Kapusta z grzybami (wegańskie, keto)

Kapusta z grzybami (wegańskie, keto)

Kapusta z grzybami to świetny dodatek do dania głównego, jest również niezastąpiona na Wigilijnym stole. Ponadto można ją wykorzystać jako farsz do pierogów, krokietów lub kulebiaka. Gorąco polecam nie tylko w sezonie świątecznym 🙂


Kapusta z grzybami – przepis


Składniki

  • 600 g kapusty kiszonej
  • 60 g grzybów suszonych
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 duża cebula (150 g)
  • 3 łyżki oleju (30 g)
  • sól i pieprz wedle uznania

Czas przygotowania: 30 min + 8 godzin moczenia
Ilość: około 700 g


Przygotowanie

  1. Grzyby zalewamy wodą (około 1,5 szklanki wody) i pozostawiamy na noc (około 8 godzin).
  2. Następnego dnia cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju dopóki się nie zeszkli.
  3. W międzyczasie kapustę i grzyby siekamy na mniejsze kawałki i na chwilę przekładamy na sitko, by odcedzić z nadmiaru wody.
  4. Następnie kapustę i grzyby dodajemy do podsmażonej cebuli, wraz z zielem angielskim i liściem laurowym.
  5. Całość smażymy około 10-15 minut dopóki kapusta nie zmięknie, w międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Kapustę z grzybami podajemy na ciepło.
Kapusta z grzybami
Kapusta z grzybami
Wartości odżywczew całościw 100 g
Wartość energetyczna720 kcal103 kcal
Białko28 g4 g
Tłuszcze38 g5 g
Węglowodany netto16 g2 g
Błonnik33 g5 g

Zobacz również

#wegetariańskie #wegańskie #bezorzechów #bezglutenu #bezlaktozy #bezjajek #kapusta #grzyby #cebula #olej #czasochłonne #kuchniapolska #BożeNarodzenie #Wigilia #keto #LowCarb #dietacukrzycowa #czasochłonne(>60min)

Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)

PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !




Dodaj komentarz