Kapusta z grzybami (wegańskie, keto)
Kapusta z grzybami to świetny dodatek do dania głównego, jest również niezastąpiona na Wigilijnym stole. Ponadto można ją wykorzystać jako farsz do pierogów, krokietów lub kulebiaka. Gorąco polecam nie tylko w sezonie świątecznym 🙂
Kapusta z grzybami – przepis
Składniki
- 600 g kapusty kiszonej
- 60 g grzybów suszonych
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 duża cebula (150 g)
- 3 łyżki oleju (30 g)
- sól i pieprz wedle uznania
Czas przygotowania: 30 min + 8 godzin moczenia
Ilość: około 700 g
Przygotowanie
- Grzyby zalewamy wodą (około 1,5 szklanki wody) i pozostawiamy na noc (około 8 godzin). Inną opcją na szybko jest zalanie ich wrzątkiem, przykrycie i odstawienie na 2-3 godziny.
- Następnie grzyby przekładamy na sitko, by odcedzić z nadmiaru wody i siekamy na mniejsze kawałki. Wodę po moczeniu grzybów pozostawiamy!
- Kapustę siekamy na mniejsze kawałki, dodajemy do garnka wraz grzybami, wodą po moczeniu grzybów, zielem angielskim i liściem laurowym. Dodatkowo dodajemy szklankę zimnej wody.
- Całość gotujemy przez 1,5-2 godziny na małej mocy palnika, dopóki nie zmięknie. Gotujemy pod przykryciem, co pół godziny mieszając. Gdy odparuje zbyt duża ilość wody i zacznie podsychać to dolewamy szklankę wody, nie doprowadzając do wyschnięcia kapusty i jej przypalenia.
- W międzyczasie cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju dopóki się nie zeszkli.
- Do ugotowanej kapusty z grzybami dodajemy podsmażoną cebulę i dobrze mieszamy, a na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
- Kapustę z grzybami podajemy na ciepło.
Wartości odżywcze | w całości | w 100 g |
Wartość energetyczna | 720 kcal | 103 kcal |
Białko | 28 g | 4 g |
Tłuszcze | 38 g | 5 g |
Węglowodany netto | 16 g | 2 g |
Błonnik | 33 g | 5 g |
Wegeświęta
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (7 ocen)
Wyszła super! Polecam 🙂
Cieszę się 🙂
Pozdrawiam
Klaudia