Flaki z koziej brody (keto, Low carb, wegańskie)

Flaki z koziej brody (keto, Low carb, wegańskie)

Flaki z koziej brody, czyli wegański odpowiednik flaków z wykorzystaniem grzyba siedzunia sosnowego, znanego bardziej pod nazwą kozia broda. Zupa ta jest rewelacyjnym zamiennikiem tradycyjnych flaków doskonale znanych w kuchni polskiej, a zwłaszcza kuchni śląskiej. Mówią, że smaku nie do odróżnienia od tradycyjnych flaków, oceńcie proszę sami 🙂

Zobacz również więcej przepisów na zupy i na zupy krem. Pozostałe przepisy z grzybami znajdziecie także tutaj 🙂

Pamiętajcie, że grzybów leśnych nie podajemy niemowlętom i dzieciom do co najmniej 12 roku życia! Jeśli masz wątpliwości, spytaj pediatrę.


Przepis na flaki z koziej brody


Składniki

  • 2 łyżki oleju lub masła (24 g)
  • średnia marchew (60 g)
  • duża cebula (100 g)
  • 2 sztuki koziej brody (siedzunia sosnowego; 250-500 g)
  • litr bulionu warzywnego
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • łyżeczka majeranku
  • szczypta imbiru w proszku
  • szczypta gałki muszkatołowej

Opcjonalnie

  • łyżeczka koncentratu pomidorowego

Czas przygotowania: 
25 min
Ilość: około 1,25 l
(5 porcji)

Przygotowanie

  1. Marchew obieramy i trzemy na dużych oczkach, a potem cebulę obieramy i drobno siekamy.
  2. Następnie na rozgrzanym oleju lub maśle przesmażamy marchew z cebulą około 5 minut.
  3. Do warzyw dodajemy dobrze oczyszczoną i porwaną na mniejsze kawałki kozią brodę, a później całość smażymy około 5 minut.
  4. Gdy grzyb zmięknie całość zalewamy bulionem warzywnym, a także dodajemy przyprawy (paprykę wędzoną, paprykę słodką, majeranek, imbir oraz gałkę muszkatołową) i opcjonalnie koncentrat pomidorowy. Następnie podgotowujemy 10 minut.
  5. Flaki z koziej brody podajemy na ciepło, niektórzy podają do nich dodatkowo świeże pieczywo.
Flaki z koziej brody
Flaki z koziej brody
Flaki z koziej brody
Wartości odżywczew całościw 1 sztuce
Wartość energetyczna777 kcal155 kcal
Białko46 g9 g
Tłuszcze28 g7 g
Węglowodany netto21 g4 g
Błonnik43 g9 g

Siedzuń sosnowy

Grzyba tego możecie znać również pod nazwami: kozia broda, szmaciak, płaskorz, strzępak i wiele innych. Znajdziecie go rosnącego na korzeniach przy podstawach drzew iglastych takich jak sosna, czasem świerk lub modrzew. Wyglądem przypomina gąbkę o jasnożółtym albo jasnopomarańczowym odcieniu.

Co ciekawe, poza walorami smakowymi, grzyb ten posiada również właściwości antybiotyczne, antyoksydacyjne i antynowotworowe. Więcej o właściwościach leczniczych siedzunia sosnowego przeczytacie tutaj.

Siedzuń pod ochroną?

  • Siedzuń sosnowy – nie jest pod ochroną. Owocniki wyrastają pojedynczo u podstawy drzew iglastych, zwłaszcza sosny, rzadziej świerka. Okres występowania od lipca do października.
  • Siedzuń jodłowy – znajduje się pod ochroną. Owocniki wysrastają zwłaszcza w górskich lasach iglastych, pod jodłami. Okres występowania od sierpnia do października.
  • Siedzuń dębowy – znajduje się pod ochroną. Owocniki wyrastają zwłaszcza na korzeniach dębów, wyjątkowo pod innymi gatunkami. Okres występowania od lipca do października.
Siedzuń sosnowy

Zobacz również więcej przepisów na zupy


Więcej przepisów z grzybami leśnymi


Jeszcze więcej wegańskich przepisów


A może coś wegańskiego na słodko?


Zobacz również

>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
4.9/5 (7 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.