Kapusta z grzybami (wegańskie, keto)
Kapusta z grzybami to świetny dodatek do dania głównego, jest również niezastąpiona na Wigilijnym stole. Ponadto można ją wykorzystać jako farsz do pierogów, krokietów lub kulebiaka. Gorąco polecam nie tylko w sezonie świątecznym 🙂
Kapusta z grzybami – przepis
Składniki
- 600 g kapusty kiszonej
- 60 g grzybów suszonych
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 duża cebula (150 g)
- 3 łyżki oleju (30 g)
- sól i pieprz wedle uznania
Czas przygotowania: 30 min + 8 godzin moczenia
Ilość: około 700 g
Przygotowanie
- Grzyby zalewamy wodą (około 1,5 szklanki wody) i pozostawiamy na noc (około 8 godzin).
- Następnego dnia cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju dopóki się nie zeszkli.
- W międzyczasie kapustę i grzyby siekamy na mniejsze kawałki i na chwilę przekładamy na sitko, by odcedzić z nadmiaru wody.
- Następnie kapustę i grzyby dodajemy do podsmażonej cebuli, wraz z zielem angielskim i liściem laurowym.
- Całość smażymy około 10-15 minut dopóki kapusta nie zmięknie, w międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem.
- Kapustę z grzybami podajemy na ciepło.


Wartości odżywcze | w całości | w 100 g |
Wartość energetyczna | 720 kcal | 103 kcal |
Białko | 28 g | 4 g |
Tłuszcze | 38 g | 5 g |
Węglowodany netto | 16 g | 2 g |
Błonnik | 33 g | 5 g |
Wegeświęta
Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie) Pierniczki – szybki przepis Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Kulebiak z kapustą i grzybami Wegańskie ciasteczka cynamonowe
Zobacz również
#wegetariańskie #wegańskie #bezorzechów #bezglutenu #bezlaktozy #bezjajek #kapusta #grzyby #cebula #olej #czasochłonne #kuchniapolska #BożeNarodzenie #Wigilia #keto #LowCarb #dietacukrzycowa #czasochłonne(>60min)
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)