Flaki z koziej brody (keto, Low carb, wegańskie)
Flaki z koziej brody, czyli wegański odpowiednik flaków z wykorzystaniem grzyba siedzunia sosnowego, znanego bardziej pod nazwą kozia broda. Zupa ta jest rewelacyjnym zamiennikiem tradycyjnych flaków doskonale znanych w kuchni polskiej, a zwłaszcza kuchni śląskiej. Mówią, że smaku nie do odróżnienia od tradycyjnych flaków, oceńcie proszę sami 🙂
Zobacz również więcej przepisów na zupy i na zupy krem. Więcej przepisów na grzyby znajdziecie tutaj 🙂
Przepis na flaki z koziej brody
Składniki
- 2 łyżki oleju lub masła (24 g)
- średnia marchew (60 g)
- duża cebula (100 g)
- 2 sztuki koziej brody (siedzunia sosnowego; 250-500 g)
- litr bulionu warzywnego
- pół łyżeczki papryki wędzonej
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- łyżeczka majeranku
- szczypta imbiru w proszku
- szczypta gałki muszkatołowej
Czas przygotowania: 25 min
Ilość: około 1,25 l (5 porcji)
Przygotowanie
- Marchew obieramy i trzemy na dużych oczkach, a potem cebulę obieramy i drobno siekamy.
- Następnie na rozgrzanym oleju lub maśle przesmażamy marchew z cebulą około 5 minut.
- Do warzyw dodajemy dobrze oczyszczoną i porwaną na mniejsze kawałki kozią brodę. Potem całość smażymy około 5 minut.
- Gdy grzyb zmięknie całość zalewamy bulionem warzywnym, a także dodajemy przyprawy (paprykę wędzoną, paprykę słodką, majeranek, imbir oraz gałkę muszkatołową). Podgotowujemy 10 minut.
- Zupę podajemy na ciepło.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 sztuce |
Wartość energetyczna | 777 kcal | 155 kcal |
Białko | 46 g | 9 g |
Tłuszcze | 28 g | 7 g |
Węglowodany netto | 21 g | 4 g |
Błonnik | 43 g | 9 g |
Siedzuń sosnowy
Grzyba tego możecie znać również pod nazwami: kozia broda, szmaciak, płaskorz, strzępak i wiele innych. Znajdziecie go rosnącego na korzeniach przy podstawach drzew iglastych takich jak sosna, czasem świerk lub modrzew. Wyglądem przypomina gąbkę o jasnożółtym bądź jasnopomarańczowym odcieniu.
Co ciekawe, poza walorami smakowymi, grzyb ten posiada również właściwości antybiotyczne, antyoksydacyjne i antynowotworowe. Więcej o właściwościach leczniczych siedzunia sosnowego przeczytacie tutaj.
Zobacz również więcej przepisów na zupy
Zupa dyniowa (wegańska) Zupa z fasolki szparagowej Krem z brokułów Pomidorowa z soczewicą Zupa z białej kapusty Zupa kukurydziana Krem z brokułów ze szpinakiem Krem ze szparagów Flaki z koziej brody
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Burgery z buraka Beza z owocami Stir fry ze szparagami i tofu Jajecznica ze szparagami Koktajl truskawkowy Gzik z rzodkiewką Ciasto z rabarbarem
Najnowsze przepisy
- Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem (keto, wegańskie)
- Ciasto kokosowe bez pieczenia z kaszy manny
- Sernik królewski
- Bułki wrocławskie
- Kotlety jajeczne
- Sałatka grecka (keto, low carb)
- Mizeria – tradycyjny przepis (keto)
- Szybkie ciasto Lion bez pieczenia
- Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!