wartość energetyczna | 777 kcal | 155 kcal |
Białko | 46 g | 9 g |
Tłuszcze | 28 g | 7 g |
Węglowodany netto | 21 g | 4 g |
Błonnik | 43 g | 9 g |
Siedzuń sosnowy
Grzyba tego możecie znać również pod nazwami: kozia broda, szmaciak, płaskorz, strzępak i wiele innych. Znajdziecie go rosnącego na korzeniach przy podstawach drzew iglastych takich jak sosna, czasem świerk lub modrzew. Wyglądem przypomina gąbkę o jasnożółtym albo jasnopomarańczowym odcieniu.
Co ciekawe, poza walorami smakowymi, grzyb ten posiada również właściwości antybiotyczne, antyoksydacyjne i antynowotworowe. Więcej o właściwościach leczniczych siedzunia sosnowego przeczytacie tutaj.
Siedzuń pod ochroną?
- Siedzuń sosnowy – nie jest pod ochroną. Owocniki wyrastają pojedynczo u podstawy drzew iglastych, zwłaszcza sosny, rzadziej świerka. Okres występowania od lipca do października.
- Siedzuń jodłowy – znajduje się pod ochroną. Owocniki wysrastają zwłaszcza w górskich lasach iglastych, pod jodłami. Okres występowania od sierpnia do października.
- Siedzuń dębowy – znajduje się pod ochroną. Owocniki wyrastają zwłaszcza na korzeniach dębów, wyjątkowo pod innymi gatunkami. Okres występowania od lipca do października.
Zobacz również więcej przepisów na zupy
Więcej przepisów z grzybami leśnymi
Flaki z koziej brody Sos kurkowy na serku śmietankowym Kapusta z grzybami Sos tatarski Krupnik wegański Sos kurkowy Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną Kulebiak z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie) Uszka z grzybami (wegańskie) Quiche z kurkami i serem
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!